"Fyre Festival"

Stigle tužbe zbog neslavnog festivala: Upletene mnoge zvijezde i abnormalni iznosi za promociju

P. N.

FOTO/Jenner, Ratajkowski/Instagram

FOTO/Jenner, Ratajkowski/Instagram

Poziv je dio nastojanja da se napokon dozna što se dogodilo s milijunima dolara koji su potrošeni na festival, uključujući i honorare koje su modeli dobili za promociju. Prošle su dvije godine od katastrofe zvane “Fyre Festival”, ali trakavica organizatora, sponzora i celebritija se još uvijek nastavlja. Ranije ove godine je javljeno će Kendall Jenner i agencija koja predstavlja Bellu Hadid i Hailey Baldwin, dobiti sudski poziv. Poziv je dio nastojanja da se napokon dozna što se dogodilo s milijunima dolara koji su potrošeni na festival, uključujući i honorare koje su modeli dobili za promociju. 


Festival desetljeća koji se nije dogodio


Podsjetimo, “Fyre Festival” je trebao biti festival desetljeća na Bahamima. Festival je posjetiteljima obećavao luksuzne bungalove i vile, a na kraju su im ponuđeni šatori i sendviči. Pored toga, posjetitelji su ostavljeni na Bahamima, jer karte nisu uključivale povratne letove.


Cijene dnevnih karata iznosile od tri tisuće kuna pa sve do desetak, a za one VIP je trebalo “iskeširati” i do 78 tisuća kuna. Iza organizacije je stajao mladi poduzetnik Billy McFarland koji je trenutno u zatvoru

Time je ovaj glazbeni događaj postao “najbolji tulum koji se nikada nije dogodio”, a svemu je još kumovao i opći potop zbog kiše. Kako je ove godine festival opisan na portalu Muzika, “nitko tko je bio na Bahamima tog kobnog travnja 2017., neće zaboraviti kijamet i nevrijeme svega nekoliko sati prije otvaranja i neugodno otkriće da su njihove vile i bungalovi zapravo najobičniji šatori, i to još natopljeni vodom.”


Kasnije je i Netflix snimio film o čitavoj situaciji, u kojoj je vjerodostojno prikazano kako nas marketing na društvenim mrežama može preveslati.


Tužene zbog promocije


E! News javlja da su prema sudskim dokumentima, “Kendall Jenner, Emily Ratajkowski i mnoge druge zvijezde, službeno tužene za povratak novca koji im je navodno plaćen za ulogu promoviranja neslavnog događaja”.


Povjerenik tog događaja, Gregory Messere, ovog je tjedna sudu u New Yorku podnio dokumente i “traži povratak sredstava koji su uplaćeni agencijama, izvođačima, dobavljačima i ostalim naslovima uključenima u marketing i promašenu izvedbu Fyre Festivala”.U tužbi, Gregory navodi da Kendall nije otkrila svojim pratiteljima da je plaćena za promociju festivala. A bila je plaćena, i to 275 tisuća dolara za svaku pojedinu objavu, napominje Cosmopolitan.


Tvrdi i da je Kendall “namjerno dovodila javnost u zabludu da će Kanye West nastupati na festivalu zbog svoje objave”. U spornoj je objavi stajalo “Dobra glazbena obitelj” (“G.O.O.D. Music Family”) što je “pokazalo jasan nedostatak dobre vjere od strane Jennerice”.


Dokumenti prikazuju da je Ratajkowski bila plaćena 299 tisuća dolara za promociju festivala, te je (baš kao i Kendall) “promašila objaviti da je bila plaćena za objave o festivalu”.


Pored njih, u tužbi su imenovane i zvijezde koje su trebale nastupiti, između ostalih i Migos, Blink-182, Lily Yacht i Pusha T.