Pjesma Eurovizije

Mia Negovetić prvi put na Dori: Mislim da imam pjesmu koja može ostaviti trag i u Europi

Ivana Kocijan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U izboru sudjeluje šesnaest pjesama, a boje naše županije branit će mlada riječka pjevačica Mia Negovetić koja će se predstaviti pjesmom »When it Comes to You«, pjevač Damir Kedžo koji će izvesti pjesmu »Divlji vjetre«, te riječka pjevačica Božidarka Matíja Čerina koja će u duetu s poznatim istarskim pjevačem Alenom Vitasovićem otpjevati pjesmu »Da se ne zatare«RIJEKA – Samo nas dva dana dijele od velike završnice Izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije – Dora 2020. kada ćemo u izravnom HRT-ovu prijenosu iz Opatije doznati tko će u svibnju predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u Rotterdamu.


Izvođači su jučer stigli u Opatiju kako bi odradili prve probe na spektakularnoj pozornici u Sportskoj dvorani Marino Cvetković koja će u subotu postati hrvatsko glazbeno središte.


U izboru sudjeluje šesnaest pjesama, a boje naše županije branit će Mia Negovetić i Damir Kedžo te Božidarka Matíja Čerina koja će nastupiti u duetu s Alenom Vitasovićem.
Mia Negovetić lani je oduševila medleyem otpjevanim u duetu s Dinom Jelusićem, a ove godine prvi put sudjeluje u Dori. Izvest će pjesmu »When it Comes to You« koju potpisuje iskusan švedski autorski trojac Denniz Jamm, Linnea Deb i Anderz Wrethow.


– Pjesmu smo radili »od nule«. Oni su moj glazbeni senzibilitet znali od prije, znali su da volim razne žanrove pa je bilo pitanje hoćemo li se odlučiti za baladu ili malo bržu pjesmu. Odlučili smo se za ovo drugo.


S obzirom na to da Linnea i Anderz imaju velikog iskustva s Eurosongom i fenomenalne rezultate, uz producenta Denniza Jamma koji je također Hrvat, iz Zagreba, samo što živi i radi u Švedskoj već dugi niz godina, kod mene nije bilo sumnje da će pjesma i produkcija biti dobri.


Ritam i tekst su me osvojili na prvu, a i sama ideja da dvoje Hrvata (Denniz i ja) i dvoje Šveđana naprave pjesmu za Doru bila mi je jako zanimljiva, otkrila nam je Mia.


Velika odgovornost


Mlada Riječanka dodaje kako će ona kao i uvijek pokušati maksimalno dobro »donijeti« pjesmu publici, vokalno i scenski, i nadati se da si nakon nastupa neću imati što zamjeriti.


– A ukus slušatelja koji sigurno znaju što žele odredit će tko će ih osvojiti od nas 16. Ja mislim da imam pjesmu koja može ostaviti trag i u Europi i na dostojan način prezentirati Hrvatsku u Rotterdamu jer se inače ne bih ni prijavila na Doru koja zaslužuje pjesme i produkciju na najvišoj mogućoj razini. Čast mi je biti među odabranima ove godine, dodala je.


Govoreći o scenskom nastupu, Mia kaže kako je za Doru važan svaki detalj, vokal, scenski nastup, light, odjeća.– Time šaljemo ukupnu poruku slušateljima. Moje promišljanje glazbe je uvijek bilo i vjerojatno će biti da su pjesma i izvedba odnosno emocija koju izvođač uspije prenijeti najvažniji, bez puno namještenih i odglumljenih detalja na pozornici, ali za Doru pripremamo i neke scenografske elemente koji će upotpuniti poruku. Na Dori će sve biti važno, ali pravog recepta za uspjeh nema.


Svi ćemo dobiti te tri minute za izvedbu svoje skladbe, a na slušateljima je da procijene koja pjesma i koji izvođač bi imali najveće šanse da naprave najbolji rezultat za Hrvatsku na Eurosongu jer bi to trebao biti nekakav cilj svima. Dakle velika odgovornost će biti na pobjedniku na Dori jer neće predstavljati samo sebe već i svoju zemlju, rekla je.


