Kraljevski dokumentarac

Neočekivana igra skrivača i kraljica Elizabeta: Sakrila se u žbunje da izbjegne kontroverznog gosta

Foto/Reuters

Foto/Reuters

Novi dokumentarni film o kraljevskoj obitelji, otkrio je zanimljivost s dvora.Novi dokumentarac o kraljevskoj obitelji tvrdi da se kraljica Elizabeta jednom prilikom sakrila u žbunje oko Buckinghamske palače ne bi li tako izbjegla rumunjskog diktatora Nicolaea Ceaușescua tijekom njegova kontroverznog državnog posjeta 1978. godine, prenosi Harper’s Bazaar.


Novinar i kraljevski biograf Robert Hardman u dokumentarcu “Our Queen: Inside the Crown”, kaže da je kraljica Elizabeta uživala u privatnoj šetnji sa svojim korgijima kada je pribjegla neočekivanoj igri skrivača u pokušaju izbjegavanja gosta.


“Kada su Ceaușescu i njegova supruga Elena posjetili državu, kraljica je u šetnju odvela svoje pse i ugledala Ceaușescua kako joj prilazi s druge strane. Pomislila je da se ne može suočiti s njim pa se po prvi i jedini put u svome životu, sakrila u žbunje kraljevskih vrtova da izbjegne gosta” kaže Hardman.


Nije poznato je li Ceaușescu vidio Njezino veličanstvo kako se skriva među lišćem, ali bilo je jasno da kraljica ne podržava taj državni posjet kojeg je organizirala vlada.


Ceaușescu je bio komunistički vođa Rumunjske od 1965. do pogubljenja 1989. godine i nije bio popularan među javnosti pa je stoga njegov posjet bio predmet kritike. Hardman kaže da su se o tome raspitivali i novinari koji su čak upitali i “zašto je to čudovište” pozvano u posjet Velikoj Britaniji.


Ispunjavajući kraljevske dužnosti, Elizabeta je dočekala posjet stranog državljanina na željezničkoj postaji u Londonu te mu pravila društvo tijekom vožnje u otvorenoj kočiji do Buckinghamske palače.


“Kraljica se nosila s mnoštvom različitih ljudi, ali Ceaușescu je za nju bio previše”, kazao je lord David Owens, bivši britanski ministar vanjskih poslova u dokumentarcu. “Jasno je dala do znanja da joj se ne sviđa taj posjet!”, dodao je.