Što to ima u ljudima tužno, da ulaze u tuđe živote...

Stalkeri na domaćoj i svjetskoj sceni: Tko je koga uhodio i je li kazneno odgovarao zbog toga?

Sanda Milinković

Foto: iStock, Reuters, Pixsell

Foto: iStock, Reuters, Pixsell

Brojne strane, ali i domaće slavne osobe suočavaju se s problemom uhođenja, bilo virtualnog, bilo realnog, a sve više slučajeva, nasreću i u Hrvatskoj, dobiva i sudski epilogŠto to ima u ljudima tužno, da ulaze u tuđe živote? – pitaše se Gazde i autor pjesme »Još i danas zamiriši trešnja« Miroslav Rus prije više od dvadeset godina kada je ovaj tamburaški evergreen prvi put izveden. Autor hita zasigurno nije ni pomislio kako će se pitanje savršeno uklopiti u život 21. stoljeća koje se, posve je sigurno, može nazvati i »dobom voajerizma«.Danas je teško prošetati ulicom, popiti kavu, parkirati automobil milimetar izvan označenih bijelih crta, a da se za nekoliko minuta ne nađete na nekoj od društvenih mreža. To se ne događa samo javnim osoobama, već i anonimnim pojedincima koji ni ne pomišljaju da ih »netko tamo« gleda s uključenom kamerom na pametnom telefonu i pristupom internetu. A kako li je tek onda slavnim osobama, apsolutno svjesnim da ih iza svakog grma »vreba« vojska paparazza, obožavatelja i – stalkera.Stalker bi se na hrvatski najlakše prevelo kao uhoda koja »ulazi u tuđe živote« i ostaje tamo potpuno nepozvana, narušavajući intimu osobe koju »stalka«, odnosno prati i uhodi. Uhođenje, koje možemo definirati kao ustrajno praćenje i vrebanje druge osobe koje kod žrtve izaziva tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost, kazneno je djelo.


UhodaStalker je engleska riječ kojom se označava opsesivna i nerijetko nasilna uhoda uglavnom poznatih osoba, a potječe od engleskoga glagola »stalk«, što u prijevodu znači prikradanje i slijeđenje. Uskoro se ustalio u imenici stalker koja se masovno prenijela na korištenje diljem svijeta u originalnom obliku. Ovim se uhodama nerijetko čini da ih osoba koju prate voli te da im je potrebna, iako nemaju nikakvu osnovu za takvo mišljenje. Žrtve često uznemiravaju telefonski, preko društvenih mreža, ali i fizičkim praćenjem.

Ohrabrujuća presuda


Upravo za to kazneno djelo, nedavno je na osam mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje osuđen stalker popularne hrvatske pjevačice Nine Badrić. Umirovljenik I.M. optužen je i osuđen da ju je čak dvije godine uhodio od Zagreba do Hvara, te joj slao pisma i pjesme. Osim kazne na osam mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje, sud mu je odredio i mjeru obvezatnog psihijatrijskog liječenja, trogodišnju zabranu približavanja i uznemiravanja pjevačice, a naloženo mu je i da plati troškove psihijatrijskog vještačenja.Iako je okrivljenik na sudu kazao da nije kriv, te da »nije iskompleksiran niti mi je ona prioritet u životu«, sud je odlučio u korist pjevačice obrazloženjem presude da »nisu pronašli niti jednog razloga, a niti motiva zbog kojih bi ga Nina Badrić lažno teretila za ono što mu se stavlja na teret«.– Ona je detaljno i uvjerljivo opisala okolnosti u kojima ste je pratili, uhodili i uznemiravali u inkriminiranom periodu. Prvo vas je blokirala na Facebooku. Zatim vam je i otvoreno rekla da s vama ne želi nikakav kontakt i zamolila vas da je ne uznemirujete. U Jelsi vam je također direktno dala do znanja i zamolila vas da je ne kontaktirate više. A kako ni to nije imalo efekta, bila je prinuđena podnijeti prijavu protiv vas. Način na koji ste je uznemiravali i pratili kod svakog građanina bi izazvalo tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost. Stoga vas je sud proglasio krivim, rekao je obrazlažući presudu sudac Marijan Bertalanič.


