Nordic noir

TWIN Norveška hit-serija koja se sprema »zaraziti« cijeli svijet

Marinko Krmpotić

Kristofer Hivju proslavio se ulogom u »Igri prijestolja«

Kristofer Hivju proslavio se ulogom u »Igri prijestolja«

Jedan od aduta pažnje vrijedne televizijske serije čiji je scenarist i režiser Kristoffer Metcalfe, nedvojbeno je glavni glumac, norveški crvenobradi div Kristofer Hivju koji je odlično odigrao dvostruku ulogu braće blizanaca Adama i ErikaNordic noir (ajmo to prevesti kao nordijsko crnilo) pojam je kojim se označavaju skandinavski filmovi, TV serije i književna djela u kojima radnju i postupke likova motiviraju mračni zakutci ljudske psihe, a priču često prate isto tako mračni i moćni pejzaži prirode dalekog sjevera Europe.


Iako se ovaj pojam najčešće koristi za trilere i priče kriminalističke provenijencije, itekako ga se može koristiti i u drugim žanrovima, primjerice u obiteljskoj drami. Odličan primjer za to je aktualna norveška hit TV serija »Twin« (Blizanac) koja je nakon što je prošle godine postala hit u domovini, ove godine »zarazila« Englesku, a »epidemija« se tek očekuje jer je prodana za prikazivanje u četrdeset zemalja!


Jedan od aduta serije nedvojbeno je glavni glumac, norveški crvenobradi div Kristofer Hivju koji se proslavio ulogom Tormunda u fantasy sagi »Igra prijestolja«. No, dok je u toj svjetski popularnoj seriji glumio neustrašivog ratnika i prijatelja Jona Snowa, u seriji »Twin« odlično je odigrao dvostruku ulogu braće blizanaca Adama i Erika.


Norveška glumačka zvijezdaKristofer Hivju, trenutačno jedan od vodećih norveških glumaca, uz seriju »Igre prijestolja« i »Twin«, zapažen je nedavno i u američkoj fantasy seriji »The Whitcher«, a uz spomenute serije glumio je i u norveškom povijesnom filmu »The Last King«, akcijskom »The Fate of the Furious« te ovogodišnjem crnohumornom hitu »Downhill«. Sa suprugom Gry Molvær Hivju ima dvije kćeri, a svakako je zanimljivo da je 16. ožujka ove godine obavijestio javnost kako je zaražen koronavirusom, a 15. travnja obznanio je kako je uspješno prebolio COVID-19.

Fatalni sukob


Adam je uspješan obiteljski i poslovni čovjek koji živi u gradiću Sakrisøy na istoimenom otoku na sjeveru Norveške i toliko se uspješno bavi turizmom da o njemu i njegovoj obitelji (supruga Ingrid, kći tinejdžerka Karin i usvojeni petogodišnji sin Fredrik) reportažu dolazi raditi i čuveni britanski The Guardian.


Erik živi nekih dvjestotinjak kilometara dalje, predan je hipijevskom načinu života i filozofiji, živi u kamper prikolici i na pameti mu je samo surfanje, marihuana, alkohol i žene. Braća nisu u kontaktu punih 15 godina (tek u zadnjoj epizodi otkrit će se zašto), a do kontakta u prvoj epizodi dolazi stoga što je Erik, nakon jednog od svojih neozbiljnih poteza, odlučio zatražiti bratovu pomoć.


Po regulama »posloženi« Adam to ne prihvaća, a u naguravanju do kojeg nakon tog odbijanja dođe, Ingrid slučajno udari Adama koji glavom udari o tlo i teško se ozlijedi. Erik ga brodom pokuša prebaciti u bolnicu, ali mu prilikom vožnje sklizne u more i utopi se.


