Zadnje probe

GLAZBENI DANI HRT-a Estradne zvijezde pripremaju se za subotnji show u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Izvođači 16 pjesama odradili su jučer u Opatiji tijekom proba dobar dio posla, a danas ih očekuje nastavak, uz kostimiranu generalnu probu na kojoj će sve trebati biti kao na »pravoj« Dori u subotu. Dok su zaštitari budno pratili da se na probu ne »uvuku« nepozvana lica, pjevači su se izmjenjivali na bini i - prilagođavali za trenutak kada će ući u domove velikog broja gledateljaLica s estrade od jučer »stanuju« u Opatiji, gdje večeras počinju Glazbeni dani HRT-a uz koncert posvećen Ivi Robiću u dvorani Gervaisa, a sutra, u subotu navečer će se u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« održati Dora 2020 – izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, koja će Opatiju pretvoriti u hrvatsko glazbeno središte. Dan uoči početka priredbe, pripreme i probe izvođača na spektakularno uređenoj pozornici sportske dvorane bile su u tijeku, a sva je pažnja javnosti bila usmjerena prema organizatorima uz pitanje – hoće li se zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, planirane manifestacije održati ili će se možda morati otkazati, odnosno izvesti u dvoranama bez publike.


– Iako su se u nekim medijima pojavile spekulacije o mogućnostima otkazivanja Glazbenih dana HRT-a 2020. – Opatija i Dore 2020. zbog aktualne situacije s koronavirusom u Hrvatskoj, to nije točno. Manifestacija će se održati prema prvotnom planu, odnosno počinje u petak 28. veljače u 20 sati koncertom Jazz orkestra HRT-a s gostima pjevačima pod nazivom »Samo jednom se ljubi – sjećanje na Ivu Robića« u dvorani Centra Gervais u Opatiji, te Dorom 2020, u subotu, 29. veljače u 20 sati u sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji. Također nije točna ni informacija da bi izvođači ako su u minula dva tjedna boravili u Italiji, bili diskvalificirani. Jedina je točna informacija, a ujedno i promjena u programu Dore, da je gošća show-programa iz Izraela Netta, eurovizijska pobjednica 2018. godine, zbog viroze otkazala svoj nastup, pa će umjesto nje – uz našeg lanjskog pobjednika Dore i predstavnika na Eurosongu Roka Blaževića nastupiti naši – finalisti »The Voicea« – priopćili su jučer s HRT-a.


Robićevi suradnici
Napominju i da će gledatelji obje večeri moći pratiti u izravnim prijenosima HRT-a iz Opatije, i to od 20.05 na Prvom programu, te na Drugom programu Hrvatskog radija.


Večeras će se, dakle, u povodu skorašnje 20. obljetnice smrti (9. ožujka 2000. – 9. ožujka 2020.) legendarnog Ive Robića, pjevača i autora koji je tijekom života ostvario impresivnu domaću, ali i međunarodnu glazbenu karijeru, upravo u Robićevoj Opatiji, održati svečani koncert njemu posvećen. Uz Jazz orkestar HRT-a i dirigenta Mirona Hausera, na koncertu u dvorani Gervaisa svirat će se i pjevati neki od najpoznatijih hitova, a kojih se još i danas sjećamo u izvedbi vrsnoga interpreta Ive Robića: »Samo jednom se ljubi«, »Tebi grade moj«, »Ta tvoja ruka mala«, »Zbog čega te volim«, »Golubovi«, »Jabuke i trešnje«, »Jesenska ruža«, »Stranci u noći«, »Sedamnaestogodišnjoj«, »Tiho plove moje čežnje«, »Ching-Ching-Ching«, »More, moje Jadransko more«, »Moja mala djevojčica«, kao i neizostavni »Morgen« i »Serenada Opatiji«.