Foto: Josip Regovic/PIXSELL


Sveprisutni strah


Ova je presuda svakako ohrabrujuća vijest za sve na meti opsjednutih obožavatelja, a broj žena koje se s ovim suočavaju na domaćoj i javnoj sceni, nije zanemariv.Možda nekima pojam stalkera zvuči smiješno i često se u kolokvijalnom govoru koristi i za ljude koji to nisu zaslužili, ali valja razmisliti o tome koliko mora biti jezivo kad saznate vas netko prati? Čeka da izađete iz stana? Prati vas na društvenim mrežama i uporno šalje poruke? U takvim se situacijama svakodnevno nalaze mnogi, a neumorni stalkeri čine puno više od samog promatranja pa situacija nerijetko može eskalirati. Na domaćoj sceni su se s ovom jezivom pojavom suočile, između ostalih, i Jelena Rozga, Ornela Vištica te Renata Sopek, tako da se ne može više govoriti o tek »holivudskim pojavama« ili još gore, »izmišljotinama«.Glumica Ornela Vištica, koja se proslavila ulogom u seriji »Larin izbor«, 2014. ispričala je domaćim medijima da je danima prati nepoznati muškarac, a sve je eskaliralo jednog vikenda kada joj se počeo obraćati vrlo neukusnim rječnikom. Čovjek je čak satima sjedio ispod njezina balkona pa je glumica odlučila pozvati policiju.


Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL– Odlučila sam o tome progovoriti javno jer se takve stvari mogu dogoditi bilo kome, bili vi poznati ili ne. Ja sama živim već godinama i nije mi svejedno. To je pravo opterećenje kad netko stalno hoda iza tebe, vi stanete, on stane, ja idem iznijeti smeće do kontejnera, on dođe kod kontejnera, a nekoliko puta mi se i direktno obraćao na razini muško-ženskih odnosa, kazala je tada za domaće medije i dodala: »Mislila sam da se to događa samo u filmovima, ali događa se i u stvarnom životu. Ne preostaje nam ništa drugo nego svugdje hodati sa sprejom u torbi.«


Fitness trenerica Renata Sopek svoje je negativno iskustvo otkrila u ožujku ove godine. Tada je prvi put u medijima ispričala da joj je prije nekoliko godina jedan muškarac na njezinoj Facebook stranici počeo javno iskazivati ljubav. Na meti opsesivnog »obožavatelja« bila je godinama, a slao joj je i uznemirujuće e-mailove, umislio da su u vezi, te joj dolazio na kućna vrata. Nakon što je sve prijavila policiji, stalker je poslan na liječenje, ali ju je po puštanju nastavio maltretirati. Konačno ga se riješila u siječnju prošle godine kada je donesena presuda zbog koje je poslan na šestomjesečno liječenje u psihijatrijsku ustanovu.– Nema prvog i drugog puta, strah je uvijek isti. Na takve se stvari nikada ne navikneš. Plašim se i dalje, kazala je pak Jelena Rozga koja je, koliko je poznato, dva puta bila na meti stalkera. Prvi put se radilo o poštaru iz Dugopolja koji ju je uhodio prije desetak godina, a drugi put je situaciju prolazila prošloga proljeća. U intervjuu iz travnja ove godine, pjevačica je kazala da su joj ti dani bili do te mjere traumatični da je »reagirala na svaki nepoznati šum, nekoliko puta na dan provjeravala je li zaključala vrata stana, a čak joj nije bilo svejedno samoj hodati gradom.«


