Francuska komedija

“Trijumf” inspiriran stvarnim događajima: Na dan premijere, pobjegla su petorica od šestorice glumaca

Mira Jelačin Mikuličić

Iz filma

Iz filma

U filmu, tamošnji glumac i redatelj Jan Jonson odlučio je uprizoriti dramu sa zatvorenicima visoko čuvanog zatvora Kumla. A glumci na dan premijere bježe.Francusko-alžirski redatelj i glumac Kad Merad dosad je nastupio u nizu francuskih filmova, prvenstveno komedija, koje su redom obarale rekorde na kinoblagajnama u Francuskoj. Njegova najnovija glumačka uloga je u filmu »Trijumf« redatelja Emmanuela Courcola koji se dosad uglavnom bavio glumom i pisanjem scenarija, a »Trijumf« mu je drugi redateljski uradak.


Riječ je o još jednoj francuskoj komediji koja je na francuskom teritoriju postala enorman kinohit, a koja ovoga četvrtka stiže i u naša kina.


»Trijumf« je inspiriran istinitim događajima koji su se sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća odvili u Švedskoj. Tamošnji glumac i redatelj Jan Jonson odlučio je uprizoriti poznatu Beckettovu dramu sa zatvorenicima visoko čuvanog zatvora Kumla. Na dan premijere u Gothenburgu petorica od šestorice glumaca pobjegla su prije održavanja same predstave.
Etienne je ne baš uspješan glumac koji održava glumačku radionicu u zatvoru, gdje okuplja skupinu zatvorenika kako bi uprizorili Beckettovu dramu »U očekivanju Godota«. Kad mu se pruži prilika živopisnu grupu povesti na turneju po Francuskoj, iskrsne pitanje hoće li uspjeti ustrajati u dramskim očekivanjima te kakav će odjek njihov nastup polučiti u glavnom gradu – Parizu.


Film »Trijumf« inspiriran je navedenim događajem, a premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu. Do danas je osvojio brojne nagrade i priznanja od kojih svakako treba izdvojiti nagradu Europske filmske skademije za najbolju komediju godine te nagradu publike i nagradu za najboljeg glavnog glumca na Filmskom festivalu u Angoulêmeu.


»Trijumf« je iznimno dirljiva i emotivna priča koja ilustrira Beckettov pogled na stanje uma čovjeka koji beskrajno čeka da se nešto dogodi ili da netko dođe kako bi se i njegov život time promijenio. Tu se krije metafora za zatvorenike koji život provode čekajući na dobivanje uvjetne slobode, ali se isto krije i kod glavnog lika koji nije zatvorenik, ali čiji život također na određeni način stagnira. Pored Kada Merada u »Trijumfu« glume i David Ayala, Lamine Cissokho, Sofian Khammes, Pierre Lottin, Wabinlé Nabié, Alexandre Medvedev i Saïd Benchnafa.