HRT

Dokumentarac Berge Istra prikazan na Sunčanoj strani Prisavlja

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Riječ je o emotivnoj priči o nikada do kraja razjašnjenoj sudbini hrvatskog Titanica, tankera građenog u Uljaniku za norveškog brodovlasnikaZAGREB – Nakon iznimno uspjele projekcije u pulskoj Areni i nakon što je prikazan na filmskom festivalu u norveškom Haugesundu, dokumentarni film HRT-a “Berge Istra” gledao se u utorak navečer i na Sunčanoj strana Prisavlja.


Toplim aplauzom publika je nagradila uradak redatelja i koscenarista Dražena Majića i koscenarista Zorana Angeleskog koji su s vrijednom ekipom satkali sat i pol napete i emotivne priče o nikada do kraja razjašnjenoj sudbini hrvatskog Titanica, tankera građenog u Uljaniku za norveškog brodovlasnika, broda koji je svojedobno smatran najvećim uspjehom socijalističke brodogradnje.


Tri i pol godine nakon porinuća, na isteku 1975. godine Berge Istra misteriozno je i u službeno nikad razjašnjenim okolnostima potonuo između Filipina i Japana, u području koje se naziva “Đavolje more”. S brodom je potonulo i dvoje mladih Puljana, bračni par Karmen i Egidio Ševrlica. Nakon nestanka broda pokrenuta je dotad najveća potraga u povijesti pomorstva. Nakon 20 dana brod je proglašen nestalim te je za njega Lloyd isplatio najveću odštetu u povijesti pomorstva.
Rad na filmu trajao je dvije godine, ideja je začeta i znatno ranije. Snimalo se u Norveškoj, Španjolskoj i Hrvatskoj. U konačnici smo dobili napet i emotivan film koji u velikoj mjeri osvjetljava štošta vezano uz brod Berge Istra kroz svjedočenja aktera, razgovore s graditeljima broda, pomorcima i obiteljima žrtava te uz raritetan arhivski materijal.


Zagrebačkoj premijeri nazočio je i projektant broda Mladen Klasić. Kako reče po završetku projekcije: “Ovo je lijepo ispričana tragedija koja naglašava da je njen pravi uzrok gramzivost, želje za profitom pod svaki cijenu.”


Dražen Majić kazao je kako je želja autora bila i malo osvijetliti zlatno doba Uljanika, dok je Angeleski istaknuo i činjenicu da film otkriva mnogima nepoznatu istinu da su dva španjolska mornara havariju i preživjela. Imeldo i Epifanio i jesu dali filmu posebnu draž.


Vrijedi istaknuti i glazbu koju je kreirala pulska grupa The Chweger u kojoj je za bas zadužen sam Angeleski. Direktor fotografije također je Puljanin, Goran Legović, montažu potpisuju Staša Čelan i Anita Jovanov, oblikovanje zvuka potpisuje Robert Stanić, a koloristica je Iva Blašković. Producenti filma su Marija Kosor i Dražen Majić.


Nakon projekcije na Prisavlju film je prikazan i u okviru službene selekcije na Danima hrvatskog filma, a ove jeseni naći će se i u programu HTV-a.