U 68. godini

Umrla Helga Vlahović, jedna od doajenki televizije u Hrvatskoj

Ivana Kocijan

Generacije će je pamtiti kao jednu od najugodnijih pojava u povijesti hrvatskog etera, po vođenju i uređivanju brojnih emisija poput TV magazina, glazbenih festivala, jutarnjeg programa i Novogodišnjeg koncerta iz Beča kojim se prije dva mjeseca i oprostila od TV gledateljaNakon trogodišnje bitke s teškom bolešću, u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici u 68. godini preminula je legendarna televizijska voditeljica, novinarka i urednica Helga Vlahović. 


Omiljena voditeljica, jedna od doajenki televizije u Hrvatskoj, na HTV-u je provela cijeli radni vijek, pune 42 godine, a povremeno je radila čak i u mirovini. Njezinu karijeru koja je trajala više od pola stoljeća obilježilo je vođenje i uređivanje brojnih emisija poput TV magazina, glazbenih festivala, jutarnjeg programa.


Između ostalog, jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih voditeljica vodila je jutarnju emisiju »Jugoslavijo, dobar dan«, »Svjetla pozornice« i »Jadranske susrete«, a zbog svojeg istančanog osjećaja za glazbu i dobrog poznavanja engleskog jezika, zajedno s Oliverom Mlakarom Vlahović dobila je ulogu voditeljice Eurovizije održane 1990. u Zagrebu.
Tijekom Domovinskog rata radila je misije vezane uz tijek Domovinskog rata. Do kraja rata ostala je na mjestu glavnog TV-voditelja ratnog informativnog programa.


Iako je od siječnja 2006. godine službeno u mirovini, Vlahović je na malim ekranima ostala preko dviju emisija. Više od deset godina bila je autorica emisije s područja medicine »Govorimo o zdravlju«, za koju ju je inspirirao drugi suprug, neurokirurg Miljenko Brnobić. Prvog dana ove ove godine, nakon gotovo pola stoljeća, definitivno se oprostila od generacija televizijskih gledatelja komentirajući tradicionalni Novogodišnji koncert iz bečke Zlatne dvorane Musikvereina, o čemu je početkom godine govorila i za Novi list.


Kako u biografiji koju su proslijedili iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a navode, “život Helge Vlahović Brnobić obilježili su radio i televizija a ona im je to vratila na najbolji mogući način. Njezina visoka profesionalnost i snažna osobnost došle su do izražaja još sredinom 60-ih kada je kao mlada spikerica učila od Gordane Bonetti, Ljube Jelčića, Zvonimira Đuretića, Marte Tomljenović i drugih kojima je uvijek bila zahvalna. Odrastajući s  medijima u kojima je zajedno s mnogim kolegama i suradnicima ostavila  neizbrisiv trag, Helga je plijenila svojim znanjem, besprijekornim govorom i ljudskom toplinom koji su prelazili granice ekrana. Helga Vlahović obilježila je cijelu jednu televizijsku epohu i zajedno sa kolegama Oliverom Mlakarom, Željkom Fattorini, Vesnom Spinčić Prelog, Jasminom Nikić i Ksenijom Urličić pripadala je tzv. zlatnom dobu televizije u Hrvatskoj”.