Hedonizam na n-tu

POJELI SU I POPILI NA DODJELI OSKARA: Oko 1500 butelja Coppolinog vina, 250 jastoga, 65 kilograma tartufa, 240 kilograma Miyazaki wagyu govedine…

Edi Prodan

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Menu za 1500 uzvanika koji je uslijedio nakon dodjele bio je kao i godinama prije, točnije njih 25, pod dirigentskom palicom Wolfganga Pucka. E, tu se već nije štedjelo! Dodjela Oskara svakako ide u red najglamuroznijih predstava u svijetu show bizza. Samim time i menu koji se slaže za uzvanike mora imati barem neke od elemenata nedostupnosti za »obične smrtnike«. Što se tiče ovogodišnjeg izdanja, kad je u pitanju hrana, ocjena bi mogla biti vrlo ekskluzivno, dok je tekući dio te predstave ipak bio u jednom srednjostrujaškom režimu.


Pjenušac dobrodošlice je bio – šampanjac. Konkretno, riječ je bila o kući Piper-Heidsieck Champagne koja je već godinama partner dodjele Oscara. Serviran je bio Piper-Heidsieck Cuvée Brut NV i to iz limitirane edicije u magnum bocama čija je cijena po komadu oko 700 kuna. Ukupno ih je bilo otvoreno 1500, što znači da se na taj, uvodni dio gastro svečanosti utrošilo oko milijun kuna.


Kad su pak u pitanju vina, tu je također tradicija presudna. Toče se isključivo vina iz Francis Ford Coppola Winery, poznate kalifornijske vinarije koja se smjestila u nekoliko dolina u okolici San Francisca, točnije Rutherforda gdje se i nalaze najbolje vinarije u SAD. Uz standardna vina iz vinarije koju je prije 45 godina kupio Coppola, a čije su cijene vrlo standardne, od 100-tinjak kuna na više, servirana su i neka specijalno za tu prigodu osmišljena vina što im daje i elemente ekskluzivnosti. Riječ je bila o cabernet sauvignonu, chardonnayu iz Russian River Valley ili pak Sofia Rosé, vinu koje je dobilo ime po Sofiji Ford Coppola, režiserovoj supruzi. Ukupno iz Francis Ford Coppola Winery servirano je 2400 boca vina. Inače, na cijeloj se priredbi koristilo 13 tisuća čaša u koje se točilo šampanjce, vina, koktele, vodu i poneko drugo piće.
Menu za 1500 uzvanika koji je uslijedio nakon dodjele bio je kao i godinama prije, točnije njih 25, pod dirigentskom palicom Wolfganga Pucka. E, tu se već nije štedjelo! Govedina je bila jedna od najskupljih – Miyazaki wagyu i to u količini od 240 kilograma. Cijena tog mesa koje se dobiva od posebno uzgojenih japanskih goveda zna biti ekstremna, pa tako samo jedan odrezak može dosegnuti iznos od 1500 kuna. Ne znamo koja je nabavna cijena bila za »feštu od Oscara«, ali u svakom slučaju i na nju je otišao neki milijun kuna.


Na samoposlužnim stolovima našlo se i jastoga, ukupno ih je utrošeno 250 komada, 400 kilograma sira Parmigiano Reggiano, 65 kilograma crnih tartufa iz francuske Burgundije, 15 kilograma kavijara kao i 6500 čokoladnih statua Oscara. Svakako, nije nedostajalo ni maštovitih kreacija, kako bi ih uostalom i moglo nedostajati s takvim namirnicama, a kao atraktivnija se pokazala ona koju su činile brzo pržene nashvillske prepelice s krastavčićima i vaflima u boji crvenog baršuna.


Dio Miyazaki Wagyu bio je pretvoren u tatarski biftek koji je poslužen na brusketama od tapioka brašna, inače jednog od najzdravijih na svijetu. Deserti su dakle bili čokoladni Oskari, a šampanjac za kraj – Piper Heidsieck golden Champagne strawberry »Push Pops«.