Tri desetljeća prijateljstva

Spielberg se dirljivim riječima oprostio od Lustiga: Ostao sam slomljena srca, a evo kad me je Branko ostavio bez riječi

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

"Ostao sam slomljena srca primivši vijest o Brankovoj smrti...", započeo je Spielberg.Slavni redatelj Steven Spielberg dirljivim se riječima oprostio od prijatelja i suradnika Branka Lustiga koji je producirao njegov hit “Schindlerova lista”, prenosi Variety. 


“Ostao sam slomljena srca primivši vijest o Brankovoj smrti i moje misli uz njegovu obitelj i prijatelje. Kad smo se prvi put sreli zbog razgovora o Schindlerovoj listi, inzistirao je na tome da su njegove nagrade za film nebitne i da je njegova kvalifikacija za rad na filmu jednostavna i jedinstvena. Zasukao je rukav i otkrio numeričku tetovažu iz Auschwitza – ostavio me bez riječi i naše divno prijateljstvo od gotovo tri desetljeća rođeno je u tom intimnom trenutku”, izjavio je Spielberg.. 


“Nastalo iz horora holokausta, njegovo osobno putovanje trijumf je nade i odlučnosti, priča kakvoj mogu težiti djeca iz danas nezamislivih uvjeta”, zaključio je te dodao da će mu silno nedostajati. 
Kao dječak, Lustig je bio zarobljenik koncentracijskog logora Auschwitz i Bergen – Belsen tijekom Drugog svjetskog rata. “Schindlerova lista” prati priču Oskara Schindlera, njemačkog biznismena koji je spasio živote više od tisuću Židova tijekom holokausta, zapošljavajući ih u svojim tvornicama. 


Lustig je Oscara za “Schindlerovu listu” donirao Memorijalnom muzeju “Yad Vashem” u Jeruzalemu. Sa Spielbergom je pokrenuo projekt “Shoah” koji je zabilježio svjedočenja više od 50.000 preživjelih žrtava holokausta.