Foto: Luka Stanzl/PIXSELL


Lennonov ubojica


Mediji su 2014. godine pisali i o uhođenju, odnosno stalkanju Severine i njezina sina, zbog čega je kasnije priveden bivši pripadnik postrojbe Antiterorističke jedinice Lučko koji je radio kao redar jednog disko kluba na Zrću. Pjevačica je policiji prethodno prijavila da sumnja kako je danima prate dvojica nepoznatih muškaraca. Izrazila je strah za sebe i dijete, a činilo joj se da krišom fotografiraju nju i sina.Osim na domaćoj sceni, brojne slavne osobe susrele su se sa stalkerima na svjetskoj razini. Jedan od najpoznatijih stalkera svakako je Mark David Chapman, ubojica Johna Lennona, na čijem se primjeru može pratiti put od obožavatelja legendarnoga glazbenika do ubojice.
Na pitanje o tome zašto je za metu odabrao Lennona, Chapman je kazao da »nije mogao odoljeti slavi koja će doći s tim zločinom«, a svojim je riječima priznao da je za ubojstvo bilo potrebno »nevjerojatno planiranje« i »nevjerojatno praćenje glazbenika«. Lennona je svakodnevno pratio mjesec dana prije nego li je potegnuo okidač koji je u crno zavio svijet glazbe.


John LennonLennon nije jedini glazbenik koji je smrtno stradao od ruke bivšeg obožavatelja. Jedan od najtužnijih događaja zadesio je pjevačicu Selenu koju je ubila osoba kojoj je vjerovala. Yolanda Saldivar, bivša medicinska sestra, bila je velika obožavateljica Selene, a nakon jednog od njezinih koncerata počela je svakodnevno nazivati njezina oca u nadi da će joj dati dopuštenje za otvaranje kluba obožavatelja pjevačice. Selenin otac je nakon nekog vremena popustio, a Yolanda je postala predsjednica kluba.


Kasnije je postala i menadžerica Seleninih butika s odjećom, a nakon što se otkrilo da je zapravo čitavo vrijeme prala novac, dobila je otkaz. Selena se odlučila naći s njom ne bi li joj ova predala financijska izvješća, a Saldivar ju je upucala. Kritično ranjena, pjevačica je pokušala pobjeći dok je Yolanda trčala za njom i vikala: »Kučko!«. Pjevačica je zbog gubitka krvi preminula u bolnici u dobi od 23 godine i Saldivar je osuđena za ubojstvo, a pravo na uvjetni otpust stječe 30. ožujka 2025. godine.


Selena


Opsjednuti obožavatelji


Devetnaestogodišnji Robert John Bardo 1990. ubio je 21-godišnju glumicu Rebeccu Lucile Schaeffer, a kasnije se ispostavilo da je riječ o opsjednutom obožavatelju koji ju je danonoćno pratio čak tri godine. Nakon što je pogledao njezin film u kojem se na ekranu pojavila u krevetu s drugim glumcem, Bardo je postao ljubomoran i odlučio je kazniti najgorom mogućom kaznom – ubojstvom na njezinom kućnom pragu.Robert Dewey Hoskins 1996. osuđen je na deset godina zatvora zbog uhođenja i napada na Madonnu. Njegova opsjednutost slavnom pjevačicom dovela je do toga da ne samo što je provalio u njezin dom, već joj je zaprijetio i da će joj »prerezati grkljan« ukoliko se ne uda za njega. Jedan od Madonninih zaštitara upucao ga je u nogu, a Hoskins je poslan na liječenje, no 2012. godine pobjegao je iz psihijatrijske ustanove, što je odmah probudilo strah kod Madonne i njezine obitelji. Ali, nakon bijega, Hoskins je odlučio uhoditi Halle Berry. Naposlijetku je vraćen u ustanovu.


stalker

Madonna, Foto: REUTERSJedan od definitivno najčudnijih slučajeva stalkanja dogodio se Jodie Foster. John Hinckley postao je opsjednut glumicom 1976. nakon što je objavljen film »Taksist« u kojem je tumačila ulogu dvanaestogodišnje prostitutke, pa se doselio u istu državu u kojoj je ona živjela te upisao predavanja na fakultetu koji je pohađala. Nakon što slanje pjesama i poruka nije urodilo upoznavanjem s glumicom, Hinckley je pomislio da bi njezinu pažnju mogao privući te je impresionirati ako izvrši atentat na predsjednika. Nakon što je iz države u državu stalkao Jimmyja Cartera, nije mogao izvršiti svoj plan jer je zbog uhođenja uhićen. Zatim je počeo pratiti Ronalda Reagana, te umalo ostvario svoj plan 1981. kad ga je ranio pucajući iz pištolja. Nakon toga je zadržan u psihijatrijskoj ustanovi.


