HND traži opoziv

Je li Rogošić uopće Željko!?

Siniša Pavić

Pod lupom se našla Rogošićeva tvrdnja kako je »autor reportaža iz okupiranog Kijeva i Visa«, iako svjedoci tvrde kako Željko Rogošić nije bio s njima, već su mu kazetu s materijalom predali na povratku ZAGREB »Zove li se Željko Rogošić uopće Željko«, gorak je vic što se jučer pronosio hodnicima HRT-a. Pošalica je inspirirana tekstom u »Slobodnoj Dalmaciji« u kojem se otkrivaju novi detalji iz životopisa Željka Rogošića koji ne odgovaraju istini, makar je i na osnovu njih zaslužio da ga glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman imenuje za glavnog urednika Prvog programa HTV-a. Pod lupom se našla Rogošićeva tvrdnja kako je »autor posebno zapaženih širih reportaža iz okupiranog Kijeva (tajno snimanje) i okupiranog Visa na kojem je boravila flota tzv. JRM«. Svjedoci koji su 1991. godine ušli u Kijevo i sudjelovali u nastanku reportaže kazali su novinaru Vladimiru Matijaniću kako Rogošić nije bio s njima, već su mu kazetu sa snimljenim materijalom predali za povratka, na Boraji. Rogošić je kasetu odnio u splitski centar HTV-a, isti dan je i emitiran sadržaj kasete, a lako je zaključiti kako je autor reportaže Davor Šarić, tadašnji snimatelj HTV-a, koji je skriveno snimao materijal iz mjesta što ga je JNA držala u blokadi. 


 Spremni za polemiku


Na HRT-u su spremni za polemiku. Poručuju kako je Rogošić kao urednik u HTV centru Split inicirao i organizirao tajno snimanje u okupiranom Kijevu. Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se priopćenjem kojim traži od glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana da opozove imenovanje glavnog urednika 1. programa HTV-a Željka Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj za to glavnouredničko mjesto.
 U priopćenju se između ostalog kaže: “Čovjek koji fabricira biografiju ne može biti moralni autoritet kakav bi trebao biti glavni urednik Prvog programa HTV-a. Ovakvo imenovanje ruši vjerodostojnost Hrvatske televizije a time se, makar i posredno, dovodi u pitanje i vjerodostojnost brojnih izvanredno profesionalnih i etičnih novinara koji tamo rade. Neizreciva je šteta koja se njima na ovaj način čini a javnost ima pravo pitati i znati zbog čega za svoj novac mora trpjeti kumsko-tazbinska imenovanja. Što se još treba dogoditi i biti objelodanjeno da bi imenovanje Rogošića bilo poništeno?”


 Trenutačno ponavljanje natječaja za glavnog urednika HTV1 od Radmana traži i Ogranak HND-a na HTV-u.   – Po povratku snimatelja (koji je u Kijevo išao glumeći tjelesnog čuvara gradonačelnika Splita, u helikopteru JNA), organizirao je preuzimanje i tajno preuzeo snimljeni materijal te po nalogu tadašnjeg glavnog urednika HTV-a Miroslava Lilića, montirao oko 12 minuta materijala za Dnevnik. Spomenuti prilog g. Rogošića drži svakako Šarićevim, ali zbog svih okolnosti slučaja, i svojim djelom – ističu s HRT-a. 


  Novi prilog Rogošićevoj biografiji, koji se nakalemio na njegovo kumstvo s glavnim ravnateljem te neistinite tvrdnje kako je bio urednik unutrašnje politike Slobodne Dalmacije i Nedjeljne Dalmacije, počeo je, međutim, iritirati sve širi krug ljudi na Prisavlju. Burno je jučer, kako neslužbeno saznajemo, bilo na kolegiju Informativnog programa HTV-a. Djelatnici traže da se među njih spuste Rogošić i Radman te im objasne što se događa. Ogranak HND-a na HTV-u kani otići korak dalje i od Radmana tražiti da poništi natječaj te ga ponovi. Na naš upit smatra li da ima osnove da preispita svoju odluku o imenovanju Rogošića, glavni ravnatelj HRT-a nije nam jučer odgovorio ništa.  

Sve duži popis briga


Zato je popis briga s kojim mu je hrvati se, mimo želje i volje, sve duži. Na popisu i uspostava Informativnog medijskog servisa (IMS) koja, najblaže rečeno, kasni. Javni natječaj za izbor rukovoditelja budućeg »srca« Informativnog programa HRT-a još nije raspisan. Očekuje se da će se to dogoditi do kraja tjedna. Tada će se znati i je li uistinu jedan od uvjeta završen fakultet društvenih znanosti. Kriterij je to kojim bi se u startu eliminirao veći broj kandidata bez obzira na iskustvo, taman da se u startu čini kako se i opet plete demokratska krinka kojom će se ogrnuti neki novi, od glavnog ravnatelja odabrani, »Rogošić«. A da proces kasni potvrđuje i neslužbena informacija kako do daljnjeg nema ništa od gradnje velebnog deska IMS-a na tzv. prisavskom trgu. Nema novca. Čeka se rebalans dok se informativni program uređuje po staroj špranci, pod ravnanjem v.d. urednika i po inerciji.