Što gledati?

Popularni riječki YouTuber Osvrtnik predlaže: Top deset serija idealnih za ubiti vrijeme

Mija Dropuljić

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Ekspert za filmove i serije predlaže serije zbog kojih će nam biti lakše ostati doma.Mnogi od nas su mjesecima kukali kako jedva čekaju da se malo tempo uspori, da se stignemo odmoriti, a tada nismo ni znali kako će nam se ta želja uskoro ostvariti. Doduše pod najgorim mogućim uvjetima.


Kako bi se što uspješnije borili protiv koronavirusa krucijalno je ostati doma i što manje izlaziti iz sigurnosti četiri zida. Upravo sada je najbolje vrijeme da nadoknadite gledanje svih onih serija koje niste stigli gledati do sada. U moru svih prijedloga često je teško odabrati koju pogledati.


Obratili smo se Srđanu Cvitanu, koji je na YouTube sceni poznatiji kao Osvrtnik, riječki ekspert za filmove i serije. Na svom YouTube kanalu redovito objavljuje recenzije i prijedloge, a nama je sastavio listu najboljih serija s kojima u ovo teško doba možete skratiti vrijeme.


Office (US verzija)
Pogledajte ovu seriju i podsjetite se malo što propuštate dok utorkom u 10 i pol ispijate kavu u pidžami dok skrolate internetima. Je l’ vas hvata nostalgija? Da, ni mene.


Parks and Recreation 


Ovo je državna verzija Officea, meni osobno draža radi likova. U svakom slučaju vam preporučujem obje. Fantastično trpe opetovano gledanja, a sezona je dovoljno da ćete provesti barem tjedan dana uz njih, dva ako niste ambiciozni.


Game of Thrones


Velika napomena uz ovu preporuku: gledajte samo prvih šest sezona. Osim posljednje dvije sezone, ovaj kulturološki fenomen je fantastična drama zapakirana u paket složen od zmajeva, prizemljenog fantasyja i dvorskih intriga. I glavni razlog zašto se u serije danas ulaže koliko se ulaže.Band of Brothers


U svoje vrijeme je bila najskuplja serija ikad napravljena i to se dan danas vidi. Što se tematike drugog svjetskog rata čisto sumnjam da ćete naći nešto bolje. 


Simpsoni


Ovdje su samo zato što imaju bezbroj sezona i prilično sam siguran da ćete dočekati kraj pandemije ako ih krenete gledati sada od prve epizode. Inače, odavno su prestali biti onako dobri kao što ih volimo pamtiti, ali ne možeš ne cijeniti tu dugovječnost.Seinfeld


Upalite si najpoznatiju seriju o ničemu i provjerite koliko neke šale danas dobro ili loše prolaze. Zanimljiv prozor u prošlost.


Zapadno krilo


Vrhunsko Sorkinovo pisanje se opet dokazalo u ovoj političkoj drami o intrigama u Bijeloj kući. Nekoga bih volio ovdje izdvojiti, ali ovdje su stvarno svi dobri.


Chernobyl


Nakon užasne osme sezone Igre prijestolja, ova serija nam je došla kao melem na ljutu ranu. Iako priča priču o vrlo teško temi, izvedena je vrhunski i dobila Emmyja u svojoj kategoriji.Sopranos


Sopranosima smo dobili obiteljsku dramu podmetnutu kao priča o mafijašima. Jako volim kad mi se podmetne dobra drama kroz neku tematiku gdje to možda ne očekujem. 


Wire


Uz pomoć ove serije ćete doći najbliže što možete radu detektiva i policije bez da se zaposlite u toj struci. Kad mi netko spomene The Wire, prvo što mi padne na pamet je autentičnost kojom zrači ta serija. Iako je po mnogima jedna od najboljih ikad snimljena, ova serija nije za svakoga, prvenstveno radi činjenice da je slow burner, very slow burner.