Jesen u mom domu

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA Na Prisavlju predstavljena jesenska shema javnog servisa

Siniša Pavić

Igor Kovač i Iva Jerković / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Igor Kovač i Iva Jerković / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Kakve novitete možemo očekivati, možete čuti večeras u jednosatnoj emisiji na Drugom programuZAGREB – Kad god da u ponedjeljak upalite televizor i okrenete na program Hrvatske radiotelevizije, znajte da je  počelo emitiranje jesenske programske sheme javnog servisa. Što nam ona donosi, detaljnije možete čuti u ponedjeljak u jednosatnoj emisiji u programu HRT-a. No, ne škodi nikada pred mali ekran sjesti mrvu pripremljen, recimo tako da ovdje pročitate gdjekoji detalj i prije gledanje spomenutog uratka, s obzirom na to da je vaš novinar snimanju prezentacije jesenske sheme nazočio.

Foto galerija: HTV predstavio jesensku shemu programa Foto: Davor Kovačević
Radijski noviteti


Elem…. Da ne bi kiše, sve bi se dogodilo tamo gdje se događa Sunčana strana Prisavlja. Ovako su uzvanici – viđena TV lica, producenti, glumci i drugi – sjedili u Studiju Anton Marti do kojeg su došetali s maskama na licu kako epidemiološkim mjerama i dolikuje da bi u studiju bili na propisanoj udaljenosti jedan od drugoga i opet zahvaljujući mjerama. Vremenske prilike su, jamačno, krive da se za hrabrije stajlinge i haljine »golih« ramena, odvažilo tek nekoliko dama, primjerice glumica Ecija Ojdanić i novinarka HRT4 Nika Vincetić.Samu prezentaciju vodili su 
Marta Šimić Mrzlečki i Robert Ferlin koji su za početak podsjetili na nekoliko zgodnih i važnih povijesnih podataka, krenulo je zatim s izvedbom domaće filmske glazbe od strane pozamašnog broja glazbenika na sceni, a onda su o radijskom programu govorile njegove voditeljske i uredničke vedete. Radio će utabanim stazama, među brojnim emisijama dalo bi se primjerice izdvojiti novi glazbeni serijal »Žena u glazbenoj industriji«, ili pak činjenicu da će se na radiju emitirati i emisija o stripu.


Dokumentarci, serije, filmovi
Na red je zatim došao Informativno-medijski servis o kojem je, preko ekrana, govorila njegova čelnica Katarina Periša Čakarun ustvrdivši među ostalim da se tu radi o najboljem informativnom programu u zemlji koji u domove gledatelja donosi pravodobnu, objektivnu, relevantnu i točnu informaciju. Dokumentarni program može se pohvaliti novim uradcima svojih vedeta od Roberta Knjaza i Gorana Milića, do Andree Buča i Dušana Bućana. Novost su kratki dokumentarci 15 minuta dugi, a na radost onih koji su zvali HRT baš zbog toga, kupljena je i nova sezona stranog dokumentarnog serijala »Serengeti«.


Skečevi i sjajne brojke


Iznenađenje cijele prezentacije su skečevi što su ih za ovu prigodu snimili lovkinje i lovac iz »Potjere« Morana Zibar i Krešimir Sučević Mađeral. Da ne »spojlamo« baš sve, recimo samo da su se našalili i na svoj račun dok su sipali podatke poput onog da su prošle godine na programima HRT-a emitirana 2.722 filma ili 272.108 minuta filma, ili pak onaj da je u emisiji »A strana« od 2017. na ovamo izvedeno 856 pjesama!


Dramski program garantira zanimljivo gledanje s obzirom na to da su tu i serije: »Područje bez signala«, druga sezona serije »Nestali« i »Šutnja«, ili pak »nedjeljni« domaći sitcomi »Minus i plus« i »Mrkomir Prvi«, a tu je i dalje četvrtak rezerviran za domaći film u kojem će među ostalim igrati i sve dobro što nam je ovogodišnji filmski festival u Puli dao.Dean Šoša, čovjek zadužen za filmski program, najavio je ubitačan tempo od filma, baš kao i dosad, pa se pohvalio nečim što uistinu drugi nemaju – projekcijom gvatemalskog filma! Kulture i nema nigdje kao na HRT-u, ni toliko ni na takav način, taman da i glavna urednica HRT-a 3 Vlatka Kolarović kaže da će Trojka, koja je nedavno proslavila prvih 10 godina, i dalje biti velika podrška hrvatskoj kulturnoj sceni.


Za cijeli svijet


Sportska redakcija vodi nas, između ostalog, u Katar na Svjetsko prvenstvo u nogometu, pa u Peking na Zimske olimpijske igre, a velik će angažman tražiti i Europsko prvenstvo u vaterpolu što se održava u Splitu, jer HRT radi sve za cijeli svijet. A najvažnija vijest vezana za Zabavni program i jesensku shemu jest ona da »A strana« ide dalje i da idemo i opet na Eurosong!Vrijedi, dakako, kazati i to da svi dobro znani formati također idu dalje, od »Otvorenog« do »Petog dana«, od »Poligrafa« do »U mreži Prvog«. A valjalo bi kazati i to da je sve što se govorilo u Studiju Anton Marti bilo garnirano pjesmom. Prvi ljudi HRT-a Bruno Kovačević i Renato Kunić nisu govorili ništa, samo su se smješkali u prvom redu do pozornice. I to, zapravo, uopće nije ispalo loše.