Talentirani glumac

Mahershala Ali: Američkom glumcu i reperu smiješi se već drugi Oscar

Šarlota Brnčić

Foto: reuters

Foto: reuters

Za ulogu mentora i trgovca drogom Juana u dramskom filmu »Mjesečina« iz 2016. godine, Ali je dobio hvalospjeve filmskih kritičara te osvojio prestižnu nagradu Oscar, nagradu Udruženja glumaca Amerike i nagradu kritičara, sve u kategoriji najboljeg sporednog glumcaAmeričkog glumca i repera Mahershala Alija, dobitnika nagrade Oscar, imamo priliku gledati u sporednoj ulozi zajedno s glumcem Viggom Mortensenom u filmu »Zelena knjiga: Vodič za život«. Radi se o jednom od najhvaljenijih filmova godine, pobjedniku filmskog festivala u Torontu i dobitniku mnogobrojnih priznanja uključujući i 3 nagrade Zlatni globus.


Ali u filmu glumi svjetski poznatog pijanista (ujedno i Afroamerikanca) Dr. Dona Shirleyja, a Mortensen se našao u ulozi Tony Lipa koji 1962. godine dobije posao njegova vozača. Njih dvojica moraju se koristiti »Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug« kako bi im ona ukazala na nekolicinu mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Suočeni s rasizmom i opasnosti, kao i s neočekivanom humanošću i humorom, prisiljeni su za sobom ostaviti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli i doživjeli putovanje svojih života.


IZABRAN je i za glavnu ulogu u trećoj sezoni kriminalističke dramske televizijske serije »True detective« koja se trenutno prikazuje na HBO-u, a čiji je autor i scenarist Nic Pizzolatto. U seriji glumi detektiva Wayne Haysa i to u tri razdoblja njegova života. Tako ga gledamo kao mladog detektiva, detektiva u srednjim godinama te naposlijetku starca od 70 godina koji boluje od Alzheimerove bolesti.
Punog imena Mahershalalhashbaz Ali, glumačku karijeru je započeo na televiziji i to u serijama »Crossing Jordan« i »Threat Matrix«. Svjetsku slavu postigao je nastupom u znanstveno-fantastičnoj seriji »The 4400«, a prvu zapaženu ulogu na filmu ostvario je 2008. godine u filmu »Neobična priča o Benjaminu Buttonu« redatelja Davida Finchera. Istaknuo se i glumeći u filmovima »Predatori«, »Grijesi očeva«, »Pobunjenik iz okruga Jones«, »Skrivene figure«, a svi ga pamtimo i po ulozi u »Igrama gladi«. Također je poznat i po ulozi Remyja Dantona u Netflixovoj televizijskoj seriji »Kuća od karata« te kao Cornell »Cottonmouth« Stokes u seriji »Luke Cage«.


Za ulogu mentora i trgovca drogom Juana u dramskom filmu »Mjesečina« iz 2016. godine, Ali je dobio hvalospjeve filmskih kritičara te osvojio prestižnu nagradu Oscar, nagradu Udruženja glumaca Amerike i nagradu kritičara, sve u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Za istu je ulogu dobio nominacije za nagrade Zlatni globus i BAFTA (također u kategoriji sporednog glumca). Dobivši Oscara na 89. dodjeli te nagrade, Ali je postao prvi Musliman koji je osvojio tu nagradu u povjesti dodjele Oscara. Ukoliko ga i ovaj put osvoji bit će prvi afroamerikanac kojem je to uspjelo u tako kratkom razdoblju. Naime Denzel Washington jedini je crnac s dva Oscara, ali ih je osvojio 1989., a zatim 2001.


ROĐEN je 1974. godine u Oaklandu u Kaliforniji kao sin Willicije i Phillipa Gilmorea. Odrastao je u Clevelandu u državi Ohio, a u Oakland se vratio u dobi od 14 godina. Ime je dobio po Maher-shalal-hash-bazu, dječaku proroku iz Biblije. Odgojen kao Kršćanin od strane majke i svećenika, kasnije se preobratio na Islam te promijenio svoje prezime Gilmore u Ali te se pridružio muslimanskoj zajednici Ahmadija. Kasnije je u intervjuima ispričao o problemima s kojima se susretao u zračnim lukama, u bankama, ali i u svakodnevnom životu kao američki musliman od terorističkog napada 11. rujna.


Otac mu je nastupao na Broadwayju. Pohađao je sveučilište St. Mary u Kaliforniji gdje je 1996. godine i diplomirao. Iako je Ali na sveučilište došao uz pomoć košarkaške stipendije, ubrzo je shvatio da ne želi svoj život usmjeriti ka sportskoj karijeri, a nakon što je uvidio kakav tretman dobivaju tamošnji sportaši. Zainteresirao se za glumu, pogotovo nakon što je nastupio u kazališnoj predstavi »Spunk« koja mu je kasnije omogućila ulazak u šekspirijansko kalifornijsko kazalište. Ubrzo potom započeo je pohađati sveučilište u New Yorku gdje je diplomirao 2000. godine.


Ali je neko vrijeme razmišljao o skraćivanju imena, rekavši da je njegovo puno ime »luda stvar s obzirom na to da smo u Hollywoodu«. Menadžeri ili agenti nikada ga nisu pritiskali da promijeni ime, no zbilo se nešto što ga je ipak uvjerilo da koristi kraću verziju svog imena. Kada mu je rečeno da je njegovo puno ime predugo da bi se uklopilo u plakat za »Grijesi očeva«, a kako mu se nije sviđala alternativa »M. Ali« koja se pojavljuje na plakatu, Ali ga je na koncu promijenio.