Premijera

Jeste li gledali prvu epizodu finala “Igre prijestolja”? ‘Tempo je spor, ali prava akcija tek dolazi’

Šarlota Brnčić

Foto HBO

Foto HBO

»Većina epizode bavi se ponovnim susretima, kako radosnim, tako i neugodnim«, piše Erik Kain iz Forbesa te dodaje da je tempo pomalo spor, ali da se radi o pripremanju scene za sve što dolaziPrva epizoda dugo očekivane posljednje sezone »Igre prijestolja« opravdala je očekivanja većine ljubitelja ove planetarno popularne serije. Očekivala se s nemalim nestrpljenjem, posebice jer smo na nastavak morali čekati gotovo dvije godine, a iako na samom početku prikazivanja nije bilo velikih bitki ni herojskih podviga, svašta se zbilo i ranije nego li smo to možda očekivali.


Koliko je bilo zanimanje, govori podatak da se aplikacija HBO GO po svijetu rušila upravo za početka dugo iščekivane prve epizode posljednje sezone kultne serije. Niti u Hrvatskoj nije bilo drugačije pa se na Facebook stranici HBO Adrije pojavila obavijest: Dragi korisnici, epizoda »Igre prijestolja« stiže uskoro na HBO GO. Molimo vas za još malo strpljenja. Trenutno radimo na otklanjanju problema kako bismo vam omogućili gledanje u najkraćem mogućem roku. Ispričavamo se na smetnjama. Šaljemo gavrana čim epizoda bude dostupna. Hvala na razumijevanju.


Već se sada daje naslutiti da bi ova sezona mogla biti najgledanija do sada. Većina prve epizode »vrtila« se oko ponovnih okupljanja, a na samom početku mogli smo vidjeti dolazak Jona i Daenerys u Oštrozimlje. Nakon što se poklonio Daenerys Targaryen, na Sjeveru se osjećaju izdanima, a razlozi zbog kojih je Jon to napravio i više su nego opravdani. Kako je okupljenim lordovima pokušao objasniti Tyrion, a Jon svojoj sestri Sansi, bilo je ili se pokloniti i stvoriti moćni savez nužan za pobjedu ili se suočiti s porazom.
U prvoj epizodi dogodilo se nekoliko bitnih stvari. Prvo, Jon je, kao što su mnogi obožavatelji spekulirali prije premijere, konačno »sjeo« na jednog od zmajeva i vinuo se u visine.


Komentari 


Drugi izuzetno važan trenutak bilo je nešto što vjerojatno brojni obožavatelji nisu vjerovali da će se dogoditi već u prvoj epizodi – Sam je rekao Jonu istinu o njegovom pravom porijeklu – da mu je otac Rhaegar Targaryen, a majka Lyanna Stark. Sad treba čekati da on vijest priopći Daenerys. Na taj odgovor obožavatelji će još malo pričekati. U prvoj epizodi Tyrion i Sansa su se vidjeli prvi put nakon što je Joffrey ubijen na vjenčanju.


Euron Greyjoy doveo je plaćenike u Kraljev grudobran kao što je to bilo dogovoreno sa Cersei, a jednom kad je ispunio ono što je od njega traženo, zatražio je da ona ispuni drugi dio dogovora. Na samom kraju epizode u Oštrozimlje stiže Jaime Lannister, a prva osoba koju ugleda jest Bran, dječak kojeg je bacio kroz prozor kule.


Komentatori vodećih svjetskih medija već su se oglasili o prvom prikazanom nastavku. Tako je za Erika Kaina iz Forbesa epizoda nazvana jednostavno »Oštrozimlje« »veličanstven povratak«.


»Većina epizode bavi se ponovnim susretima, kako radosnim, tako i neugodnim«, piše Kain i dodaje da je tempo pomalo spor, ali da se radi o pripremanju scene za sve što dolazi.


– Žao mi je jedino što imamo još samo pet nastavaka do završetka serije, napisao je Kain.


Njegovo mišljenje ne dijeli Judy Berman iz Timea. »Prikladno je da »Igra prijestolja« osmu i posljednju sezonu, nakon mučnih 20 mjeseci čekanja, počne epizodom prepunom dugo očekivanih ponovnih susreta. Nazvana »Oštrozimlje«, istovremeno je priznanje fokusu na Sjever, ali i prvoj epizodi serije »Zima dolazi« iz 2011 godine.«


Naime ovo je prvi put da su se na jednom mjestu našli svi preživjeli članovi obitelji Stark. Kritičarka smatra da produkcija pokušava kroz zadnje dvije sezone u 13 nastavaka prikazati ono što zaslužuje 20. »Epska priča koja je bila najbolja kad je strpljivo razvijala likove i detalje sada jurca punom brzinom prema finalu, kao što vojska Bijelih hodača juri kroz ostatke onoga što je nekoć bio Zid«, napisala je Berman.


Divlja vožnja 


Posve suprotno mišljenje ima kritičar Varietyja Daniel D’Addario za kojeg je »Igra prijestolja« sjajno odrađen posao u okvirima današnjeg doba. »Ovo je drama koja je, još od onih prvih dana kad su se epizode lagano rastezale i kad se kraj nije ni nazirao, uvijek bila posvećena priči o dubinskoj promjeni«, piše D’Addario.


»Pompa oko nedjeljne premijere bila je astronomskih razmjera pa je i mogućnost da legije obožavatelja ostanu razočarane također bila velika i veoma realna. Mnogi od tih fanova vjerojatno su već od prvih trenutaka očekivali vatru, smrt i razaranje,« napisala je Kelly Lawler iz USA Today.


Brian Lowry za CNN je napisao: »Ako je prva epizoda osme sezone ikakva naznaka, baš poput onog vrtoglavog spoja Jona i Daenerys, onda nas u preostalih pet nastavaka očekuje istinski divlja vožnja.«