The 1st Rikon SFX Makeup Artist 2022.

RIKON Prvi put u Hrvatskoj održat će se SFX natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata

Foto: RIKON arhiva

Foto: RIKON arhiva

Od petka 7. do nedjelje 9. listopada na trsatskom Kampusu Sveučilišta u Rijeci održat će se 25. izdanje konvencije fantastike RikonOd petka 7. do nedjelje 9. listopada na trsatskom Kampusu Sveučilišta u Rijeci održat će se 25. izdanje konvencije fantastike Rikon. U minula dva i pol desetljeća Rikon je postao dobro znan nazivnik za spoj zabave, umjetnosti, obrazovnih sadržaja, scenskog programa, natjecanja, a uz to osvojio je titulu europske konvencije fantastike Eurocon.


Organizatori su i ovoga puta osmislili bogat program, a u tome su im pomogli Sveučilište u Rijeci, Udruga RiRoll, Rijeka Tattoo Expo i Korea Croatia events. U sklopu Rikona održat će se prvi riječki K-pop, a u sklopu Rikona prvi put u Hrvatskoj održat će se SFX natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata. Prvi krug je proveden, poznato je desetero finalista koji će ove nedjelje pokušati uzeti naslov The 1st Rikon SFX Makeup Artist 2022. Predsjednica Udruge 3. Zmaj koja organizira Konvenciju Marta Glažar te tajnica Udruge 3. Zmaj i voditeljica projekta Rikon Valentina Mišković Yoe u razgovoru za naš list otkrivaju sve važne pojedinosti nadolazećeg Rikona te uzbudljivog SFX natjecanja koji Rikon sprema za 25. izdanje.


Foto: RIKON arhiva


To je četvrt stoljeća, jako lijepa brojka? Kako je Rikon rastao u minula dva i pol desetljeća? Po čemu će predstojeće izdanje Rikona biti važno i posebno?
Marta: Četvrt stoljeća zvuči nevjerojatno, ali da, iza Rikona se izmijenilo nekoliko postava organizacijskih timova i prerasli smo od malog eventa igranja društvenih igara s dvjestotinjak mladih u ozbiljan festival koji je jedinstven sa svojom ponudom i kvalitetom sadržaja u Hrvatskoj i šire. Ova godina nam predstavlja jedan novi početak, osjećamo se da imamo priliku krenuti ispočetka nakon dvije godine »eksperimentalnih« Rikona u pandemiji.


Upoznali smo neke nove pojedince i organizacije te ostvarili suradnje s kojima stvaramo široki program, ali smo dobili i jedan novi smjer i vjetar u leđa za neke nove i hrabre ideje.


Program ovogodišnjeg Rikona sadrži vrlo različite teme. Koliko vam je važna ta sveobuhvatna funkcija Rikona i prilika da mnogo različitih tema bude uključeno u nekoliko dana konvencije? Je li bio izazov uklopiti sve te raznovrsne akcije po zajednički nazivnik Rikon?


Marta: Iznimno smo ponosni na naš raznoliki program, a to je upravo bila naša namjera svih ovih godina i rasli smo k ovome. Možda možemo otkriti malu tajnu organizatora, a to je činjenica da je Hrvatska malo tržište i nemoguće je pripremiti veliki festival, posebno u Rijeci, koji je održiv, na usku tematiku ili područje.


No, kao što se i riječki karneval ponosi krilaticom »Budi što želiš«, možemo slobodno reći nešto slično i za Rikon – tko god da dođe na Rikon, pronaći će ponešto za sebe, a možda će usput pronaći i nove interese! Kad pogledate slične festivale u inozemstvu, gotovo pa i nemaju program u smislu kakav to ima Rikon – postoje ogromni festivali koji nemaju nijedno predavanje, nijednu kreativnu radionicu, niti primjerice znanstvene panele.


Nama u organizaciji je to teško zamislivo i ne možemo vidjeti Rikon ikako drugačije nego s velikim brojem različitih elemenata programa. Tako da smo ove godine iskoristili postojeću provjerenu recepturu te uz poneki novi sastojak proširili i začinili program. Rikon ozbiljne i svakodnevne teme donosi na direktan način i ne zaustavlja se na suhoparnoj teoriji. Tu su radionice, kvizovi, igranje i mnoge natjecateljske forme.


Foto: RIKON arhiva


Koliko je bitan taj interaktivni pristup koji je karakterističan za mnoge konvencije? Kakav je odaziv i raspoloženje publike koja, zapravo, svojim djelovanjem i zalaganjem oplemenjuje Rikon konvenciju?


