Osma epizoda je ključ serije

Pogledale smo The Haunting of Bly Manor – mini horor seriju koja je obilježila jesen

Dijana Ljubanović

FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot

Duhovi, ljubavni zapleti, kletva i tajanstvena žena iz jezera.Svi koji su prije dvije godine s oduševljenjem odgledali prvu horor seriju koja se pojavila na malim ekranima, odnosno streaming platformama – The Haunting of Hill House, sada su dočekali i njezin nastavak. Riječ je o mini seriji The Haunting of Bly Manor.


The Haunting of Bly Manor temeljena je na filmu The Turn of the Screw, Henryja Jamesa koji je objavljen je u listopadu 1898. Priču Henryja Jamesa ispričao je neimenovani pripovjedač, slično poput The Haunting of Bly Manor.


Na forumima se pisalo i prije nego što je objavljena na Netflixu kako će biti riječ o seriji koja će publiku dobro prodrmati ove jeseni i začiniti priče o duhovima uzbudljivom mješavinom jeze i genijalnosti. Čitajući komentare i sudeći prema ocjenama na IMDB-u, čini se kako su se mnogi gledatelji razočarali u drugu sezonu serije jer su očito očekivanja bila prevelika. Glavne se kritike odnose na presporu radnju i prenaglašene ljubavne priče koja su zasjenile ideju o ukletoj kući, duhovima i čudnovatoj ženi – Violi Lloyd iz jezera koja je najjeziviji karakter u Haunting of Bly Manoru.


View this post on Instagram

A post shared by The Haunting of Bly Manor (@thehaunting) on

Osma epizoda – ključ jezive priče u Bly Manoru


No, oni strpljiviji, koji su dočekali osmu, odnosno posljednju epizodu, radoznalo i koncentrirano, ističu kako je upravo ta epizoda ključ cijele priče i razotkriva sve nevolje te odnose i tajne koje se zbivaju u i oko kuće prepune duhova.


Jedna od glavnih i očiglednih razlika između prve i druge sezone je uloga duhova. Skriveni duhovi u prvoj sezoni nisu poslužili ničemu drugom nego dodavanju užasa Hill Housea, ali u Bly Manoru svaki duh ima svoju priču.


View this post on Instagram

A post shared by The Haunting of Bly Manor (@thehaunting) onŽena iz jezera- Viola Lloyd


Viola Lloyd, Lady of the Lake i Lady of Bly Manor – korijen je svega zla u Blyu. Za života je bila nasljednica vlastelinstva nakon očeve smrti, ali, odlučna da zadrži kuću u svojoj obitelji, udala se. Iako se činilo da brak nikada nije bio nešto što je Viola težila postići, to je bio način na koji je žena u to vrijeme mogla sačuvati imovinu – barem putem opunomoćenika.


Violu je obilježila silna tvrdoglavost, a nakon što se razboljela od tuberkuloze, oduprla se smrti. Proživjela je mnogo godina nakon bolesti, ali na kraju ju je ubila sestra Perdita.


Međutim, budući da se Viola toliko dugo opirala smrti, prestala je dolaziti u Bly Manor po ljude koji su umrli u prostorijama. Njezino ritualno lutanje dvorcem, do dubina jezera i natrag kroz kuću, stvorilo je gravitacijski zdenac koji je držao svaki duh u čistilištu i nitko od njih nije mogao napustiti Bly Manor sve dok Dani nije probila kletvu.


View this post on Instagram

A post shared by The Haunting of Bly Manor (@thehaunting) onRomantična, ali sablasna veza Petera i Rebecce


Peter Quint i Rebecca Jessel zaljube se i planiraju pobjeći. Dok se brine za djecu Wingrave, gospođica Jessel ne može odoljeti šarmu Petera Quinta. Njih dvoje nađu se usred strastvene romanse koja kulminira planom da njih dvoje zajedno pobjegnu. Nakon što Peter obeća Rebecci da će dobiti dovoljno novca kako bi započeli novi život, nestaje.


Njegova je prisutnost bila zlokobna nad vlastelinstvom i prije njegove smrti; bio je kao ljubavni partner težak i otrovan, a u životu lažov i lopov. Na kraju je njegov duh neprestano obuzimao Milesa, prisiljavajući ga da hladnokrvno ubije domaćicu Hannah Grose. Njegova jedina nježna strana bila je vidljiva tijekom romanse s Rebeccom Jessel, ali čak je i ta veza bila toksična. Pokazivao je tanku granicu između ljubavi i posesivnosti.


U početku se govorilo da je smrt Rebecce Jessel samoubojstvo. No, kasniji događaji u The Haunting of Bly Manor pokazuju da nije bilo baš tako. Iako se Rebecca utopila u jezeru, a otkrila ju je Flora, njezinu smrt potaknuo je pogrešan pokušaj ponovnog ujedinjenja s njenim pokojnim ljubavnikom, Peterom Quintom. Peter je otkrio način da žive zaposjednu kao duhovi i uvjerio je Rebeccu da mu dopusti da dijeli njezino tijelo kako bi uvijek mogli biti zajedno. Međutim, nakon što ju je Peter zaposjednuo, ušetao je njezino tijelo u jezero, gdje se utopila. Kasnije su njih dvoje smislili plan zaposjedanja Flore i Milesa.


Međutim, Rebeccina krivnja zbog onoga što su činili djeci, zajedno s njezinim nepovjerenjem u Petera nakon toga što je donio odluku da okonča njezin život, natjerala ju je da nešto poduzme.  Rebecca, i ostali, na kraju su oslobođeni nakon što je prekinuta Violina kletva.Zašto duhovi u The Haunting of Bly Manor nemaju lica


Tijekom 8. epizode “Romansa određene stare odjeće”, neimenovana pripovjedačica (Carla Gugino) objašnjava zašto se duhovi pojavljuju bez lica. “Sve stvari blijede – sve stvari”, kaže ona, nastavljajući: Meso, kamen, čak i same zvijezde. Vrijeme uzima sve stvari. To je put svijeta. Prošlost se povlači, sjećanja blijede, pa tako i duh. Sve popušta vremenu. Čak i duša. Kako su je napustile uspomene, tako ju je napustilo i njezino lice.