 


Ne poznaju rod i spol


Stalkeri nisu isključivo muškarci koji uhode žene jer postoje primjeri u kojima su i žene stalkale poznate muške osobe, stoga stalkeri ne poznaju rod i spol i na njihovoj meti se može pronaći baš svatko.


Poznat je slučaj stalkanja Justina Biebera kada je zatvorenik Dana Martin, osuđen za brutalno ubojstvo i silovanje petnaestogodišnje djevojke, 2010. u zatvoru postao opsjednut tada šesnaestogodišnjim pjevačem. Nakon neuspjelih pokušaja povezivanja, odlučio je da pop zvijezdu želi vidjeti mrtvu. Zajedno s još dvojicom zatvorenika razvio je teoriju kako će ga pronaći i ubiti.


Justin Bieber, Foto: REUTERSJustin Timberlake je 2009. uspio ishodovati trogodišnju sudsku zabranu usmjerenu na stalkericu Karen McNeil koja je uporno provaljivala u njegov dom i govorila da mu je prijateljica. U jednom je navratu kazala da je »bog predodredio da zajedno s pjevačem vlada svijetom«. Prethodno je stalkala bend Metallicu, te frontmana Guns N’ Rosesa, Axla Rosea.Voditelj showa Late Night Conan O’Brien dvije je godine primao prijeteća pisma od katoličkog svećenika Davida Ajemiana koji se potpisivao s »tvoj svećenički stalker«. Naposljetku je uhićen kada je provalio na set njegove emisije.5 tipova stalkera

Stranicu Stalking Risk Profiles čini tim psihologa i psihijatara koji više od 25 godina istražuju stalkere i njihove žrtve. Na temu profiliranja stalkera objavili su tipologiju stručnjaka Paula Mullena, Rosemary Purcell i Michele Pathé, koja pruža dodatni uvid u podjelu stalkera te njihovo ponašanje. Ova podjela stalkera naglasak stavlja na kontekst i prvotnu motivaciju zbog koje uhoda pronalazi žrtvu. Temeljem istraživanja ustanovili su pet tipova počinitelja: odbačeni, tražitelji intimnosti, nekompetentni udvarači, osvetoljubivi i predatori. Većina ih pati od određenih psihičkih smetnji.
1. Odbačeni
Pojavljuju se u konceptu prekinutog bliskog odnosa, a njihove su žrtve najčešće bivši partneri te prijatelji i članovi obitelji s kojima su imali blizak odnos. Prvotna namjera ovog stalkera je pokušaj vraćanja bliske veze ili osveta za prekid i osjećaj odbačenosti.
2. Tražitelji intimnosti
Prema žrtvama iskazuju želju za romantičnom vezom i tvrde da su žrtve njihove »istinske ljubavi«. Razvijaju se iz konteksta usamljenosti, a žrtve su obično stranci ili poznanici koji im postaju meta. Njihovo ponašanje često je uzrokovano deluzijama o žrtvi, primjerice, vjeruju da su već u vezi s njima, iako zapravo nisu.
3. Osvetoljubivi
Pojavljuje se u kontekstu kada stalker osjeća da ga se pogrešno tretira ili da je žrtva nepravde, odnosno poniženja. Žrtve su im obično stranci ili poznanici koje krive za takve situacije. Ovakav oblik stalkanja može proizaći i zbog različitih ozbiljnih mentalnih bolesti.
4. Nesposobni udvarači
Žrtve uhode zbog usamljenosti i požude, a mete su im obično poznanici i stranci. Za razliku od tražitelja intimnosti, njihova motivacija nije uspostaviti romantičnu vezu, već kratkoročnu seksualnu ili spoj.
5. Predatori
Pojavljuju se u kontekstu devijantnih seksualnih praksi i interesa. Počinitelji su obično muškarci, a žrtve žene za koje stalker stvori seksualni interes.