Met Gala 2019.

Vodič za večerašnje modne Oskare: Lady Gaga već “uhvaćena” prilikom dolaska

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Od ekskluzivnih pozivnica i skupocjenih kreacija do zabrana ulaska medijima u Metropolitanski muzej - sve to i puno više, svake godine donosi Met Gala.Najpoznatiji modni časopis Vogue opisuje Met Galu kao najveći događaj s modnog kalendara kada je u pitanju prikupljanje donacija. Osnovan 1948. od strane publicistkinje Eleanor Lamber, događaj Metropolitanskog muzeja umjetnosti u New Yorku, stvoren je da ohrabri kremu visokog njujorškog društva na donacije za muzejski Institut za kostime.


U modernim verzijama, na galu stižu najpoznatija lica iz svijeta mode, glazbe i umjetnosti.


Gala večer se odvija svake godine prvog ponedjeljka u svibnju, u spomenutom muzeju. Večer započinje koktelima, a gosti nakon crvenog tepiha mogu pogledati novu izložbu. Sam događaj započinje glazbenim izvedbama odabranih izvođača.
Zanimljiva je i zabrana ulaza medijima, jer je ulazak u muzej večeras dozvoljen samo Vogueu. Zabranjeno je i korištenje telefona i društvenih mreža, ali to ne znači da nećemo doznati apsolutno ništa. Društvene su mreže već preplavljene Lady Gagom tijekom “pre-partyja”, gdje je uslikana u novoj jesenskoj kolekciji Marc Jacobsa. Od 1995. godine glavna je voditeljica Anna Wintour (urednica američkog Voguea), a mnoge joj slavne osobe pomažu kao domaćini. Do sada su to činile Rihanna, Beyonce, Taylor Swift i Amal Clooney.Ovogodišnju će „Met Galu“ uz Wintour voditi Lady Gaga, Harry Stiles, Serena Williams i Alessandro Michele.


Zanimljivo je da 48 posto gostiju večeras čine glumci, a tek 32 posto čine svjetska modna imena. Od glumaca će tako crvenim tepihom prošetati Lupita Nyong’o, Blake Lively i Ryan Reynolds, te Jennifer Lopez i Bradley Cooper. Modnu kremu predstavljat će Tom Ford, Donatella Versace, Miuccia Prada, Pierpaolo Piccioli i Clare Waight Keller, prenosi Vogue.


Andrew Bolton (Institut za kostime) za ovogodišnju je temu odabrao esej iz 1964. godine, autorice Susan Sontag. Esej „Notes on Camp“ za Boltona odlično predstavlja današnje stanje u kulturi i politici.A što bi bio „camp“? Prema glavnom kustosu Boltonu, francuski kralj Luj bio je začetnik „campa“. Prisjetimo se, na njegovom su dvoru kostimirane predstave bile svakodnevica, kao i ekstravagantne frizure i perike.  Sontag je u svom eseju kamp objasnila kao „estetski prikaz svijeta koji predstavlja pobjedu stila nad sadržajem, estetike nad moralnošću, ironije nad tragedijom”, prenosi Buro 247.


Mega hitovi “Avengers”, “Charlie’s Angels” i “Obitelj Adams”, smatraju se dijelom “camp” kulture. Kraljicom “campa” je prozvana legendarna pjevačica Cher, a prije nje je to vrijedilo za Brigitte Bardot i Catherine Deneuve. U novije se vrijeme u ovom stilu nameće pjevačica Nicki Minaj. Prema Wikipediji, “kič” i “camp” su vrlo slični pojmovi, iako se prvi odnosi na sam rad, a drugi na način izvođenja.Ovogodišnji sponzor događanja Instituta za kostime je Gucci s kreativnim direktorom marke, Alessandrom Micheleom. Elle prenosi da je „sve što Gucci radi od 2015. godine čisti ‘camp’, od crtića na odjelima do neizmjerne raskoši i zlatnih detalja“.


Do ulaznice za „večer nad svim večerima“ je nemoguće doći, jer dobivate pozivnicu. News prenosi da je Anna Wintour nedavno rekla da „ama baš nikada neće objasniti kako bira tko će dobiti pozivnicu“. Prema različitim izvorima, spominju se cijene od 35 tisuća dolara za ulaznicu, ali i između 200 i 300 tisuća dolara za stolove, koji su obično rezervirani za velike kompanije.Sve u svemu, ovi modni Oskari uvijek donose novi trač, skandal i neobične dizajne. Moguće je da će kod kostima ove godine prednost ići Gucciju zbog tematike, ali i činjenice da su sponzori. Svakako nas očekuje večer ludih i nezaboravnih kombinacija koje svake godine uspiju nadmašiti prethodnu Met Galu.