Moćna drama

THE GIRL BEFORE Psihološki triler pretvoren u televizijsku seriju

Marinko Krmpotić

Gugu Mbatha-Raw, Foto: Screenshot

Gugu Mbatha-Raw, Foto: Screenshot

Književnu uspješnicu autora JP-ja Delaneyja »Ona prije mene« BBC One i HBO Max lani su uspješno pretvorili u četverodijelnu seriju.Kad se po uspješnoj knjizi radi TV serija ili film, pametno je pozvati autora. Upravo to učinili su odgovorni iz čuvenih TV i filmskih kuća BBC One i HBO Max kad su prošle godine odlučili u televizijsku miniseriju pretvoriti pet godina staru književnu uspješnicu »The Girl Before« (Ona prije mene) čiji je autor JP Delaney.


Do poziva nije došlo samo zbog poštovanja tog zlatnog pravila, već i zbog činjnice da je Delaney radnju svoje knjige zamislio tako da se isprepliću radnja iz sadašnjosti s radnjom iz tri godine stare prošlosti, a protagonistice su dvije različite, ali fizički i psihički vrlo slične žene kojima se na istom mjestu – u kući u kojoj žive ili su živjele i koja je po mnogočemu »glavni lik« – događaju gotovo pa jednake stvari! A pritom djevojka iz sadašnjosti saznaje da je njena prethodnica u toj kući poginula. Štoviše, kopanje po prošlosti otkriva da je i žena koja je prije njih živjela u toj kući – smrtno stradala! Bogme – zapetljano!


Dvije priče


U knjizi je JP Delaney to riješio tako da je svako od poglavlja priča jedne od tih dviju junakinja. Pod nazivima »Prije« svoju priču govori Emma, a poglavlje nazvano »Sada« nudi Jane kao pripovjedačicu pa je čitatelju jasno kad se koja radnja događa. U formatu TV serije takav je način pripovijedanja moguć, ali nosi opasnost gubitka ritma pripovijedanja, odnosno stvaranja dosade, što je za film ili TV seriju pogubno. To je svakako bio jedan od glavnih razloga zašto je u izradu scenarija za TV seriju bio uključen i JP Delaney, a konačan je rezutat vrlo dobar pa će u ovoj četverodijelnoj seriji (epizode traju od 55 do 58 minuta) uživati svi ljubitelji neizvjesnosti, psiholoških trilera, policijskih istraga i pomalo jezovitog ozračja. No, evo temeljne priče u nekoliko kraćih rečenica…


Čudna ponuda
U namjeri da nakon nekih loših nedavnih emocionalnih iskustava (smrt novorođenog djeteta) nađe mir u predanosti radu, mlada Londončanka Jane Cavendish (Gugu Mbatha-Raw) prihvaća vrlo čudnu ponudu agentice za nekretnine koja joj na adresi One Folgate Street nudi po izuzetno povoljnoj cijeni korištenje iznimno moderne i krajnje minimalistički uređene kuće. Već prvi posjet oduševljava Jane – kuća je pravo malo remek-djelo suvremene arhitekture.


Izvana izgleda kao tvrđava-kutija, ali iznutra je digitalno opremljena tako da se glasom ili pokretima ruku ispunjavaju zahtjevi stanara, sve je puno biljaka, a dio kuće je i malo drvo s pješčanikom, namještaj je suvremen, kupaonica i kuhinja san… I za sve to traži se jako malo novca. Ali vlasnik – a to je bogati arhitekt Edward Monkford (David Oyelowo) – traži poštovanje određenih pravila koje je Jane prezentirao kroz veliku anketu na čija je pitanja morala odgovoriti u pisanom obliku. Odgovori zadovoljavaju tog čudaka arhitekta i Jane počinje živjeti u, za nju, fantastičnoj kući.


the_girl_before

Foto: Screenshot


Šokantne spoznaje


Nedugo po preseljenju upoznaje Edwarda i on na nju ostavi jak dojam, kao i ona na njega. Ubrzo slijedi poziv za zajedničkim izlaskom i – veza je tu! Kud ćeš bolje, rekli bi neki. Fantastična kuća s minimalnom stanarinom, veza s bogatim i zgodnim arhitektom, na poslu je dobro… Ma, može li uopće bolje. Naravno da ne može, jer je i to što sada doživljava – previše. Naime, Jane vrlo brzo otkriva kako je u istoj toj kući prije tri godine živjela djevojka Emma Mathews (Jessica Plummer) koja je poginula u kući nakon pada sa stepenica. Želeći saznati tko je bila Emma, Jane vrlo brzo otkriva njenu fotografiju i ostane zapanjena jer ona i Emma sliče gotovo frapantno! Točnije, da Jane nema madež na lijevoj strani lica, bile bi gotovo iste!


