Od ove jeseni

Objavljeno ime serije od pet sezona o vremenu prije Gospodara prstenova i prvi trailer

T.I.

The Rings of Power ujedinjuju sve glavne priče Drugog doba Međuzemlja: kovanje prstenova, uspon Saurona, epsku priču o Númenoru i posljednje saveze vilenjaka i ljudiAmazonova adaptacija romana J. R. R. Tolkiena, čijih bi pet sezona serije trebalo koštati preko milijardu dolara, sada je dobila i svoje službeno ime, doduše ne baš previše kreativno – The Lord of the Rings: The Rings of Power.


Priča The Rings of Power smještena je u vrijeme Drugog doba, tisućama godina prije radnje Gospodara prstenova, a bazira se na tome kako su Prstenovi moći prvi put iskovani i podijeljeni među rasama Međuzemlja. Naslov nove serije, zajedno s teaser trailerom aludira na to kako je stvaranje prstenova bilo povezano s ponovnim pojavom dugo uspavanog zla u svijetu i s kasnijim teškoćama s kojima su se suočili ljudi, vilenjaci i patuljci.


Tvorci serije J.D Payne i Patrick McKay, otkrili su u priopćenju za novinare da su htjeli osmisliti naslov koji bi se mogao izvrsno uklapati među Tolkienovim klasicima.
„The Rings of Power ujedinjuju sve glavne priče Drugog doba Međuzemlja: kovanje prstenova, uspon Saurona, epsku priču o Númenoru i posljednje saveze vilenjaka i ljudi. Do sada je publika na ekranu gledala priču samo o jednom prstenu, ali prije nego što je on postojao bilo ih je mnogo“ – objasnili su Payne i McKay.


“Drugo doba” odnosi se na dugo razdoblje u povijesti Međuzemlja koje završava porazom Saurona, a prethodi Tolkeinovoj knjizi i filmskoj trilogiji Petera Jacksona, koji se događaju tijekom Trećeg doba. Titularni Prstenovi moći su iskovani u ovoj eri, a 19 ih je dano vilenjacima, patuljcima i ljudima kao način da ih se potakne da podrže Sauronovu vladavinu. The One Ring ili  „My Precious“ kako ga nesretni Gollum u trilogijama Petera Jacksona naziva, najmoćniji je od 20.


Prva sezona The Rings of Powera snimala se na  Novom Zelandu, kao što je to bio slučaj i s originalnom i Hobbit trilogijom, no prema posljednjim informacijama, druga se sezona seli u Ujedinjeno Kraljevstvo.


Iako The Rings of Power zasigurno ima sve preduvjete da bude kvalitetna visokobudžetna fantazija, vjerojatno će ovisiti isključivo o sposobnosti da proširi mitologiju Gospodara prstenova na načine koji se doimaju esencijalni i komplementarni izvornoj priči.


U svakom slučaju, obožavatelji Tolkienovog fantastičnog svijeta nestrpljivo čekaju rujan kada će moći pogledati prvu epizodu na Amazon Primeu, koji je vodio i dobio žestoku bitku protiv Netflixa za prava na seriju.