Kim Kardashian

Od filmića za odrasle do buduće odvjetnice: “Kazneno pravo mogu položiti u snu!”

Portal Novilist.hr

FOTO/Instagram

FOTO/Instagram

Nije neka novost da se ljudi odlučuju na promjenu zanimanja, ali kada pročitate da Kim Kardashian planira biti odvjetnica - svakako jest.

Cosmopolitan prenosi da najpoznatija starleta na svijetu planira kompletnu promjenu karijere. Riječ je o Kim Kardashian koja je nedavno za Vogue izjavila da je na putu da postane odvjetnica. Pođe li joj to za rukom, potez će biti upamćen kao jedan od najvećih preokreta u nečijoj karijeri.
Proslavila se filmićem za odrasle, izmislila “selfie”, a zatim sve to odlično unovčila. Njezin “Keeping Up With The Kardashians” vrti se dulje nego Santa Barbara, a klan Kardashian – Jenner na sve strane okreće lovu. Bilo da reklamira proizvode za mršavljenje, vlastitu kozmetičku liniju ili jednostavno objavi fotku na Instagramu, Kim Kardashian je (koliko god plitko zvučalo) odličan primjer samo promidžbe i stvaranja milijuna dolara na vlastiti račun, zahvaljujući milijunima obožavatelja, pratitelja i gledatelja.


Kalifornijski zakon


Kardashian trenutno “odrađuje staž” u odvjetničkoj firmi u San Franciscu, javlja Cosmopolitan. Nakon četiri godine, moći će položiti ispit pred odvjetničkom komorom. Kako je to moguće, pitaju se svi koji su u Hrvatskoj završili pravne fakultete i tek nakon toga odrađivali staž? 


Moguće je jer kalifornijski zakon ima genijalnu “rupu” za sve koji žele do diplome bez pravnog fakulteta. Kalifornija je jedna od četiri američke države gdje se pravosudni ispit može položiti bez fakultetskog obrazovanja. Dužni ste jedino odraditi staž kod odvjetnika (ili u odvjetničkoj firmi), proći pravosudni i eto vas. Odvjetnik bez diplomskog sveučilišnog studija, neprospavanih noći zbog ispita, latinskih izreka i stručnog osposobljavanja odnosno vježbeništva. 
Na mrežnoj stranici Lawyer Education možete pročitati da je moguće postati odvjetnik “završavanjem pravne edukacije u odvjetničkom uredu ili kod suca. Usavršavanje mora biti jednako četverogodišnjem pravnom studiju. Stažiranje je potrebno odraditi u trajanju od minimalno 18 sati tjedno tijekom perioda od 48 tjedana, što je jednako jednoj godini studija”. 


Vrijedi spomenuti i da Kalifornija ima najveću stopu zapošljavanja odvjetnika. 2017. godine, u toj je struci radilo gotovo 80 tisuća zaposlenih, a godišnja plaća im iznosi 168,200 dolara. Taj iznos Kaliforniju čini drugom državom na ljestvici onih koje najviše plaćaju odvjetnike u SAD-u. 


Daljnji koraci buduće odvjetnice Kardashian


Cosmopolitan dalje prenosi da će Kim ovo ljeto položiti tzv. “baby bar exam”. To je ispit kojeg polažu studenti prve godine prava (FYLSE) ispred Komisije. Polaže se iz predmeta kazneno, ugovorno pravo (obvezno pravo) i pravo naknade štete (odštetno pravo). Položi li, nastavit će s još tri godine “studiranja”.


U intervjuu je naglasila da joj ide odlično, a da ima i dva mentora koji joj pomažu. Da joj se olakša postupak, Kim ne ide zaista svaki dan u San Francisco. Dva spomenuta pravnika – mentora, pomažu joj po četiri sata dnevno u konferencijskoj dvorani obližnje odvjetničke firme. 


“Tijekom prve godine prava, moraš pokriti tri predmeta – kazneno, ugovorno i odštetno pravo. Ugovori su mi svakako najdosadniji, a kazneno pravo mogu položiti u snu. Na prvom sam ispitu imala 100! Super jednostavno za mene. Čitanje je ono što mi pada najteže – oduzima toliko vremena. Koncept shvatim u dvije sekunde”, prenosi Cosmopolitan. 


Sve na stranu, uvijek je pohvalna ideja raditi na vlastitom obrazovanju. Možda će Kim stopama svog pokojnog oca, odvjetnika Roberta Kardashiana kojeg pamtimo po mega – suđenju (sjedio je u obrani O.J Simpsona). Možda joj je dojadilo da ju većina javnosti smatra osobom koja se obogatila na vlastitom izgledu. Možda jednostavno želi dokazati i sebi i svijetu da može biti više od onoga što sada predstavlja. Možda je sve samo još jedan marketinški trik. U svakom slučaju, sretno studentici!