Pjesme u čast Ive Robića uz Jazz orkestar HRT-a će izvoditi Jacques Houdek, Marko Tolja, Goran Karan, Matija Cvek, Boris Štok, Gina Damjanović iz Detoura, Nika Turković, Dražen Turina Šajeta i djevojčica Klara Srok, Ivana Srbljan, Gelatto Sisters i Ana Opačak, a program će voditi Robert Ferlin. O koncertu »Samo jednom se ljubi – sjećanje na Ivu Robića«, oglasili su se i iz HGU-a PGŽ-a, podružnica Rijeka čiji je Robić inače bio doživotni predsjednik. Najavili su i dolazak glazbenih kolega legendarnog Mister Morgena i to iz sastava Opatijski suveniri (Duško Paro, Bebi Poščić, Branko Fućak), koji su ‘80-tih i ‘90-tih godina pratili Robića na terasi Kvarnera u Opatiji i na brojnim turnejama. Bit će tu i Betty Jurković koja je pjevala u duetu s Robićem na festivalu u Opatiji 1959. godine, te Dubravko Majnarić iz prvog Robićevog benda (60-tih) s terase Kvarnera i Miro Ungar (kvartet 4 M), koji će iz publike pratiti izvođenje Robićevih uspješnica.


Radno-užurbano


Izvođači šesnaest pjesama odradili su jučer u Opatiji tijekom proba dobar dio posla, a danas ih očekuje nastavak, uz kostimiranu generalnu probu na kojoj će sve trebati biti upravo kao na »pravoj« Dori u subotu. Uslijed svega toga, na trgu ispred Sportske dvorane ugođaj je bio »radno-užurban« i dok su zaštitari budno pratili da se na probu ne »uvuku« nepozvana lica, pjevači su se izmjenjivali na bini i – prilagođavali za trenutak kada će ući u domove, vjeruje se, velikog broja gledatelja.


– Zadovoljna sam nakon odrađene probe i sada ću malo prošetati uz more u Opatiji, udahnuti malo zraka i jednostavno uživati. Ne bih došla na Doru da nisam uvjerena da imam odličnu pjesmu koja me je zapravo i dovela u Opatiju – rekla je nakon odrađene tonske i scenske probe Zdenka Kovačiček koja će se na Dori natjecati s pjesmom »Love, Love, Love«.


– Novinari s ovog područja pisali su o tome »tko će sve nastupati na Dori s riječkog područja«, a nisu naveli da sam tu i ja, Mario Mihaljević, jer ja sam isto iz Rijeke – uključio se u jučerašnji razgovor dobro raspoloženi autor Zdenkine pjesme.


Eurosong u Opatiji


Uvjeren je u pobjedu, s obzirom na to da je Rijeka ove godine Europska prijestolnica kulture.– A kada Zdenka i ja budemo pobijedili u Rotterdamu, inzistirat ću da se Eurosong održi u Opatiji, a ne u Zagrebu – dodao je uz smijeh Mihaljević.


Da je na opatijskoj pozornici savršeno, povjerili su nam jučer i Alen Vitasović i Božidarka Matija Čerina nakon što su izveli pjesmu »Da se ne zatare«.


– Prekrasan je osjećaj bio napokon stati na ovu pozornicu u Opatiji i pokazati sve ono što smo uz puno truda pripremali zadnjih mjeseci. Vjerujem da će i na samoj Dori sve biti baš onako kako smo to zamislili. Inače, ovdje je sve na visokoj razini, vrlo profesionalno, svatko dobro zna svoj posao i definitivno se sve odvija uz puno manje stresa nego sam to očekivala – rekla je Božidarka Matija Čerina.


Nadovezao se Alen Vitasović koji kaže da je »normalno da stresa sada nema, ali i očekivano da će stres tek doći«.


– Slažem se s Bogicom i zahvaljujem joj na odličnoj suradnji kao i svim djevojkama koje nastupaju uz nas. Uloženo je jako puno truda, a tek još kada se svi i dotjeramo, adekvatno obučemo i izvedemo ovu pjesmu koju smatram vrhunskom, mislim da će sve biti jako dobro – rekao je Vitasović.


Čarolija čokoladnih DoraOpatija je uz grad festivala i grad čokolade i »slatkih tajni« iz poznate tvornice čokolade u opatijskom hotelu Continental u okvirima Amadria Park Hotela. Za Doru su iz opatijskog Choco svijeta gdje nastaju čokoladne delicije kojima je teško odoljeti, pripremili čokoladnu statuu Dore, ali i veliku čokoladnu ploču u čast ove glazbene manifestacije koju će se moći degustirati – na kraju finalne večeri, kada bude poznato tko je pobijedio na festivalu.