Nacionalni park Virunga u Kongu

Leonardo DiCaprio pomaže rezervatu prirode u Africi: “Moramo im pružiti potporu”

Hina

Leonardo DiCaprio/REUTERS

Leonardo DiCaprio/REUTERS

Rezervat je poznat kao stanište ugroženih vrsta planinskih gorila.Američki glumac Leonardo DiCaprio pridružio se kampanji potpore najstarijem rezervatu prirode u Africi, nakon prošlomjesečnoga smrtonosnog napada na čuvare gorila u Nacionalnom parku Virunga u DR Kongu.


Nacionalni park Virunga popularna je turistička atrakcija. Rezervat je poznat kao stanište ugroženih vrsta planinskih gorila, piše BBC. U travnju je ondje iz zasjede ubijeno 12 čuvara, a pretpostavlja se da je napad organizirala paravojna grupa iz Ruande. DiCaprio je odlučio financijski pomoći novoosnovanom fondu čija je svrha pružiti potporu obnovi parka.


Earth Alliance, grupa u čijem je osnivanju sudjelovao i slavni holivudski glumac, zakladi je donirala oko dva milijuna dolara, no precizan iznos donacije nije poznat.
– Bila mi je velika čast upoznati i poduprijeti hrabre članove tima rezervata Virunga u njihovoj borbi protiv ilegalnog vađenja nafte u 2013. godini, rekao je glumac koji je bio i izvršni producent dokumentarnog filma »Virunga« iz 2014. godine, nominiranog za Oscara.


– Virungi su hitno potrebna sredstva za zaštitu ugrožene vrste planinskih gorila, kao i za pomoć čuvarima i obiteljima poginulih na dužnosti. Moramo im pružiti potporu u nastojanju da se spriječi širenje zaraze. Vrlo je važno da se u doba ove goleme krize držimo zajedno, kazao je američki oskarovac.


Rezervat Virunga je pod zaštitom UNESCO-a i jedno je od mjesta s najvećim biodiverzitetom na planetu. Ondje živi nekoliko stotina vrsta ptica, reptila i sisavaca. Globalna organizacija za zaštitu divljih životinja upozorava da su planinske gorile u velikoj opasnosti od zaraze koronavirusom jer se njihov DNK 98 posto poklapa s ljudskim.


DiCaprio je posljednjih godina poznat po aktivizmu, osobito kada je posrijedi zaštita okoliša. O njegovim je aktivnostima snimljen i dokumentarac »Prije poplave« (Before the Flood) u kojemu glumac razgovara sa svjetskim čelnicima o opasnostima što ih donose klimatske promjene.


Prošlog je mjeseca Leonardo DiCaprio sudjelovao u osnivanju Američkog fonda za hranu, inicijative čiji je cilj svim američkim građanima omogućiti redovitu opskrbu hranom. Zaklada je dosad prikupila oko 26 milijuna dolara