Programsko vijeće

Šveb najavio novi model HRT-ove pretplate: “Pristojba je ista već 12 godina”

Siniša Pavić

Robert Šveb / Foto PIXSELL

Robert Šveb / Foto PIXSELL

Redefiniranje pojma javnog financiranja, odnosno novi model naplate Robert Šveb je stavio među glavne izazove nove strategije HRT-aProgramskog vijeće HRT-a vratilo se, nakon dugog izgnanstva zbog Covida, u staru dobru dvoranu za sjednice, pa danas zasjedalo. Vratili se članovi, ali ne i novinari koji još uvijek prate sjednice preko HRT-ova YouTube kanala.


Dijelom i zbog toga, a dijelom i zbog ‘stogodišnje’ prakse da sedma sila materijal za sjednicu ne dobiva, dade se samo pretpostaviti o čemu se to govorilo danas za rasprave o Strategiji poslovanja i razvoja HRT-a.


Sudeći po diskusiji, radi se o hrabrom dokumentu u kojem se čelništvo HRT-a ne libi priznati da je stanje u kući alarmantno, baš kao što se ne boji najaviti oštre i duboke zahvate ne bi li javni servis bio relevantniji i vjerodostojniji s kudikamo većim dosegom nego li ga danas ima.


Navike publike se mijenjaju
Predstavljajući Strategiju glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb kazao je da se navike publike mijenjaju, a troškovi proizvodnje neumoljivo rastu.


Drugačije je medijsko okružje i HRT, koji je jedan od stupova ovog društva, sve teže uspijeva dosegnuti publiku, priznao je Šveb.


Pače, priznao je i to da je jačanjem konkurencije HRT izgubio dobar dio publike čime je narušeno i vjerovanje u njegovu relevantnost.


I zato čelništvo HRT-a planira reorganizacijom sustava te kvalitetnim i raznovrsnim programom na svim svojim platformama pridobiti nove korisnike.


Pri tom je Šveb iznio alarmantan podatak po HRT, onaj da četvrtina stanovnika Hrvatske na tjednoj bazi uopće ne konzumira HRT-ov program, ni televizijski, ni radijski, ni ono što HRT ima na digitalnim platformama.


“Cilj je jedan: vratiti relevantnost”


– Cilj je jedan; vratiti relevantnost i povećati doseg HRT-a do kraja mandata, reče Šveb.


A to će donijeti modernizacija procesa proizvodnje, digitalna transformacija, reorganizacija, drugačiji modeli financiranja.


Jer, kako reče Šveb, nedostaci važećeg modela RTV pristojbe su sve izraženiji, a za donijeti novi trebat će širi društveni i politički konsenzus kojem se na HRT-u nadaju.


– Dugo sam zaposlenik, ali sam se nakon drugog čitanja ozbiljno zapitao je li moguće da je toliko grozno stanje u kući. Ne mogu se zapitati nego što ako ne uspije strategija!?


Ako provedete samo trećinu strategije vi ćete biti najuspješniji ravnatelj u povijesti HRT-a, a ako je provedete cijelu treba vam dignut spomenik, kazao je Stipa Alfier.


“Kako to mislite postići?”


Trebat će, ne sumnja on, za provedbu Strategije i vremena i novca. Samo…


– Promjene zakonskih okvira? Kako to mislite postići u u ovom kaosu od parlamenta!?


Vjerodostojnost, nepristranost, profesionalnost, neovisnost, to su četiri riječi koje se stalno vrte, ali kako to mislite postići u ključnom programu s ljudima koji to godinama ne pokazuju – skeptičan je Alfier, makar je sam dokument istinski pohvalio.


I Dean Šoša je pohvalio dokument toliko drugačiji od svih što su ih godinama dobivali Vijećnici, nadnaravan, kako reče, u smislu da navodi sve što bi trebalo napraviti, baš kao i rokove, pa da se stanje promijeni.


– Mogu se samo nadati da će se dio toga napraviti. Strah me pretpostaviti što će biti ukoliko se ne napravi – kazao je Šoša.


Što će biti s pristojbom


Brine Šošu što bi Strategiju trebali trebali voditi ljudi koji se u Strategiji opisuje kao probleme.


“Ne vidim 50 suvislih rukovoditelja koji bi trebali po strategiji transformirati kuću.”, iskreno će Šoša.


Svjestan je svega i Šveb koji je ponovio koji su glavni izazovi. To je donošenje novog zakonskog okvira za što HRT-u treba konsenzus.


To je redefiniranje pojma javnog financiranja, odnosno novi model naplate. To je redefiniranje zakonske obaveze javnog servisa, odnosno redefiniranje programskog sadržaja pa da se dobije više prostora za komunikaciju s publikom svim raspoloživim kanalima.


A to je i reorganizacija HRT-a i njegova načina upravljanja. Pri tom je ponovio Šveb da je pristojba ista već 12 godina, baš kao i to da u slijedeću godinu HRT ulazi s projekcijom negativnog poslovnog rezultata.


Potporu za “velike rezove” Šveb je danas od Programskog vijeće dobio. Što će reći zakonodavac i koliko će brzo odreagirati, i koliko su zaposlenici HRT-a spremni na “krv, znoj i suze”, ostaje vidjeti.


Ne bude li željene reakcije oživotvoriti bi se mogla bojazan u djela vijećnika da će tada, na žalost, Strategija ostati tek dokument za elegantnu odstupnicu.