To je »ta« pjesma


S obzirom na njenu dob i činjenicu da se Dora neko vrijeme nije održavala, Mia ovo natjecanje doživljava nešto drukčije od njezinih starijih kolega.


– S obzirom na to da sam ipak vrlo mlada, a Dore neko vrijeme nije bilo, za mene je priča o Dori počela prošle godine kada sam nastupila kao »interval act« s Dinom Jelusićem. I jako mi se svidjelo. Dino je vokalni kralj (smijeh).


Inače, znam za dosta pjesama i izvođača koji su nastupali na Dori mada nisam do sada bila svjesna da su te pjesme s Dore. Za mene Dora znači priliku da predstavljam svoju državu u Europi i to je ogromna čast svakome od nas koji ćemo se natjecati u subotu. Stvarno želim da na Eurosong odu pjesma i izvođač koji će napraviti dobar rezultat za Hrvatsku, tko god to bio, zaključila je.


Damir Kedžo na Dori će se predstaviti pjesmom »Divlji vjetre« koju potpisuje njegov stalni suradnik Ante Pecotić, a aranžeri su Bojan Šalamon Shalla i Matija Rodić. Za pjesmu je rekao da je »emotivna, monumentalna i divlja«. Čime ga je toliko osvojila?


– Pjesma me osvojila aposultno svojom emocijom. Čim sam vidio tekst i čuo demo, rekao sam Anti: Moramo otići na Doru s ovim. Osjetio sam da je to ta pjesma, stalno sam govorio ranije da ne želim ići na Doru dok nemam pjesmu za koju vjerujem i osjećam da je ta. »Divlji vjetre« je pjesma u koju 100 posto vjerujem, obožavam je već mjesecima i jedva čekam da je i vi čujete u subotu, otkrio nam je Kedžo.


Promocija Hrvatske


On je na Dori dosad nastupio dvaput: 2005. godine u triju Saša, Tin i Kedžo s pjesmom »Zašto«, te 2011. godine kad se natjecanje održavalo u nešto drukčijem formatu.


– Ove sam se godine prijavio na Doru jer imam dobru pjesmu, iza koje mogu stati. To je bilo jedino što me je moglo »poslati« da se prijavim na Doru. Imam pjesmu iza koje stojim, tim koji sve temeljno i pažljivo priprema i siguran sam u dobar nastup na koji ću biti ponosan. Nadamo se da će i publika i struka prepoznati kvalitetu pjesme »Divlji vjetre« i glasovati za redni broj 16. pod kojim nastupam na Dori, dodao je.Prve pripreme za natjecanje već su počele, a počelo je i izbuđenje.


– Naravno da sam uzbuđen, ali spreman. Imamo finalne probe gdje brusimo zadnje detalje, ali dugo smo radili na pripremama za Doru i mislim da smo zbilja spremni. Pjevam na hrvatskom jeziku, pjesmu hrvatskih autora Ante Pecotića, Bojana Šalomona Shalle Shalle i Matije Rodića.


Cure koje su sa mnom na pozornici nose hrvatski tradicijski nakit, iz svake regije po nešto, produkciju je radio jedini Hrvat koji se nalazi na listi najboljih svjetskih DJ-a i producenata Matija Rodić-Matroda.


Trenutno je na rasprodanoj turneji po Americi i jako sam ponosan što je tako talentiran glazbenik producirao moju pjesmu za nastup na Dori. Bila bi mi iznimna čast predstavljati Hrvatsku na Euroviziji.


Vjerujem da dobrom pjesmom i nastupom možemo ostvariti uspjeh. Ono što je meni odlično oko Eurosonga je što je on jedan od najgledanijih glazbenih formata. Mislim da bi Hrvatska puno dobila već od same reklame jer Eurosong sve to donosi, što bi bilo super za našu zemlju. Siguran sam da bi svi bili zadovoljni i ponosni kako bi nas predsavio na Eurosongu, a meni bi prestavljati Hrvatsku na Eurosongu bila bi posebna čast, zaključio je Kedžo.


