Christian Dior

Londonska izložba o “dizajneru snova ” – njegove su haljine nosile prave princeze

P. N.

Foto:Instagram

Foto:InstagramU subotu je u londonskom Victoria and Albert muzeju otvorena izložba posvećena dizajneru Christianu Dioru pod nazivom »Christian Dior: dizajner snova«, a posjetitelji će je moći razgledati do 14. srpnja ove godine.


Modni dizajner stasao je usred strogosti poslijeratne Britanije, čiji su dekadentni i senzualni dizajni bili savršeni za glamurozno visoko društvo.


Dior je u Parizu 1947. godine pokazao svoju prvu ekstravagantnu kolekciju i rođen je njegov ‘New Look’, najveća modna revolucija stoljeća. Odjednom se ženska silueta vratila u modu: meka ramena, uzak struk, suknje punog kruga ukrašene perlicama, vezom i svilom.


Sada, haljine koje su nosile neke od najglamuroznijih žena na svijetu, uključujući i slavnu mladu princezu Margaret, dio su nove izložbe koja oduzima dah.Dior je umro u samoći od srčanog udara 1957. godine.

Izložba njegovih kolekcija otkrivaju priče koje se nalaze iza legendarnih haljina na izložbi.


Jedno od njegovih remek djela svakako je haljina koju je kreirao za britansku princezu Margaretu. Oduševljena princeza nazvala ju je svojom omiljenom haljinom.


foto: Instagram


foto: InstagramNevjerojatna bajkovita haljina Princeze Margarete obilježila je njezin 21. rođendan – i njezinu rođendansku proslavu u kolovozu 1951. kao i njezin portret – doista je postala haljina snova ne smo njezinih, već i svih djevojčica koje zamišljaju kako princeze izgledaju.


Prozirna suknja nije toliko voluminozna kao što fotografije sugeriraju, a boja je sivkasta. Haljina je vrsta neobaveznog savršenstva, upravo kako djevojčice zamišljaju kad sanjaju o princezama i princeskim opravama.


Navodno se Margaretinu ocu George VI haljina nije svidjela na prvu, ali haljina je postala ovjekovječena »ikona stila«.


foto: Instagram


foto: InstagramStrukirana haljina pokazuje koliko je princeza bila sitna. Margaretin sin, lord Snowdon,također je bio na svečanoj večeri V&A kako bi proslavio otvaranje izložbe i nazdravio. U emisiji koju su britanski mediji snimali, lord je kazao kako je i sam bio iznenađen jer haljinu nikada ranije nije vidio uživo:


– Nikad je prije nisam vidio i nisam mogao vjerovati da je preživjela sve ove godine i da je tako sačuvana.


foto: Instagram


foto: InstagramNjegova supruga Serena također je kazala kako je to važna izložba za Britaniju, dizajnera anglofila koji je pokazao takvu eleganciju i rječitost u modnom dizajnu.


Sam Dior o princezi Margareti je osobno napisao: »Bila je prava princeza iz bajke, nježna, graciozna, izvrsna«, a 1957. godine Dior je princezi poklonio potpisani svileni šal u znak zahvalnosti na njezinoj potpori, a princeza je godinama ostala njegova odana klijentica.


Tamna svilena haljina, koju je John Galliano kreirao za Dianu bila je više nego odvažna. Tamno plava svilena s vezicama od čipke i rubovima, imala je više od naznake budoara te je bila hrabar izbor tada 35 godišnje princeze.


Diorovi nasljednici nastavili su oblačiti najsjajnije hollywoodske zvijezde, uključujući i Natalie Portman, Naomi Campbell, Jennifer Lawrence, Nicole Kidman, Charlize Theron i mnogi drugi.


Diorovim stopama slijedilo je niz slavnih imena.


Prvi je stigao 21-godišnji Yves Saint Laurent, čiji su rani dizajni bili tako upadljivo slični njegovom slavnom prethodniku da je urednik pomislio kako se Dior služi trikovima. Zatim je došao Marc Bohan koji je preuzeo je kormilo do 1989. godine. Talijan Gianfranco Ferré postao je prvi nefrancuski umjetnički ravnatelj, sve do 1996. godine kada je preuzeo kontroverzni Britanac John Galliano.


Njegova vladavina došla je do skoro sramotnog kraja kada je smijenjen 2011. godine, utirući put Rafu Simonsu i napokon Mariji Graziji Chiuri, drugoj talijanskoj i prvoj ženi, koja je imenovana u srpnju 2016. godine.


Christian Dior je prvi put posjetio Veliku Britaniju 1926. godine i ostao anglofilom. Divio se veličanstvenoj britanskoj kući i vrtovima, kao i britanskim putničkim prekooceanskim brodovima, uživajući u njihovoj govedini i diveći se odijelima Savile Row.


– Obožavam Engleze. Volim engleske tradicije, englesku pristojnost, englesku arhitekturu, čak volim i englesko kuhanje! – napisao je Dior u svojim memoarima – Obožavam jorkširski puding, pite od mljevenog mesa, punjene piletine, a iznad svega obožavam engleski doručak čaja, kaše, jaja i slanine.


Britanska aristokracija voljela je Diorove šik male crne haljine iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća, a muze Nancy Mitford i Margot Fonteyn naručile su njegovo odijelo ‘Daisy’ iz 1947. godine.


Mitford je kasnije te godine pisao svojoj sestri Diani Mosley o Diorinoj drugoj kolekciji: ‘Sada imam gotovo 50 godina. Odlučio sam odabrati stil i držati ga se, te biram Diorovu sadašnju kolekciju. Jednostavno, po mom mišljenju, savršena je.


foto: Instagram


foto: InstagramModni pionir Christian Dior uskoro je lansirao i parfemsku liniju , a zatim i ruževe, te uveo šešire, cipele, pa čak i čarape – želeći pružiti uslugu “sve na jednom mjestu” za svoje bogate klijente.


foto: Instagram


foto: Instagram