Novi album

“Stanica” najavljuje album “Zemlja kamenog bizona”

Slavica Mrkić Modrić

FOTO/Zadarski list

FOTO/Zadarski list

Riječki art kolektiv Mrave brojim.Na stanici se stoji i čeka. Nije li? E, pa na ovoj se uza sve navedeno još i svira, pjeva i razmišlja. Riječ je o četvrtom singlu riječkog, kako ga vole nazivati »narančastog art kolektiva« imena Mrave brojim. »Stanica«, uz već objavljene pjesme »Moje pleme«, »Alkohol« i »Tijelo«, najavljuje i izlazak albuma »Zemlja Kamenog Bizona«, albuma prvijenca riječkog glazbenog kolektiva. »Stanicu« prati i vrlo zanimljiv videouradak koji se može vidjeti na stranicama benda, a Gospođo Pitomi, autor glazbe, teksta i videospota u vezi s tim kaže:
– Svaka nas neobična situacija u kojoj se zateknemo, pa bila ona i loša poput pandemije koja nas je opkolila i zarobila, često potakne na neka propitivanja, na svojevrstan »reset«. Tako je naša »Stanica« mjesto gdje zastaneš, razmisliš, obradiš prikupljene podatke, doneseš odluku i djeluješ… Ili, može i ovako – krenuti ili ostati? Linija 5, 7 ili 32? Bus ili vlak? Ostati na rivi i mahati putnicima ili u zadnjim sekundama uskočiti na brod s četkicom za zube u džepu?


A što se samog spota tiče, on je svojevrstan riječki crtić. Rađen je kombinacijom raznih tehnika, od klasičnog videozapisa do foto i računalne cut-out animacije. Radnja spota smještena je u Rijeku, a glavni protagonist je Kralj s jajima na oko. Kralj nečega, negdje, sada, jednom, nekada il’ nikada.


Sve u svemu, zanimljiva novost iz glazbene radionice riječkih »mravobrojača« koji daje smjernice tragačima za ulazom u Zemlju Kamenog Bizona. Zbilja, gdje je taj ulaz? Gdje je ta zemlja?