Edukacija o postojanju Globalnih ciljeva održivog razvoja

Riječka udruga Ri Rock kreirala je radijsku emisiju: Znate li za “17 bitnih”?

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Budući da nisu svi čuli za ciljeve održivog razvoja, udruga Ri Rock je okupila 20 volontera i putem on-line streaminga ponudila emisiju »17 bitnih!« koja se emitira svakog utorka u podne na internetskom radiju Radio RožiRiječka udruga Ri Rock kreirala je radijsku emisiju »17 bitnih!« čiji je cilj educirati javnost o postojanju Globalnih ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals). Naime, budući da nisu svi čuli za ciljeve održivog razvoja, udruga Ri Rock prihvatila se mikrofona, okupila 20 mladih volontera i putem on-line streaminga odlučila ući u domove diljem Hrvatske. Emisija »17 bitnih!« emitira se svakog utorka u podne na Radio Roži, a propuštene emisije moguće je preslušati na poveznici mixcloud.com/discover/17-bitnih/.


Kako ističu iz Ri Rocka, radijska emisija »17 bitnih« sufinancirana je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


– Iako je prošlo već pet godina od predstavljanja ciljeva, postoji veliki broj građana koji još uvijek nije čuo za ciljeve održivog razvoja. Šteta, jer kad bi svaka osoba jednom malom gestom pridonijela ostvarenju ovih ciljeva, svijet bi do 2030. godine bi puno, puno ljepše mjesto za život. Radijskom emisijom »17 bitnih« želimo povećati svijest o postojanju održivih ciljeva i želimo potaknuti svakog slušatelja da se uključi u globalni pokret, kaže glavni urednik Radio Rože Davor Popdankovski.


UN-ov projekt
Prije pet godina Ujedinjeni narodi su usvojili i svijetu predstavili sedamnaest ciljeva održivog razvoja sa željom da se oni postignu do 2030. godine. Hrvatska je kao jedna od članica UN-a aktivna u ostvarivanju ovih ciljeva od početka, a osnovano je i Nacionalno vijeće za održivi razvoj koje predlaže mjere, aktivnosti i prioritete te prati, analizira i koordinira njihovu provedbu.


Ciljevi su: iskorjenjivanje siromaštva (iskorijeniti siromaštvo svuda i u svim oblicima), iskorjenjivanje gladi (iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu), zdravlje i dobrobit (osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija), kvalitetno obrazovanje (osigurati uključivo i kvalitetno obrazovanje te promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja), rodna ravnopravnost (postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke), pitka voda i higijenski uvjeti (osigurati pristup pitkoj vodi za sve, održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete za sve), pristupačna i čista energija (osigurati pristup pouzdanoj, održivoj i suvremenoj energiji po pristupačnim cijenama za sve), dostojanstven rad i gospodarski rast (promovirati uključiv i održiv gospodarski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve), industrija, inovacije i infrastruktura (izgraditi prilagodljivu infrastrukturu, promovirati uključivu i održivu industrijalizaciju i poticati inovativnost), smanjiti nejednakosti (smanjiti nejednakost unutar i između država), održivi gradovi i održive zajednice (učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim, odgovorna potrošnja i proizvodnja (osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje), odgovor na klimatske promjene (poduzeti hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedice), život ispod vode (očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj), život na kopnu (zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti), mir, pravda i snažne institucije (promovirati miroljubiva i uključiva društva za održivi razvoj, osigurati pristup pravdi za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama), partnerstvo za ciljeve (ojačati načine provedbe te učvrstiti globalno partnerstvo za održivi razvoj).


Radio zajednice


Emisije je moguće poslušati na Radio Roži, radiju zajednice (community radio) koji je nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova te ljubavi prema gramofonskim pločama.