Mix svega

Pomicanje granica nasilja: Treći nastavak “Hellboya” bit će puno bliži stripu

Šarlota Brnčić

Treći film o Hellboyu je mix svega onoga što volim, a što sam želio ovdje sažeti. Prvi film koji je režirao Del Toro bila je adaptacija, no u sebi je nosio mnoge elemente iz prvih napisanih priča o Hellboyu, kazao je Mike MignolaUltimativni antiheroj Hellboy vratio se u osvetničkoj misiji u Londonu, gdje se drevni duh zle vještice (Nimue the Blood Queen) vratio iz mrtvih. Zarobljena i odbačena prije više stoljeća, kraljica vještica se vraća u naš svijet kako bi ponovno donijela smrt i uništenje. Samo heroj s paklenim korijenima kao Hellboy, u stanju je suočiti se s prijetnjom i boriti se s vješticom i njezinom vojskom.


Iznenada uhvaćen u sukobu natprirodnog i ljudskog, Hellboy sada želi zaustaviti Nimue, a da pritom ne pokrene kraj svijeta. Njegove će se šanse još više povećati kad se ispostavi da je nasljednik moći samog kralja Arthura. Međutim, čak ni on ne može pobijediti sam u ratu sa silama zla. Prije nego što se odigra odlučujuća bitka, Hellboy mora vratiti svoje stare saveznike…


HELLBOY je plod nacističkog mističnog eksperimenta iz 1944. kojeg su američki agenti preoteli i odgojili da bude na strani dobra, temeljen na kultnom stripu Mikea Mignole. To je jedan od stripova koji su s pravom stekli status kultnog, od prvog pojavljivanja pa do sad, brojka fanova je samo rasla. Razlog tome treba tražiti u vrhunskoj mješavini popularne kulture, okultnog i najčešće crnog humora, ali možda najviše zbog glavnog lika, Hellboyja, koji je svojom netipičnom pojavom redefinirao pojam superheroja.
Prvu ekranizaciju ovog stripa napravio je 2004. meksički redatelj Guillermo del Toro (»Oblik vode«, »Crimson Peak«) koji je naslovnu ulogu dodijelio svom dugogodišnjem suradniku, glumcu Ronu Perlmanu (serije »Ljepotica i zvijer« i »Sinovi anarhije«). Četiri godine kasnije uslijedio je i nastavak »Hellboy II: Zlatna vojska«.


Oba su filma bila iznimno dobro prihvaćena. Film je prvotno zamišljen kao nastavak na »Hellboy II:


The Golden Army« iz 2008. godine, ali nakon što Guillermu del Toru nije ponuđeno da napiše scenarij i režira film kao što je to bio slučaj u prethodna dva filma, zvijezda Ron Perlman je odustao od projekta. Tada je film pretvoren u reboot i za redatelja je angažiran Neil Marshall, a tek ostaje vidjeti može li Marshallov reboot doseći zabavu, kreativnost i šarm originala.


NOVI bi »Hellboy« trebao pomaknuti granice nasilja, a fanovi se mogu nadati da će ovog puta imati priliku vidjeti istinski strašnu R verziju filma. Naime, ponukani uspjehom R rated filmova poput »Deadpoola«, »Kingsmana« i »Logana« odlučeno je i da »Hellboy« bude R rated, odnosno da nije namijenjen mlađima od 17 godina bez nadzora roditelja zbog psovki, nasilja i golotinje.


Neil Marshall (»Westworld«, »Game of Thrones«) režirao ga je prema scenariju Andrewa Cosbyja (»Eureka«) i Christophera Goldena (»Buffy the Vampire Slayer«). Radnja filma je uveliko inspirirana pričama iz stripova »Hellboy: The Wild Hunt« i »Hellboy: The Storm and the Fury«.


Naslovnu ulogu u filmu tumači David Harbour (»Stranger Things«), a tu su i Ian McShane (»American Gods«, »Deadwood«, »Lovejoy«) koji tumači Hellboyevog mentora profesora Brooma, Daniel Dae Kim (»Lost«, »Hawaii-Five-0«) kao agent Ben Daimio, Sasha Lane (»American Honey«) kao agentica Alice Monaghan te Milla Jovovich u ulozi vještice Nimue.


HARBOUR je izjavio da Hellboy ima »vrlo poseban odnos« s Nimue i da film proširuje njezinu ulogu iz stripa. Jovovich je opisala lik kao »doslovnu kraljica podzemlja«, koja služi kao majka čudovišta, te je opisala Nimuein plan kao »lijep i relevantan za današnju političku klimu u pokušaju okupljanja ljudi«.


– Treći film o Hellboyu je mix svega onoga što volim, a što sam želio ovdje sažeti. Da, film će biti puno bliži stripu. Prvi film koji je režirao Del Toro bila je adaptacija, no u sebi je nosio mnoge elemente iz prvih napisanih priča o Hellboyu. Drugi film je bio priča za sebe, bez da se referira direktno na moje stripove. Treći film koji je upravo stigao u kina vraća se korijenima, odnosno stripu i vizualno mu je vrlo blizak. Primjerice, kada sam boravio na setu u Bugarskoj jedna od scena koju sam gledao uživo izgledala je kao da je »iskočila« sa stranica moga stripa. To je za mene bilo više nego li uzbudljivo, izjavio je Mike Mignola kada su ga u intervjuima upitali što možemo očekivati od novog »Hellboya«.


Upitan je i u kolikoj su se onda mjeri prva dva filma razlikovala od izvornih sadržaja u stripovima. »Pojedini elementi bili su itekako različiti od onih u stripovima, kao što je to, na primjer, ljubavna priča sa Liz Sherman« kazao je Mignola te dodao kako nije pogrešno to što je Del Toro želio stvoriti svoju verziju Hellboya.


Dizajner šminke Joel Harlow htio je učiniti čudovišta i svijet Hellboya »uvjerljivim u kontekstu svijeta u kojem žive«. Dizajnerski tim je pokušao ne pozivati se na dizajne Del Torovih filmova već je inspiraciju crpio iz stripova. Harlow je pokušao ostati vjeran izvornom materijalu i posavjetovao se s Mignolom o bilo kojem novom dizajnu kako bi se uvjerio da odgovaraju tonu stripa. Dodao je Harbourove crte lica u početnu Hellboy maketu skulpturu kako bi uhvatio Harbourovu sličnost s likom.


Za stvorenja pakla, Harlow je htio da izgledaju drugačije od ostalih stvorenja filma, tvrdeći: »Njihov je izgled potpuno neljudski i vrlo zastrašujući. To je uvid u svijet bića koja ne slijede anatomske zakone bilo čega zemaljskog.«