Ignorancija ili?

NEČUVENI POTEZ HRT-a Nacionalna televizija Hrvatsku svela na tri grada. Rijeke opet nigdje

Edi Prodan

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević“Nečuveno” je naziv albuma Leta 3 koji je izašao prije više do dvadeset godina. Krajnje neobičnog sadržaja, jer sve što je na njemu bilo zapisano bila je tišina. I koliko god njegov sadržaj bilo “ništa”, naziv može jak dobro poslužiti da bi se opisalo potez Hrvatske televizije uoči i nakon inače dirljivog izlaska na balkone čitave Hrvatske kako bi pljeskom i pjevanjem “Moje domovine” odala zahvalnost svima koji brinu o njezinom zdravlju.


Pjesma, koja se, uz još neke, smatra neslužbenom himnom Hrvatske, odjeknula je gromko, bila je glasna, potekle su suze. Ono što je pak bilo nečuveno bile su HTV-ove najava i – odjava. Najprije se reklo kako će se uključiti u tri najveća hrvatska grada. OK, možda i logično jer je u ovoj situaciji kad su novinari neprestano na terenu, u jednom stanju već i poprilične iscrpljenosti, možda je i najjednostavnije koristi tri najveća centra. Ali uključenje slijedi u Zagreb, Split i – Osijek?! Nismo primijetili da se, dok korona vlada, obavio i objavio neki novi popis stanovništva pa je Osijek pretekao Rijeku, ali koliko je nama poznato, koliko god i ona starila i demografski prolazila ni najmanje ugodne procese, Rijeka bi još uvijek trebala biti treći najveći hrvatski grad.


Prijenos pjevanja “Moje domovine” kod većine je, s razlogom, izmamio suze, čule su se i petarde, davalo se međusobnu snagu u bitki protiv koronavirusa. Uostalom, lijepo nas je jedna druga nacionalna televizijska kuća, Nova TV izvijestila kako u nevolji itekako možemo biti složni – 94 posto stanovništva podržava rad Vlade i njezinih institucija u ovoj izvanrednoj situaciji dok ih 98 posto apsolutno sliijedi uputu “Ostani doma”.
Nakon prvog gafa, HTV nastavlja u istom tonu. Iako je dakle čitava, jedinstvena Hrvatska pjevala “Moju domovinu”, oni su se lijepo na špici zahvalili – Zagrebu, Splitu i Osijeku?! Rijeke opet nigdje, baš kao što nigdje nije bilo ni Pule, Zadra, Karlovca ili Šibenika, kao što nigdje nije bilo Siska ili Varaždina, baš kao ni Dubrovnika, Gospića ili Vukovara, gradova koji su bili snažno prisutni u mislima autora kad je “Moja domovina” nastajala.


A lijepo je, jednostavno moglo stajati – Hvala Hrvatska! Ali nije, HTV iako u nazivu nosi “hrvatska” na Hrvatsku je u tom uzvišenom trenutku naprosto zaboravila! Ne, ne kritiziramo niti mislimo išta loše o kolegama na HTV-u. Hvala im na požrtvovnom izvješćivanju, na pravodobnoj informaciji što u ovoj situaciji nije ni najmanje lako činiti. Hvala im i na profesionalnosti, ali netko je u ovom slučaju bio ili tendenciozan, u što ne želimo vjerovati, ili potpuno površan – nije baš pohvalno kako netko od profesionalca na HTV-u ne zna nabrojiti tri najveća hrvatska grada. Biti novinarom znači imati osjećaj za mjeru. Posebno u situaciji koju živimo.


Ovlaš prijeći preko “ostatka” Hrvatske i zahvaliti se samo stanovnicima tri njezina grada, pa i nije baš ono u što želimo vjerovati da nam je korona vratila – jedinstvo Hrvatske na putu pobjede nad bolešću i puta u drugačiju, zajedničku budućnost. A sad, da se ne pređe u neke nepotrebne misli i teze, i od ovog teksta Let 3. Nečuveno.