Marta: Upravo je iz tih razloga Rikon omiljen među publikom – jer i sami stvaraju program. Mi kao organizacija pripremamo samo dio programa ugovaranjem većih i strateški važnih elemenata programa, ali glavninu programa prijavljuje i provodi upravo javnost. Nije li to predivan koncept i upravo doprinosi osjećaju uključenosti?


Izuzetno nam je važno da ovakvim pristupom na poseban način doprinosimo popularizaciji znanosti kod javnosti, a posebno kod mlađih posjetitelja. I ostale hrvatske konvencije također rade istu stvar, zato je i atmosfera na ovakvim festivalima nešto poprilično neopisivo, što druge vrste događaja teško mogu postići. Kroz godine provedbe anketa posjetitelja Rikona – uvijek se obradujemo komentarima da je ugođaj na Rikonu jedinstven i neponovljiv. Tako znamo da radimo dobru stvar!


Natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata, prvo takvo u našoj zemlji, oplemenit će 25. Rikon. Odakle inspiracija za provedbu ovog natjecanja? Zašto je ono važno? Što se njime želi postići?


Valentina: Upravo su nas nova poznanstva i partnerstva odvela u ovom smjeru, a posebno je bio zanimljiv trenutak kad smo nakon inicijalnog razgovora o natjecanju filmske šminke imali realizaciju u smislu »pa kako se nismo i ranije sjetili toga?!«. Povezali smo se s vizažisticom Nikolinom Zaninović Kokotović i ideje su samo potekle pa smo saznali da se u Hrvatskoj uopće ne provode vizažistička natjecanja ovog tipa.


U tom smislu, Rikon nam se učinio kao idealna platforma i odlična prilika za omogućiti ovakvo natjecanje, koje možda, da je organizirano izdvojeno, ne bi toliko odjeknulo. Ovim putem ga smještamo u kontekst fantastike i znanstvene fantastike, budući da ti žanrovi obiluju raznim specijalnim efektima u odjelu šminke. Vrijeme je da Hrvatsku stavimo na kartu svijeta jer nesumnjivo imamo taj talent. Naši vizažisti su radili na svim većim projektima koji su se snimali u Hrvatskoj, kao što je primjerice Igra prijestolja te je stoga važno istaknuti naše kreativne snage i osigurati još bolje i veće projekte kako za Hrvatsku, tako i za hrvatske vizažiste.


Foto: RIKON arhiva


Gotov je prvi krug SFX natjecanja. Koliko kandidata je pristupilo? Kakvi su vaši dojmovi pristiglih radova? Je li prvi krug ispunio vaša očekivanja? Veselite li se finalu?


Valentina: Stvarno nismo znali što očekivati, ali smo naprosto oduševljeni svim kandidatima. Prijavilo nam se 18 natjecatelja u prvom krugu i kako su prijave pristizale, »škicali« smo fotke i svaka nas je oduševila. Jedva smo dočekali objaviti ih na novom Instagram profilu SFX Croatia, da ih i javnost vidi.


Natjecatelji su iskazali nevjerojatan talent, dostojan Netflixa ili Hollywooda. Jedva čekamo vidjeti kako će se snaći u finalu, jer bez obzira na talent, finale uključuje vremensko ograničenje. Finalisti će uživo imati ograničeno vrijeme u trajanju od 3 sata za dovršiti masku na temu »Venom« iz istoimenog popularnog Marvelovog blockbustera, a zadatak im je napraviti masku preko pola lica na modelu kojeg će sami izabrati.


Radove desetoro finalista procjenjivat će stručni žiri koje čine eminentna imena iz svijeta šminkanja i transformiranja. Kako će njihovo prisustvo uljepšati SFX i Rikon? Vesele li se one tom prvom hrvatskom natjecanju filmske šminke i specijalnih efekata? Jesu li se iznenadile kada ste ih pozvali da pristupe toj novoj ulozi?


Valentina: Odličan panel sutkinja ne samo da žirira natjecanje, već imaju i raznovrstan program na Rikonu kako bi publiku upoznale sa svim zanimljivim temama iz svijeta filmske šminke.


Kad smo razgovarali sa svima prvi put, naravno bilo je iznenađenja, ali u pozitivnom smislu. Znamo da su sve sutkinje oduševljene i uzbuđene zbog natjecanja. Zajednička nam je ideja uspostaviti iznimno uspješno natjecanje za buduće godine i doprijeti do što više vizažista i mladih polaznika vizažističkih edukacija i škola.


Foto: RIKON arhiva