15. izdanje

Subversive Film Festival u Art-kinu: Festivalska posveta Draganu Rubeši

Portal Novi list

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je nedavno i prerano preminulom filmskom kritičaru Draganu Rubeši.Gostujući program zagrebačkog Subversive Film Festivala već tradicionalno stiže u Art-kino, ovog puta u svom petnaestom izdanju, a od 2. do 5. lipnja donosi pogled u tri festivalska programa – dokumentarni, igrani i posebni program srednjeg metra posvećen filmovima Cecilije Mangini.


Program 2. lipnja u 21:30 sati otvaraju dva dokumentarna filma Cecilije Mangini, Biti žene i Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam, nedavno preminule talijanske dokumentaristice čiji aktivan rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti.


Biti žene, protofeministički eksperimentalni film, kombinira scene koje portretiraju svakodnevne poteškoće koje žene prolaze kod kuće i na radnom mjestu s nađenim snimkama (found footage), intervjuima i komentarom čiji je autor partizan, novinar i pisac Felice Chilanti.
Između 1964. i 1965. Cecilia Mangini i njezin suprug Lino Del Fra živjeli su u Sjevernom Vijetnamu tijekom rata sa SAD-om i provodili istraživanje za dokumentarac koji su namjeravali napraviti, no nastao je sasvim neplanirani film Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam koji kroz fotografije, tekstove, uspomene i rupe u sjećanju ponovno oživljava borbu i otpor naroda koji traži svoju neovisnost.


Nastavak subverzivnog programa u subotu, 4. lipnja u 21 sat donosi dokufiktivni film 107 majki Pétera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi.


Priče su to iz svijeta napučenog samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom.


U ovoj rekreaciji, čuvarica Iryna jedina je ‘stvarna’ osoba u filmu dok zatvorenice interpretiraju profesionalne glumice na osnovu njihovih autentičnih svjedočanstava, pisama i iskustva.


Gostovanje Subversivea u Art-kinu, 5. lipnja u 21 sat, zaključuje južnokorejska drama Spisateljičin film u režiji Honga Sang-sooa, ljupka meditacija o prolasku vremena, umjetničkoj blokadi, ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma.


Inače, ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je nedavno i prerano preminulom filmskom kritičaru Draganu Rubeši, vjernom suradniku Art-kina i Subversive Film Festivala.


Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je najdražem suradniku festivala, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši koji nas je početkom ove godine prerano napustio.


Dragan je bio zaštitni znak festivala, s kojim smo godinama zajednički istraživali neotkrivene i uzbudljive filmske teritorije s onu stranu srednjostrujaške filmske kartografije, kazala je direktorica festivala Dina Pokrajac.


Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.


Ulaz na sve programe Subversive Film Festivala u Art-kinu slobodan je studentima filozofije, talijanistike i kulturalnih studija, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.