Dani HRT-a

Gala koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a otvoreno slavlje glazbe u Opatiji

Andrea Bralić

Pod ravnanjem maestra Roberta Farkasa, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi ime Lovre pl. Matačića orkestar je između ostalog izveo Smetaninu Vltavu, te arije Lehara, Mascagnija, Puccinija koje je izvela prvakinja Opere HNK u Rijeci Kristina Kolar. Voditelj prve večeri bio je Robert FerlinOpatija je od sinoć ponovno grad festivala. Nakon devet godina pauze vratila se Dora, a s njom i Glazbeni dani Hrvatske radiotelevizije. U punom sjaju, osunčana i topla, Opatija dočekala je trodnevnu svečanost glazbe, a da su građani željni ovakvih manifestacija potvrđuje i podatak da su planule ulaznice za sve tri večeri čija je kruna završni spektakl »Dora 2019«, koji će se ove subote prenositi iz opatijske dvorane »Marino Cvetković«.


Prva večer oduševila je mnogobrojne poklonike ozbiljne glazbe i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Róberta Farkasa, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi ime Lovre pl. Matačića rođenog na Sušaku točno na Dan zaljubljenih prije 120 godina. Valentinovo se u Opatiji slavilo najljepšim opernim i baletnim brojevima, a HRT-ovi simfoničari prigodno su izveli i Smetaninu »Vltavu«, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre pl. Matačića. Izvedena su i djela brojnih slavnih skladatelja Wagnera, Berse, Mahlera, Čajkovskog, ali i onih koji su rado uživali odmarajući se u Opatiji, poput Lehara, Mascagnija, Puccinija. Simfonijskom orkestru HRT-a pridružila se i prvakinja Opere HNK u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda Kristina Kolar otpjevavši nekoliko arija. Program je upotpunio i glumac Ozren Grabarić, pobjednik prve sezone emisije »Maestro« koji se i u Opatiji našao u dirigentskoj ulozi. Voditelj prve večeri bio je Robert Ferlin, zaštitni znak Hrvatskog radija – Radio Rijeke, te dobitnik Zlatnog Studija za najbolji glas godine.


Već sinoć u Opatiju su stigli brojni glazbenici, glumci, političari, a prava gužva očekuje se večeras i sutra na samoj završnici Hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije. Zbog izravnog televizijskog prijenosa vrata Gervaisa zatvorena su točno u 20 sati, tako da oni koji su zakasnili, više nisu ušli što je i bio razlog pokojoj praznoj stolici u gledalištu.
Povratak Dore u Opatiju rezultat je suradnje HRT-a i Grada Opatije, stoga je najsretniji ovih dana upravo prvi čovjek Opatije Ivo Dujmić:


– Opatija je tradicionalna prijestolnica festivala zabavne glazbe, još od davne 1958., kada je održan prvi Opatijski festival. Zadovoljan sam što smo zajednički vratili ovaj projekt tamo gdje i pripada, a posebno se zahvaljujem upravama i svim djelatnicima Festivala Opatija i tvrtke Opatija 21 koji su uložili značajne u stvaranje vrhunskih glazbenih i vizualnih doživljaja, te hotelskoj tvrtki Amadria Park Hoteli, koja se aktivno uključila u pripremanje manifestacije, kazao je Dujmić koji je uvjeren da Dora više neće napuštati Opatiju, te će se u perspektivi pretvoriti u višednevni festivalski spektakl. Njemu se sinoć u Gervaisu pridružio i prvi čovjek Zagreba Milan Bandić podržavši tako povratak Dore u prijestolnicu hrvatskog turizma.


Koliko znače ovakvi događaji za Opatiju vidjelo se već jučer po punim terasama ugostiteljskih objekata. Direktorica Turističke zajednice Grada Opatija Suzi Petričić također ističe zadovoljstvo:


– Festivali kao što su Dora i Porin donose gradovima-domaćinima dodatnu promociju i medijsku pažnju, a ako tome pridodamo turistički promet koji se ostvaruje u razdoblju pred ili posezone, turističko gospodarstvo u našoj destinaciji sa zadovoljstvom očekuje ovakva i slična događanja. Drago mi je da uz izbor za pjesmu Eurovizije imamo i dva dana vrhunskih, glazbenih događanja u centru Gervais. Dora je prema podacima HRT-a uvijek bila jako dobro gledana, pa će snimku iz Opatije pratiti tisuće gledatelja. Opatija i Opatijci uvijek su dobri domaćini i svi našim gostima želimo da uživaju u našem gradu, kazala je Suzi Petričić.