U programu Kanala Ri

Sandi Bujan Cvečić i Lidija Šušak o emisiji “30 minuta”: Predstavljanje sugrađana na drukčiji način

Sandy Uran

Ugostit ćemo one koji nas inspiriraju, nasmijavaju, koji su nas zadužili svojim radom, koji stvaraju, pomažu, pomiču granice, one koji su to zaslužili, kažu voditeljiceNaš grad svakog dana nudi neku zanimljivu temu o kojoj valja raspravljati, a za takvo što dakako treba imati i pravog sugovornika. U skladu s tom konstatacijom doznajemo kako je emisija »30 minuta«, koja se odnedavno prikazuje u programu Kanala Ri, nastala kako bi gledateljima ponudila ležernu emisiju petkom u večernjem terminu u kojoj će svoje sugrađane upoznati na jedan drugi, osobniji način. Emisiju naizmjence vode Sandi Bujan Cvečić i Lidija Šušak.


Poseban kriterij


– Formula je jednostavna. Razgovori »jedan na jedan« su iskreni i vrlo osobni, bez žutila i senzacionalizma, ali svaki s nekim osobnim momentom, specifičnim za svakog pojedinog gosta.


Kako bi gostima bilo ugodnije, izašli smo iz našeg studija. Emisija se snima u caffeu Dante hotela Bonavia, s pogledom na legendarne riječke gimnazijske stepenice i terasu Guvera gdje su svoje školske dane provodili mnogi intelektualci današnjeg doba te to predstavlja kulisu za moje razgovore, dok moja kolegica Lidija Šušak goste dočekuje u knjižari Val, čiju pozadinu čine police izdanja koja pričaju i čuvaju priče o našem kraju i gradu, događajima i ljudima, ispričala nam je Sandi Bujan Cvečić i potom dodala:
– Emisiju vodimo naizmjenično i vjerojatno ćemo u nekom trenutku poželjeti istoga gosta, ali dogovorit ćemo se.


Obje su, gotovo uglas, istaknule kako imaju poseban kriterij po kojem biraju goste.


– Ugostit ćemo one koji nas inspiriraju, koji nas nasmijavaju, koji su nas zadužili svojim radom, koji stvaraju, pomažu, one koje pomiču granice, one koji su neobični te oni koji su to zaslužili, rekle su.Kad je riječ o prvoj emisiji, doznali smo da je prvih 30 minuta dobila prof. dr. Jelena Roganović, predstojnica Klinike za pedijatriju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.
– Prvi je put pristala gostovati u emisiji ovakvoga tipa i hvala joj na tome. Žena zmaj, kako je zovu na poslu, ne voli kamere, ali se opustila te su gledatelji brižnu liječnicu koja svakodnevno liječi djecu oboljelu od raka u »30 minuta« upoznali u sasvim novom svjetlu i doznali nepoznate detalje iz njezina života. Reakcije su bile odlične, kazala je Lidija Šušak.U drugoj emisiji »30 minuta« gostovao je Mario Lipovšek Battifiaca.– Doznali smo koji su njegovi glazbeni, glumački i voditeljski planovi, dotakli smo se i Marije Pomije, riječkog HNK-a i EPK-a, kao i zvijezde na Riječkom neboderu, ali i sasvim osobnih tema poput albinizma i kako se Mario nosi s njim. Mario je bio odličan gost, iskren i otvoren, duhovit i topao. Nije čudno da ga ljudi vole jer takvu osobu teško je ne voljeti, a dokazala je to i gledanaost, rekla nam je Sandi Bujan Cvečić.


Olivera Baljak


Nova emisija je na rasporedu 9. listopada. Gošća je glumica Olivera Baljak koja će u 30 minuta, otkrila nam je Lidija Šušak, sažeti svoju bogatu 40-godišnju glumačku karijeru i ispričati nepoznate priče o sebi, kao i tajne života iza kazališnog zastora, a prenijet će i poruke uvijek aktualne Živke Popović iz slavljeničke predstave »Gospođa ministarka«.


Sandi će pak u emisiji koja je na rasporedu 16. listopada u goste pozvati nekadašnju kraljicu svijeta, majku, profesoricu i doktoricu znanosti Danielu Gračan i s njom se dotaknuti uvijek aktualne teme – zašto se kod uspješne žene, znanstvenice ili političarke uvijek gleda i komentira najprije izgled i odjeća, a tek onda sadržaj, odnosno ono što govori, poput Katarine Peović i prekratke suknje, Sanje Milanović i šešira, Kolinde Grabar Kitarović i njezine vitkosti ili debljine.


Lidija Šušak i Jelena RoganovićSandi i Lidija navele su kako se emisija realizira zahvaljujući podršci glavnog urednika Igora Rivettija te da je producent Dean Lalić, a realizira je ekipa snimatelja: Roberta Dešković, Željko Cindori i Ivan Banović, dok su za montažu zaduženi Dorian Car Flaviano i Esta Dešpoja. »30 minuta« moguće je pogledati na web-stranici Kanala Ri ili premijerno u programu svakog petka u 20.30.