Spoj PGŽ-a i Istre


Riječko-istarski dvojac Božidarka Matíja Čerina i Alen Vitasović na Dori će se predstaviti duetom »Da se ne zatare« za koju je glazbu i stihove napisao Robert Pilepić, dok aranžman potpisuje Duško Rapotec-Ute. Na pozornici će im se pridružiti četiri dame – Suzana Štefanić, Lea Belaić i Sara Astafović iz zbora Torretta te Marina Katić iz PZM Josip Kaplan – koje će na nastupu nositi stilizirane kostime, poznate Rožice Primorsko-goranske županije nastale po uzoru na narodne nošnje pet subregija PGŽ-a – Liburnijski kras, Susak, Novi Vinodolski, Delnice i Punat.


Cijeli nastup osmišljen je kao svojevrsni spoj dviju hrvatskih regija, Primorsko-goranske i Istarske županije koje su snažno isprepletene i povezane kroz svoju povijest i baštinu. Autorica kostima Rožice Primorsko goranske Županije je akademska slikarica red.prof.art Ksenija Mogin, a koreografiju za nastup osmislila je Julia Kožul. Fotografije koje pričaju njihovu glazbenu priču zaslužna je Andrea Gržičić, a autor videomaterijala je Igor Modrić.Božidarki Matiji ovo će biti prva, a Alenu Vitasoviću deveta Dora.


– Da, zadnji put sam rekao da se više neću prijavljivati na Doru, ali Robert Pilepić i Duško Rapotec-Ute rekli su mi da moram poslušati ovu pjesmu pa sam ih odlučio poslušati. Poslali su mi demo koji je pjevala Bogica i činio mi se jako zanimljiv.


Znao sam već tko je ona, znam da je pjevala na MIK-u, da je bila na »The Voiceu«… Pristao sam sudjelovati u ovoj pjesmi, a onda je Robi rekao: Koju ćemo pjevačicu uzeti? A ja sam se začudio… Kako koju? Pa Bogicu! Ona ima tako divnu, prekrasnu, toplu boju glasa, a ja sam se tako dobro uklopio. Uz nas će pjevati i četiri Rožice, a Suzana Štefanić će nas i pratiti na violini. One će biti u nošnjama, a ja sav u crnom, kao Nick Cave, otkrio nam je Vitasović.


Alen je legenda


Dodaje kako razmišlja o pobjedi jer je pjesma jako lijepa i dobro bi prošla na Eurosongu, ali nije siguran bi li htio pobijediti.


– To bi mi na nekoliko mjeseci poremetilo život. Samo želim da budemo super, da se predstavimo u najboljem svjetlu, kaže.


Božidarka Matíja, kao što smo rekli, prvi put sudjeluje u Dori zbog čega je jako uzbuđena i, naravno, ima tremu.


– To je ona pozitivna trema koja uvijek postoji uoči nastupa. Volim tu tremu jer me tjera da dam sve od sebe. Sama činjenica da pjevam »doma« daje cijelom doživljaju posebnu čar. Probe u Opatiji su krenule i moram reći da je prekrasno i sve na itekakvom nivou, otkrila nam je.


Čast joj je što na Dori pjeva u duetu s legendom istarske scene Alenom Vitasovićem koji je htio da baš ona s njim izvede »Da se ne zatare«.


– Kad Alen kaže da želi s tobom pjevati, nema tu puno razmišljanja. Alen je legenda naše scene. On je prvi koji je na našoj sceni stekao populanost pjevajući na istarskom. Svi znaju njegove pjesme makar nužno ne razumiju sve riječi. To nitko u toj mjeri nije uspio napraviti ni prije ni nakon njega. Velika mi je čast mi je što imam priliku dijeliti pozornicu s njim, rekla je.


Kao što su oboje istaknuli, njihova pjesma ima posebnu priču, a pratit će je i poseban scenski nastup.


– Da, da!! Baš smo uzbuđeni zbog toga. Pjesma govori o običajima i našoj kulturi. Podsjeća nas da u ovom modernom dobu nikad ne zaboravimo tko smo, otkud smo i koji su naši običaji. Moramo biti ponosni na svoje i pokazati čitavom svijetu »od čega smo«. Pripremili smo pravu vizualno zvučnu poslasticu, zaključila je riječka pjevačica.