Horor

Oskarovka Octavia Spencer dolazi u ulozi u kakvoj je još nismo vidjeli

Šarlota Brnčić

U filmu »Ma« upoznajemo vrlo ljubaznu i, naizgled, potpuno bezopasnu gospođu srednje dobi, a koja se u početku čini samo ljubaznom i željnom društva. Na koncu se pretvara u zastrašujućeg lika, najgoru noćnu moru svakogaU kombinaciji horora i psihološkog trilera kratkog i zvučnog naziva »Ma« imamo priliku pogledati glumicu i oskarovku Octaviju Spencer u jednoj, potpuno drugačijoj ulozi nego li što smo se navikli do sada. Film je režirao Tate Taylor, a producirao Jason Blum’s Blumhouse Productions, u čijoj smo produkciji već mogli pogledati »Insidious«, »The Purge« i za Oskara nominirani film »Get Out.« Scenarij potpisuje Scotty Landers, autor serije »Workaholics«.


Spencer utjelovljuje Sue Ann, povučenu ženu iz Ohioa. Jednog dana joj pristupa Maggie (Diana Silvers), nova tinejdžerica u gradu, s zamolbom da kupi alkoholno piće za nju i njezine prijatelje. U tome Ann vidi priliku za stvaranje prijateljstva s novim mladim ljudima. Osim kupnje pića tinejdžerima nudi i svoju kuću, odnosno podrum kao mjesto za partijanje.


NO, postoji samo jedno pravilo. Da se nikada ne popnu na gornje katove kuće. Uskoro se svakodnevno partijanje počinje pretvarati u opsesiju i noćnu moru kako Ma (nadimak Sue Ann) počinje pokazivati svoju zlokobnu stranu, te se njezin podrum iz najboljeg mjesta za partijanje u gradu polagano počinje pretvarati u najgore mjesto na svijetu. Uz navedene u »Ma« glume i Juliette Lewis kao Maggieina mama, Luke Evans kao otac jednog od lokalnih klinaca, Missi Pyle kao njegova djevojka, te McKaley Miller, Corey Fogelmanis, Gianni Paolo i Dante Brown kao Maggieini prijatelji.

– Radi se o mračnom filmu, ali istovremeno i zabavnom. Octavia je u tolikoj mjeri dopadljiva osoba da smo se navikli gledati ju u određenim filmskim ulogama. No, ona je tako dobra, kvalitetna glumica, odličan izbor za ovako kompleksan karakter, ulogu u kojoj se do sada nikada nije okušala, kazao je redatelj Taylor.
U JEDNOM od posljednjih inteervjua, danom TotalFilmu, Taylor je pojasnio kako je ova uloga, čudnovate, zle žene bila uloga za kojom je Oskarovka tragala i duboko u sebi priželjkivala. I sam redatelj je imao Spencer na umu, još i prije nego li je ona saznala za ulogu i prihvatila ju. A sudeći prema njegovim izjavama, prihvatila ju je objeručke.


– Mjesec dana ranije, Octavia, koja je ujedno i jedna od mojih najboljih prijateljice, nazvala me i rekla mi kako joj je dosta da se mora odjevati u kostime i kazala mi da želi raditi nešto što je sje…. Na to sam joj odgovorio kako neće vjerovati, ali da imam nešto upravo za nju. Sve se posložilo, izjavio je Taylor TotalFilmu.


Taylor je za Variety izjavio kako je o scenariju prvo pomislio da je »luđački bizaran i fantastičan«, te da je odmah shvatio da želi Octaviju kao glavnu protagonisticu.


Producent Blum istaknuo je kako je »Octavia Spencer izvanredna glumica na vrhuncu svoje karijere«, kao i da su »sretni što imaju Oskarovku u filmu koju producira njegova producentska kuća, a što dovoljno govori i potvrđuje vrijednost sustava koji je dugo gradio.« Octavia Spencer navela je »kako je bio blagoslov glumiti u psihološkom trileru Ma«, dodajući kako je njezina nova uloga još više nestašnija nego li je to bila uloga Minny Jackson 2011. godine u filmu »The Help», a za koji je Tate napisao scenarij i režirao ga.


»MINNIE je definitivno napustila ovo mjesto« našalio se Taylor u drugom intervjuu, danom netom prije početka prikazivanja filma, kao i da je »Octavia pokazala svu svoju nakaznost.« Spencer je na te njegove riječi dodala kako u filmu »čini neke vrlo uznemirujuće stvari. Duboko uznemirujuće.« Našalila se i sa svojim prethodnim ulogama, govoreći kako joj je drago da se ovdje našla u dijametralno suprotnoj ulozi od likova koje je do sada glumila. – U ovom filmu, horor komponenta dolazi vrlo polako, čak u početku s izrazito prigušenim tonovima, s mirnoćom koja karakterizira najpoznatije životinjske predatore, posebice iz obitelji mačaka, u trenucima kada se spremaju napasti svoju žrtvu. I to čine tako da do posljednjeg trenutka ostanu neotkriveni. Svoje žrtve love u prethodno dobro osmišljenoj igri da bi na koncu na njih skočili s nevjerojatnom žestinom i brutalnošću.

U filmu »Ma« upoznajemo vrlo ljubaznu i, naizgled, potpuno bezopasnu gospođu srednje dobi, a koja se u početku čini samo ljubaznom i željnom društva. Na koncu se pretvara u zastrašujućeg lika, najgoru noćnu moru svakoga, piše portal Cinematographe.