Legendarni Oskarovac

Slavni Clint Eastwood ni s 90 godina ne pomišlja na mirovinu

Hina

Clint Eastwood/Wikimedia Commons

Clint Eastwood/Wikimedia Commons

Legenda američkog filma planira snimati dok god bude mogao raditiLegenda spaghetti vesterna i američkog filma, holivudska zvijezda Clint Eastwood, jučer je proslavio 90. rođendan, no vjeran svome imidžu čvrstog muškarca, taj glumac i redatelj ne pomišlja na mirovinu.


Zvijezda nagrađena Oskarima koja je snimila devet filmova u deset zadnjih godina, želi raditi filmove dok god bude mogao.
O rođendanskoj proslavi svoga oca, 34-godišnji Clintonov sin Scott rekao je: »Bit ćemo u krugu obitelji, vrlo, vrlo tiho. Bit će, naravno, torta. Njemu se to vjerojatno neće svidjeti«.


Rođen 1930. godine, Clint Eastwood je snimio pedesetak filmova u svojoj dugoj karijeri koju je počeo manjim ulogama ‘50-ih godina. Šezdesetih godina proslavio se ulogom u trilogiji vesterna koju je režirao Sergio Leone i njima je stekao svjetsku slavu, iako su filmovi bili propitivani zbog nasilja.
Nekoliko godina poslije Eastwoodu su prilijepili etiketu fašizma zbog uloge policajca pravednika u filmu »Prljavi Harry«, pa zatim za film »Američki snajper« iz 2014. godine.


Oskara je osvojio na najbolju režiju i najbolji film »Nepomirljivi« 1993. godine, te za »Djevojku od milijun dolara« 2005. godine. Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu dobio je za cjelokupno djelo.


Početkom ove godine Eastwood je u intervjuu za britanski kanal ITV rekao da se nastavlja razvijati jer voli raditi filmove.
U drugim intervjuima sineast je rekao da ne razumije redatelje kao što su Billy Wilder i Frank Capra koji su prerano završili karijeru i obznanio da planira snimati koliko god dugo bude mogao raditi i dok bude zanimljivih projekata.


Eastwood je najavio da ide u mirovinu kao glumac nakon uloge 2008. u filmu »Gran Torino«, no obećanje je porekao pa je opet zaigrao u filmovima, primjerice 2018. godine u filmu »Mula«.


Bivši gradonačelnik gradića Carmel u Kaliforniji, Clint Eastwood je i politički angažiran. Podržavao je milijardera Michaela Bloomberga koji je želio steći nominaciju za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 2020. godine.