SVIJET DISKOGRAFIJE

Legendaran album »Time« grupe Time najprodavanija ploča 2020.

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

U »Svijetu diskografije« proglašeni najuspješniji vinili prošle godineAlbum »Time« grupe Time proglašen je Vinilom godine i Vinilom zime 2020. u posebnoj epizodi emisije »Svijet diskografije« uglednog radijskog voditelja, urednika i glazbenog kritičara Zlatka Turkalja.


Tom prilikom dodijeljena su priznanja izvođačima čiji su vinili bili najprodavaniji u prošloj godini. Nagrade im je dodijelio Želimir Babogredac predsjednik Hrvatske diskografske udruge. Top-lista vinila objavljuje se od 2018. godine, a temelji se na podacima prodaje vinila sa svih prodajnih mjesta u Hrvatskoj.


Vrhunski glazbenici


Nagrađen album grupe Time snimljen je i objavljen 1972. godine. U to vrijeme oni su bili pokretači progresivnog rocka na domaćoj sceni i inovatori tog zvuka. Taj je album kasnije dobio status jednog od najboljih albuma domaće produkcije i postao obavezno glazbeno štivo mnogim nadolazećim glazbenim snagama. Nagrade je u ime sjajne glazbene ekipe primio Mario Mavrin, jedan od naših najboljih bas gitarista.
– Budimo iskreni, u onom trenutku to se nije znalo. To je vrijeme kada rock ‘n’ roll nije bio dobro došao. Nas nekoliko prijatelja i istomišljenika koji nismo imali sviračkih, zanatskih problema te smo imali dovoljno hrabrosti upustili smo se u realizaciju materijala koji je bio izvan onog vremena na domaćoj sceni.


Treba istaknuti kako su grupu Time činili vrhunski glazbenici počevši od Dade Topića, koji je dan danas ostao vjeran rock ‘n’ rollu. Tu je izvanredan Vedran Božić, jedan od najtalentiranijih glazbenika ovih prostora, zatim Tihomir Pop Asanović, Brane Lambert Živković i najbolji bubnjar naše generacije, onog vremena Ratko Divjak, izjavio je Mario Mavrin.


Vinil proljeća


Vinil proljeća je »Dangerous Waters« J.R.-a Augusta.


– Vauu. To nisam znao. Volim sva godišnja doba, premda sada više ne znam je li proljeće, ljeto, jesen ili zima. U posljednje vrijeme više mi odgovaraju toplija godišnja doba kako bih mogao više biti vani.


Poslovno, prošla mi je godina bila uspješna, neke su se pjesme zavrtjele i sada imam svoj kućni studio. Imam sve što mi treba za rad. Klavijaturu koja je zapravo pravi drveni klavir, imam računalo jer volim orkestrirati, odnosno aranžirati svoje pjesme i imam dobar mikrofon.


Tako da sada radim na novom albumu i to potpuno sam zbog trenutačne situacije. Nisam to tako planirao, ali izgleda da će do kraja realizacije to biti tako. Sve će pjesme na albumu biti nove, izjavio je talentirani glazbenik Nikola Vranić (J.R. August).


Vinil ljeta


Vinil ljeta je kompilacija »AQ Total/Box set Alenovo«. Nagradu je primio Boris Horvat, nekadašnji glazbeni urednik na Radiju 101, urednik programa Aqurarius kluba, a danas direktor kuće Aquaris Records i član upravnog odbora HDU-a.


– Nagrađeno je izdanje zapravo box koji nije uobičajen u našoj diskografiji. Sastoji se od osam vinila na kojima je više od 120 snimaka koje su obilježilie 25 godina Aquarius Recordsa. Tu su izvođači poput Cubisma, Songkillersa i Mayalesa, koji su bili naši počeci, pa onda Gabi, Oliver, Massimo, Nina Badrić.


Zastupljeni su svi izvođači koje bi svatko prema njihovu zvuku i stilu odmah mogao povezati s Aquarius Recordsom. Izdanje smo nazvali Alenovo, objavili smo 70 box setova, a obitelj Alena Balena odlučit će komu će biti donirana sredstva od prodaje ovog izdanja, izjavio je Boris Horvat.


Vinil jeseni


Vinil jeseni je Razni izvođači – Jugoton Funk Vol 1. Riječ je o dvostrukom albumu na kojem se nalaze snimke iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je funk bio jedan od najpopularnijih glazbenih stilova. Posebnost ovog istraživačkog glazbenog izdanja jest u tome što će mnoge iznenaditi funk snimke koje su snimili Arsen Dedić, Dalibor Brun, Ljupka Dimitrovska, Đurđica Miličević, Pro Arte, More, Alfi Kabiljo. Autori ove zanimljive kompilacije dvostrukog vinilnog izdanja su Višeslav Laboš i David Blažević.