Kraljevske povlastice

Britanska kraljica vozi bez vozačke i bez registarskih tablica

P. N.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Kraljica je vozila Daimler Double Six Six. Kasnije, nakon što je izvozila 12 tisuća milja, vozilo je stavljeno na prodaju otkrilo se da je kraljica preuredila zadnji sic kako bi bio što udobniji za njena tri ljubimca, korgijaPostoji puno razloga zbog kojih bismo poželjeli biti kraljicom: brojne palače, dizajnerska odjeća,  putovanja svijetom… Ali, možda i zbog jedne male bizarnosti. Naime britanska kraljica jedina je osoba u zemlji koja ne mora položiti vozački ispit – njoj je dopušteno voziti bez dozvole i bez registarskih tablica!


Ovaj luksuz ne uživaju ostali članovi kraljevske obitelji, koji su pred zakonom izjednačeni s ostalim britanskim stanovnicima.


Iako ne možemo zamisliti kako njezino veličanstvo vozi po Londonu, ona se ipak tijekom godina fotografirala za volanom u svojim domovima u Windsoru, Sandringhamu i Balmoralu.
Bivši premijer David Cameron u svojim novim memoarima »For The Record« tvrdi kako se kraljica običavala voziti oko svog škotskog imanja Balmoral i to  “neslavnom brzinom” .


U travnju je kraljičin suprug princ Philip dobrovoljno odustao od vozačke dozvole nakon što je sudjelovao u sudaru u blizini imanja kraljevske obitelji Sandringham u Norfolku, ali još uvijek vozi  unutar posejda.


Kraljica je prvi put naučila voziti kad se pridružila Ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi tijekom Drugog svjetskog rata, kada je imala 18 godina.Njeno Veličanstvo obučavalo se kao vozač i mehaničar, a unaprijeđena je i u mlađeg počasnog zapovjednika 1945. godine.


Kraljica je 1998. godine šokirala saudijskog kralja Abdullaha kad ga je autom izvela na zabavu dok je bio njezin gost u Balmoralu.


Bivši britanski veleposlanik Sherard Cowper-Coles izjavio je tada za »The Sunday Times«: – Ženama u Saudijskoj Arabiji još uvijek nije dozvoljeno voziti, pa kralj Abdullah nije navikao da ga vozi žena, a kamoli kraljica!

Kraljica je vozila Daimler Double Six Six. Kasnije, nakon što je izvozila 12 tisuća milja, vozilo je stavljeno na prodaju otkrilo se da je kraljica preuredila zadnji sic kako bi bio što udobniji za njena tri ljubimca, korgija.