Erik i Ingrid u tom se trenutku nađu pred velikom dilemom: prijaviti incident nakon kojeg će sigurno dobiti nekoliko godina zatvora što znači da će Adamova i Ingridina djeca ostati i bez oca i bez majke, ili – budući da su Erik i Adam identični blizanci – Adamovo tijelo proglasiti Erikovim, a Erik će nastaviti živjeti s Ingrid kao Adam! Takav nastavak života trajao bi svega nekoliko dana, točnije do završetka aktivnosti oko pogreba, a potom bi Adam/Erik otišao u Oslo uz pojašnjenje javnosti kako su se Ingrid i Adam odlučili rastati. To jest nezakonito, ali Adamova je smrt bila nesreća i bolje je učiniti tako, no ići u zatvor, rezoniraju Erik i Ingrid. I tako počinje život zamijenjenih identiteta.


Životne teme


Naravno, pričati dalje sadržaj nema smisla, ali valja kazati kako svaka epizoda nosi neizvjesnost i napetost jer, primjerice, Erikov prijatelj policajac Frank osjeća da nešto nije u redu u cijeloj priči, tinejdžerka Karin vidi kako »tata« bitno drugačije reagira na neke stvari, Ingridin otac ugodno je iznenađen nekim novim vještinama »Adama«, a zašto se »Adam« toliko promijenio iako fizički izgleda potpuno isto, pitaju se i drugi likovi vezani uz njih pa se život


Ingrid i Erika/Adama uskoro pretvara u košmar kroz koji nastoje proći što manje okrznuti kako bi sačuvali mračnu tajnu i spasili obitelj. Najteže je, logično, upravo njima pri čemu ih uz razumljiva moralna pitanja u sve većoj mjeri muče i emocionalni odnosi iz mladosti, kao i strah zbog sigurnosti obitelji, odnosno osjećaj krivnje zbog smrti supruga, odnosno brata.


Uz njih i njihove muke kroz živote i priče drugih likova obrađen je na pažnje vrijedan način i niz drugih tema – bračna vjera i nevjera, bratska ljubav, prijateljstvo, muke tinejdžerskih godina, tuga starosti, homoseksualizam, život u malom mjestu… I sve to uz odličnu glumu i režiju te ritam koji gledatelja drži zainetesiranog u svakoj od prosječnih 45 minuta duge osmodijelne serije.


Zapažene uloge


Autor serije, scenarist i režiser je Kristoffer Metcalfe, inače dugogodišnji Hivjuov prijatelj. Štoviše, već na početku njihova poznanstva prije dvadesetak godina oni su razgovarajući o zanimljivim pričama koje bi mogle biti pretočene u film ili TV seriju, došli do temeljnih okvira priče obrađene u seriji »Twin«.


Uz Hivjua zapažene i pažnje vrijedne uloge ostvarili su Rebekka Nystabakk kao Ingrid Williksen, žena koja je za dobrobit vlastite obitelj spremna i na nepoštovanje zakona i morala, Gunnar Eiriksson kao Frank, Erikov prijatelj i policajac te svakako mlada Mathilde Holtedahl Cuhra kao Karin Williksen, buntovna tinejdžerica koja zagorčava život obitelji.


Ova ekipa, uz druge glumce, napravila je pažnje vrijednu TV seriju u kojoj su vrlo uspješno izbjegli zamku crnobijelog pogleda na svijet, a raznovrsnošću zbivanja i tema nadišli prečvrsto žanrovsko omeđavanje pa je »Twin« istodobno obiteljska drama, psihološki triler, krimi priča i romansa.


Divlji pejzaži Lofotena

Veliki adut serije svakako su i divlji pejzaži dalekog sjevera Norveške. Radnja serije smještena je, a serija je tamo i snimana, na otočnom arhipelagu Lofoten. Nastao djelovanjem vulkana taj je arhipelag prepun zanimljivih otoka čije strme klisure, visoki vrhovi i duge plaže podsjećaju na tropski pojas, ali divlji fjordovi, vrhunci planina posuti snijegom te ledenosiva boja mora i niske temperature svjedoče da je riječ o Skandinaviji. Prekrasni nordijski pejzaži, priča nesvakidašnjeg zapleta i vrlo dobra gluma dovoljan su razlog za dobru, otprilike šestosatnu zabavu uz TV ekran.