Daljnje kopanje po prošlosti otkriva joj kako njihova fizička sličnost nije jedino što im je zajedničko. Naime, i Emma je bila u vezi s Edwardom! Šokantne spoznaje rastu na još veću razinu kad Jane otkriva da je prije Emme tu živio Edward sa svojom suprugom i sinom. Naravno, njegova supruga fizički neodoljivo podsjeća na Emmu i Jane… I, naravno, i ona je stradala – ona i dječačić poginuli su pri rušenju jednog zida te kuće, a tijela su im pokopana baš pod onim divnim drvom i pješčanikom koji su dio unutrašnjeg uređenja kuće! Znači li sve to da je Edward psihički bolesnik koji je ubio dvije prethodne stanarke pa sad planira ubiti i Jane, pita se Jane, kao i čitatelji, odnosno gledatelji. Što je, kako se to kaže, »bilo dalje«, otkrijte sami, a dosadno vam neće biti.


Sjajni glumci


Punokrvni psihološki triler iz knjige se u TV seriji pretvorio, zadržavši elemente trilera, u moćnu dramu u središtu koje su brutalno nasilje koje na likove (Jane) ostavlja teške psihičke posljedice. Usto neki od likova (Edward, bivši Emmin dečko Simon) jednostavno nisu u stanju prihvatiti stvarnost nakon proživljene tragedije ili ljubavnih poraza, a to ih pak vodi u nove pogreške i tragedije. Dakle, a to je priznao i sam JP Delaney, u seriji je njegov tekst dobio novu, bogatiju i puniju dimenziju koja može zainteresirati ne samo ljubitelje traženja odgovora na pitanje tko je ubojica, već i one koji vole snažne društvene i psihološke drame. Sve to uspjela je izbalansirati i iznijansirati redateljica Lisa Brühlmann kojoj su, naravno, puno pomogli vrsni glumci.Gugu Mbatha-Raw, znana po ulogama u TV serijama »The Morning Show«, »Loki« i »Black Mirror«, vrlo je uvjerljivo odigrala ulogu mlade samostalne djevojke koja, usprkos svemu lošem što je proživjela, ne dozvoljava stvarnosti da je proždre i ispljune. Baš je stoga završna scena, kad svojoj tek rođenoj kćeri daje ime Emma, i odluči otići u neki drugi grad, ne znak poraza, već pobjede jer je izdržala još jednu životnu torturu i pobijedila.


Jessica Plummer i David Oyelowo, Foto: Screenshot


Uspješni portreti


Njezina je tragična suprotnost Emma koju je iznimno dobro odigrala Jessica Plummer (»EastEnders«, »I’m A Celebrity«) uspješno portretiravši lik krhke djevojke koja ima volje, ali ne i snage izdržati udarce ničim zasluženih nesretnih okolnosti zahvaljujući kojima je postala žrtva nasilja. Dobru je ulogu kao ekscentrični i introvertirani arhitekt Edward Monkford ostvario David Oyelowo (»Selma«, »Nightingale«, »Spooks«) koji se ne pojavljuje često, ali je vrlo dojmljiv kad to učini.


Još je bolji Ben Hardy (»Bohemian Rhapsody«, »X-Men: Apocalypse«, »EastEnders«) kojem je povjerena uloga Simona Wakefielda, bivšeg Emminog dečka koji srce Emme, a potom i Jane, nastoji osvojiti nježnošću i povlađivanjem, odnosno svojevrsnom potčinjenošću, što je u potpunoj suprotnosti s njegovom temeljnom ličnošću čija je srž želja da bude alfa-mužjak.


Uskoro film


Sve u svemu koloplet nesvakidašnjih odnosa, neočekivani obrati (posebno završni), zanimljiva i provokativna priča koja nadilazi okvire klasične detekcije, dobra režija puna pravog ritma te vrlo dobro odigrane uloge, jamac su da će se seriju gledati s guštom i savladati je vrlo brzo. Naravno, ako ste ljubitelj knjiga, možete je potražiti u knjižnici jer ju je zagrebačko »Znanje« objavilo već 2017. godine, a ako ste veliki ljubitelj filma, malo se strpite jer je prava za filmsku obradu kupio poznati američki režiser Ron Howard.


Globalni bestseller

U godini pojavljivanja (2016.) knjiga »The Girl Before« postala je bestseller New York Timesa i Sunday Timesa i samo u tijeku te godine prodana je u više od milijun primjeraka i to u četrdesetak zemlja te prevedena na dvadesetak svjetskih jezika. Njen autor JP Delaney u pisanju koristi i neka druga imana pa je dio svojih uspješnih krimića objavio pod imenom Jonathan Holt, a neke pod imenom Anthony Capella. A sve je to – ista osoba iza koje su, primjerice, naslovi »Playing Nice«, »Perfect Wife«, »Believe Me«…