Šahovska TV serija

The Queen’s Gambit: Trenutno najpopularnija mini serija na Netflixu

Dijana Ljubanović

FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot

“The Queen’s Gambit” je nova Netflixova mini serija koja je potpuno pregazila konkurenciju.Postala je trenutno najgledanija serija koja osvaja posebnom pričom o nemjerljivom talentu mlade žene i njenoj borbi u muškom svijetu. U glavnoj ulozi je karizmatična glumica Anya Taylor-Joy koja stavlja stavlja autodestruktivnu šahisticu u središte sporta kojim dominiraju muškarci.


Što čini “The Queen’s Gambit,” mini seriju od sedam epizoda koja se premijerno pojavila na Netflixu 23. listopada, toliko omiljenom?


Serija započinje s Beth, povučenom devetogodišnjakinjom koja je upravo ostala bez roditelja u automobilskoj nesreći i smještena je u depresivno sirotište koje dijeli sredstva za smirenje poput slatkiša kako bi djeca bila poslušna.
Jednog dana ona u podrumu naiđe na domara koji igra šah sam protiv sebe. Beth uskoro postane potpuno zaljubljena u ovu igru. Domar je uči pravilima i zadivljen je njezinim prirodnim talentom. Noći provodi omamljena tabletama i zamišljajući šahovske partije na stropu svoje spavaonice.


FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot


Glamurozan i neskladan pogled na šah, smješten u 1950-e i 60-e godine prošlog stoljeća, usredotočen je na Beth Harmon (prvo Isla Johnston, zatim Anya Taylor-Joy), čudo od djeteta koje otkriva šah ​​u sirotištu u Kentuckyju. Unatoč ovisnosti o alkoholu i sredstvima za smirenje, Beth, odjevena u elegantne kostime Gabriele Binder, opsesivno igra i trenira, uspinjući se na ljestvici sve dok se ne suoči s najboljima na svijetu. Kako Beth postaje bolja, uspješnija i snažnija, raste užitak koji s lakoćom opija gledatelje i uvlači ih u priču koja se gleda s takvom lakoćom sve do posljednje minute.


Sa svojim problematičnim protagonistima i vrhunskim natjecanjima “The Queen’s Gambit” nalikuje ostalim šahovskim dramama, ali šarm koji su joj unijeli protagonisti, njihova unutrašnja proživljavanja, unutrašnji izazovi s kojima se bore te divni kostimi daju ovoj seriji “ono nešto” po čemu se izdvaja. Također, usredotočenost na ženu u surovom svijetu u kojemu se dodatno mora dokazivati je presedan.


Zahvaljujući izvedbi Taylor-Joy, snažnoj sporednoj glumačkoj postavi i pravom balansu pokušaja i trijumfa, “Queen’s” je iznenađujuće potresna, ali zanimljiva i intrigantna šahovska avantura koja drži pažnju i stoga je dobra preporuka za hladne jesenske večeri.