71. izdanje

SANREMO: Festival talijanske kancone ove se godine održava 71. put

Hina

FOTO/RAI

FOTO/RAI

Pjesme, komplikacije i legendarni Zlatan.Orkestar, izvođači i voditelji neće nastupiti pred publikom uživo u dvorani, a nakon što je Naomi Campbell otkazala sudjelovanje, organizatorima je upomoć uskočio Zlatan Ibrahimović i preuzeo funkciju voditelja prve večeri festivala.


 Tradicionalni Festival talijanske kancone u Sanremu, koji će ove godine doživjeti 71. izdanje, neki nazivaju nemoralnim, zastarjelim i televizijskim reality-kičem, no drugi ga još uvijek smatraju nacionalnim blagom Italije koje i danas odražava duh stanovnika te zemlje. Bilo da je to zbog novih pjesama, međusobnih prepirki, tužnih balada ili loše odjevenih sudionika festivala, Talijani i ove godine s nestrpljenjem očekuju tradicionalni petodnevni glazbeni festival koji je jučer započeo u Sanremu. Neki ga doživljavaju kao nostalgičnu razonodu koja nadahnjuje, a u nekih izaziva podsmijeh.


Nacionalni ritual


Ove godine ni taj festival nije pošteđen komplikacija koje je sa sobom donio koronavirus – orkestar, izvođači i voditelji neće nastupiti pred publikom uživo u dvorani, a supermodel Naomi Campbell, ovogodišnja gošća festivala, bila je prisiljena otkazati sudjelovanje zbog komplikacija vezanih za putovanje. No, napadač nogometnog kluba Milana Zlatan Ibrahimović spremno je uskočio kao pomoć organizatorima i preuzeo funkciju voditelja prve večeri festivala, nastojeći privući što više gledatelja. Otprilike 10 milijuna Talijana svake godine gleda Festival u Sanremu, uživajući u neizbježnim kontroverzama koje ga prate, bilo da se radi o optužbama za play-back izvedbe, plagiranje pjesama, prepirke među slavnim ličnostima ili »slučajna razodijevanja«. Paolo Soddu, koautor knjige o festivalu iz 2001. godine, Sanremo naziva svojevrsnim »nacionalnim ritualom«, zajedničkim iskustvom koje otkriva »kolektivni san« Italije.
– Sviđalo se vama to ili ne, o festivalu se govori. Čak i ako ga ne podnosite, ako ga mrzite – ipak ga gledate, rekao je AFP-u.


Obilje kiča
Festival je prvi put održan 1951. godine, a zamišljen je kao jedan od načina koji će pridonijeti jačanju turizma u ovome priobalnom gradu na sjeverozapadu države. Od prikazivanja festivala koristi je imala i talijanska javna televizija RAI koja je snobovskoj publici predstavljala nove glazbene talente. RAI svake godine u veljači prenosi pet festivalskih večeri zaredom i prikuje za male ekrane gledatelje od Venecije do Palerma, a gledanost je približno jednaka kao u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva kada igra nacionalna nogometna reprezentacija Squadra Azzura.
Sudjelovanje na Festivalu kancone u Sanremu desetljećima je bilo stvar prestiža među talijanskim glazbenicima i umjetnicima. Na njemu su nastupile zvijezde poput Gina Paolija, Lucia Dalle, Mine, Lucia Battistija, Ornelle Vanoni i Bobbyja Sola, Tota Cutugna koji je osvojio hitom »L’Italiano« iz 1983. godine, pa čak i Andree Bocellija. Jedan od prvih mladih izvođača koje je festival ovjenčao slavom, bio je Domenico Modugno. On je 1958. godine izveo pjesmu »Volare« (Nel blu, dipinto di blu), čiji je refren odražavao »duh vremena« tadašnje Italije koja je uživala u svojemu poslijeratnom gospodarskom procvatu.


FOTO/Sanremo

FOTO/Sanremo


Društveni običaji


I premda je većina pjevača koji su nastupali na Sanremu bila nepoznata međunarodnoj publici, festival je tijekom godina ugostio brojne strane zvijezde, od Shirley Bassey do Dusty Springfield ili Sonnyja i Cher. Jedan od natjecatelja bio je čak i legendarni Louis Armstrong.
S godinama su izvođači mijenjali društvene običaje. Adriano Celentano publici je 1961. najprije pokazao leđa, prije nego što je nastavio izvedbu u maniri Elvisa Presleyja, a gledatelji su znali žestoko kritizirati brojne pjesme za koje su smatrali da održavaju loš ukus, poput one o eutanaziji iz 2010. godine.
Festival su obilježili i mračni trenuci, poput onoga iz 1967. godine, kada se pjevač Luigi Tenco koji je s tadašnjom djevojkom, pjevačicom Dalidom, izveo pjesmu »Zbogom ljubavi, zbogom«, navodno ubio, razočaran jer nije ušao u finale.


Nadahnuće za Euroviziju


U zadnje je vrijeme količina kiča na festivalu značajno porasla što, smatraju dežurni kritičari, i priliči festivalu koji je nadahnuo Eurosong, pjevačko natjecanje koje se smatra vrhuncem banalnosti. Tako je Roberto Benigni, Oscarom nagrađena zvijezda filma »Život je lijep«, jedne godine u ulozi domaćina na scenu stigao na bijelome konju, a Dita von Teese izvela je striptiz u golemoj čaši za martini.
U pet večeri, od kojih svaka traje četiri sata, tridesetak talijanskih izvođača, već etabliranih ili zvijezda u usponu, na festivalu kancone pokazuje svoj talent koji potom ocjenjuju i publika i stručni žiri.