Problemi sa zakonom

Bile su zvijezde TV ekrana, sada im se sudi za davanje mita

Hina

Felicity Huffman / REUTERS

Felicity Huffman / REUTERS

Dvije glumice najpoznatije su među ukupno 50 osoba optuženih u predmetu u čijem su središtu pokušaji da se uz pomoć mita djecu američke elite upiše u vodeće američke koledžeAmeričke glumice Felicity Huffman i Lori Loughlin pojavile su se u srijedu, okružene masom novinara, na sudu u Bostonu kako bi se suočile s optužbama povezanima s davanjem mita u zamjenu za upis njihove djece na koledže.


Huffman i Loughlin od ožujka, kad su podignute optužnice, nisu davale izjave i stigle su odvojeno izbjegavajući novinare ispred suda.


Huffman, koja se proslavila u seriji »Očajne kućanice«, stigla je na sud bez svoga još poznatijeg supruga glumca Williama H. Macyja.
Holivudska glumica Loughlin, poznata po ulozi u humorističnoj seriji »Puna kuća« smiješila se i mahala obožavateljima prije nego što je ušla u zgradu.


Dvije glumice najpoznatije su među ukupno 50 osoba optuženih u predmetu u čijem su središtu pokušaji da se uz pomoć mita djecu američke elite upiše u vodeće američke koledže.


Prvookrivljeni William »Rick« Singer koji je primio, prema optužnici, oko 25 milijuna dolara kako bi podmitio trenere i zaposlenike obrazovnih ustanova, priznao je krivnju i surađuje s vlastima.


Među sveučilištima koja su bila na meti zavjerenika su i Yale, Stanford, UCLA i Georgetown. Optužnicom nisu obuhvaćen studenti, niti obrazovne ustanove.


Prema tužiteljima roditelji su platili Singerovoj tvrtki i do šest milijuna dolara kako bi lažirao rezultate mature za njihovu djecu ili kako bi potplatio trenere da pomognu djeci koja se nisu bavila sportom da dobiju takve stipendije.


Lori Loughlin / REUTERS


Lori Loughlin / REUTERSOptužnicom su obuhvaćena 33 roditelja, a za djela za koje ih tužiteljstvo tereti mogu dobiti do pet godina zatvora.


Huffman je optužena da je platila 15.000 dolara jer je htjela da njezina najstarija kći ima veći broj bodova na maturi.


Prema optužnici ona i Macy platili su ispitivaču da ispravi odgovore na maturalnim testovima njezine kćeri, a navodno su isto dogovorili i 2018. za najmlađu kćer.


Loughlin i njezin suprug optuženi su da su Singerovoj zakladi platili čak 500.000 dolara u 2016. i 2017. kako bi predstavio njihove kćeri kao veslačice i uključio ih u tim na Sveučilištu Južne Kalifornije (USC).


Zahvaljujući Singerovu priznanju istražitelji imaju audio zapise telefonskih razgovora i elektronsku poštu glumica.