Marko Lucijan Hraščanec

The Gentleman objavio drugi album: Pjesme pune patine i zlatne prašine nekih drugih vremena

Marinko Krmpotić

Foto: Nika Mokos

Foto: Nika Mokos

Budući da je svih osam pjesama majstorski i znalački odsvirano, aranžirano te nadahnuto otpjevano, okretanje prošlosti ni slučajno nije minus. Naprotiv. Dojam je da baš ovakvih retro smirujućih i dojmljivih trenutaka treba što više u ovoj našoj poluapokaliptičnoj stvarnostiNe samo imenom, već i glazbom The Gentleman kao da je u ove naše dvadesete godine 21. stoljeća došao iz nekog drugog vremena, iz doba od kojeg nas dijeli sedam, osam desetljeća… Svih osam ponuđenih pjesama novog albuma »Hide & Seek«, s iznimkom uvodne »Body or Soul« koja odiše suvremenim inačicama soula, puno je patine i zlatne prašine nekih drugih vremena.


No, budući da je sve majstorski i znalački odsvirano, aranžirano te nadasve nadahnuto otpjevano, to okretanje prošlosti ni slučajno nije minus. Naprotiv. Dojam je da baš ovakvih retro smirujućih i dojmljivih trenutaka treba što više u ovoj našoj poluapokaliptičnoj stvarnosti.


Cohen i Cave


Već u uvodnoj »Body or Soul« soul je oživljen i prezentiran diskretno, a opet vrlo dojmljivo, što idealno odgovara tekstu koji nastoji obuhvatiti složenost odnosa fizičkog i duhovnog, i to u odnosu prema samome sebi, ali i drugima. Slijedi sjajna, možda i ponajbolja na albumu, »You Always Came in Flowers«, izvrsna koenovska balada koja na čuvenog kanadskog rock šansonjera podsjeća i u načinu pjevanja i u korištenju pratećih instrumenata. Ta je divna balada izvrstan uvod u dva majstorska jazz trenutka – »The Way You Love the Most« djeluje toliko filmski i starinski da se jednostavno u svijesti javlja ime Franka Sinatre i majstora tih davnih dana, dok je još glazbeno moćnija »Loneliness«, iznimna jazz skladba o osamljenosti.
Pjesmom »Golden Ma’am« The Getleman diže ritam, ponajprije zahvaljujući dobroj svirci akustičnih gitara koje osiguravaju plesni ritam, mada dodir ozračja ruskih i španjolskih romanci ipak ne dozvoljava punu sreću i radost. U taj pomalo i sumorni svijet preispitivanja, tuge i patnje opet nas vraća naslovna »Hide & Seek« u kojoj se The Gentleman i prateći mu sastav »igraju skrivača« dodajući već spomenutom Cohenu i Nicka Cavea kojemu bi se ova skladba zasigurno dopala.


the_gentleman

Foto: Nika Mokos


Eklektika


»Hide & Seek« je, kako je sam autor rekao, traganje i pronalaženje emotivnih utisaka u različitim kutcima vlastite osobnosti – osobnih impresija koje su proizašle iz konstantnog suživota s glazbom, a slično se može reći za završnu »Purple Street« koja album zaključuje stilom i tihom snagom kojoj smo svjedočili u prethodnim pjesmama.


– U procesu stvaranja pjesama ulazio sam u sobe svog bića iz kojih su izlazile različite priče. Svaka od tih priča diktirala je svoju muziku. Ovaj album ne možemo i ne trebamo svesti pod jedan žanr. Zato sam ga i odlučio nazvati »Hide & Seek«. Ja ga doživljavam kao dubinsko i potpuno življenje sve moje glazbe. Mogli bismo reći da sam eklektičan. No, čuli smo toliko muzike i mogli bismo reći da nas više ništa ne može iznenaditi. Ja vas samo želim voditi kroz svoje priče. Igrajmo se skrivača. Ja sa sobom, vi sa mnom, svi s onim nečim, kaže The Gentleman o svom novom, drugom po redu studijskom albumu.


Prije »Hide & Seek« objavio je 2017. godine debitantski album »The Gentleman«, a poznavateljima domaće rock scene znan je i po radu s grupama U Pol’ 9 kod Sabe i Moskau.


Prateći glazbenici


Iza naziva The Gentleman krije se Marko Lucijan Hraščanec, a njegovu sjajnu prateću ekipu glazbenika čine: Ivana Čuljak (violina), Stin Lebar (violončelo), Tajana Škorić (viola) i Val Bakrač (violina). Uz njih na albumu gostuju i Marko Ferlan (bas gitara, električna gitara i kontrabas), Filip Pavić (akustična gitara), Josip Šustić (gypsy gitara), Goran Vdović (bubanj), Aljaž Razdevšek (bariton saksofon), Ivan Grobenski (bas gitara, električna gitara), Helena Hraščanec (prateći vokal) i Laura Mjeda (prateći vokal) te Marin Hraščanec (klavijature, prateći vokal) koji je ujedno bio glavni snimatelj i producent albuma na kojem je bitan doprinos aranžmanima dala jazz glazbenica Lana Janjanin kojoj je ovo prva suradnja s The Gentlemanom.


Foto: Nika Mokos