Footprint Coalition

‘Iron Man’ u borbi za okoliš: Ima prijedlog kojim bi očistili planet u samo deset godina

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Njegov je plan osnovati „Footprint Coalition“ koja bi trebala započeti s radom u travnju 2020. godine. Poručuje da bi između robotike i nanotehnologije, mogli bi očistiti planet u roku deset godina.Glumac Robert Downey Jr (54) kaže da želi koristiti umjetnu inteligenciju (AI) i robote za čišćenje Zemlje, javlja Ladbible.


Downey je najpoznatiji po ulozi tehnološkog čarobnjaka Tonya Starka u Marvelovim filmovima, a govor je održao u Las Vegasu na Amazonovoj konferenciji MARS (Machine Learning, Automation, Robotics and Space).


Pričao je tako o svom životu, Marvelu i tehnologiji koja stoji iza odjela Iron Mana. Dvadesetak minuta je pričao o svojim planovima za budućnost, ali i o mučnoj prošlosti.
„Neću se pretvarati da razumijem kompleksnost s kojom se susrećemo kao vrsta, samo zbog toga što u profesionalnom životu glumim genijalca. Imao sam vrlo zanimljivu ulogu Tonyja Starka tijekom jedanaest godina“, rekao je Downey.


Kaže da mu je najbolji dio filmova odrastanje njegovog lika, odnosno pretvaranje iz bezosjećajnog profitera do muškarca koji je bio spreman žrtvovati se za dobrobit društva, prenosi Ladbible.


„Prije otprilike šest mjeseci, sjedio sam za stolom sa super pametnim, impresivnim i stručnim ljudima. Tada je rečeno – uz robote i tehnologiju, vjerojatno možemo značajno, ako ne i potpuno, očistiti planet u roku desetljeća“, objašnjava glumac.


„S obzirom na to da sam ja zapravo dijete od pedeset i četiri godine rekao sam – ajmo. Posvetimo se procesu, stvorimo koaliciju. No, to nije izazvalo reakciju koju sam očekivao, nastupila je mrtva tišina.“


Glumac je tada izjavio da treba barem pokušati. Njegov je plan osnovati „Footprint Coalition“ koja bi trebala započeti s radom u travnju 2020. godine.


Downey je obećao osobno posvećivanje radu na rješavanju problema u periodu od sljedećih jedanaest godina.


„Između robotike i nanotehnologije, mogli bi očistiti planet u roku deset godina. Svjestan sam da je to posebna vrsta sna i vrlo teška logistika. Ali, posvetit ću se projektu, premda bio apsolutni promašaj, to je najbolja ideja koju sam ikada imao“, poručuje Downey Jr. Kasnije se našalio dodavši da je „sada ionako nezaposlen pa mora nešto raditi“.