Repovi Plenkovićevog gostovanja

Aleksandar Stanković: Bernardić i Škoro odbili poziv u “Nedjeljom u 2”

P. N.

foto: Luka Stanzl / PIXSELL

foto: Luka Stanzl / PIXSELL

"Naravno da je u mandatu ove vlasti bilo i pozitivnih pokazatelja i premijer Plenković je o njima naširoko govorio u emisiji. I to je u stvari sve. E da, ima još jedan detalj. Škoro i Bernardić izbjegli su dolazak u Nedjeljom u 2..."Urednik i voditelj emisije Hrvatske televizije “Nedjeljom u 2” Aleksandar Stanković reagirao je putem društvenih mreža na primjedbe koje su mu upućene na sjednici Programskog vijeća, zbog razgovora koji je vodio s premijerom Andrejom Plenkovićem. Stankovićev odgovor na primjedbe, među kojima je bila i primjedba glavnog mu urednika Brune Kovačevića, prenosimo u cijelosti:


“S obzirom da se na službenom sastanku HRT-a tj. na sjednici Programskog vijeća jučer moglo čuti par primjedbi na emisiju koju sam 14.6. radio s premijerom Plenkovićem, a kako na te primjedbe nemam mogućnosti odgovoriti koristim dobrog starog Šećerbega kako bih nešto rekao. Dakle, primjedba mojeg urednika je da emisija nije bila na nivou tj. da novinarstvo u kojem se napada sugovornika nije na nivou. Druga pak primjedba je bila da je to isljedničko novinarstvo.


Andrej Plenković u gostima kod Aleksandra Stankovića, foto: screenshot HRT


Što se tiče nivoa moram priznati da se u njega ne razumijem, ali s obzirom na staž i kilometre u nogama mislim da mogu nešto reći o novinarstvu pa sad slijedi dociranje:
– novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti
– novinari ne smiju s predstavnicima vlasti raditi dogovorene intervjue
– intervjui u kojima novinari samo klimaju glavom bez postavljanja potpitanja su promašaj
– zadatak novinara je da kritički propituje postupke vlasti
– tko nema želudac za takvo novinarstvo treba razmisliti o drugoj profesiji


Plenković nije ispunio obećanja


U skladu s napisanim skupa s kolegicom Majom Sever pripremao sam se za emisiju s premijerom Plenkovićem. Pokušali smo je bazirati na činjenicama , a ne na pukom dojmu tako da smo došli i do sljedećih podataka:


1. velik dio predizbornih obećanja iz 2016. HDZ nije realizirao (180 tisuća novih radnih mjesta, manji PDV, porast BDP za 5%, otkup Ine, izgradnja nove dječje bolnice…)


2. za mandata Andreja Plenkovića Hrvatska je zacementirala poziciju 2. najsiromašnije članice EU. To pokazuju podaci o BDP-u po glavi stanovnika i podaci o stvarnoj individualnoj potrošnji po glavi stanovnika. Izvor Eurostat


3. Na ljestvici poslovne konkurentnosti (Doing bussines ljestvica) Hrvatska je od 2015. pala za 11 mjesta


4. U percepciji korupcije Hrvatska je od 2015. pala za 13 mjesta izvor Transparency international


Škoro i Bernardić izbjegli gostovanje


Dakle to su pitanja koja su bila postavljena premijeru. Naravno da je u mandatu ove vlasti bilo i pozitivnih pokazatelja i premijer Plenković je o njima naširoko govorio u emisiji. I to je u stvari sve.


E da, ima još jedan detalj. Škoro i Bernardić izbjegli su dolazak u Nedjeljom u 2.


…a isljedničko novinarstvo? Ma…”