»Zrno malo«

Zagrebački bend ADASTRA objavio novi album: “Jedva čekam da ponovo zasviramo u Rijeci”

Sandy Uran

Foto: Promo

Foto: Promo

Helena Bastić, Hanna Polhe i Vlatka Kladarić ženskim su dodirom i božanskim glasovima uzdigle album na višu razinu. Velika mi je sreća i čast bila i prilika raditi s dvojicom hrvatskih glazbenih velikana, Željkom Krznarićem i Matijom Dedićem, rekao je Jeronim Szabolcs MarićJazz verzija pjesme »Zrno malo«, ujedno i naziv četvrtog studijskog albuma grupe Adastra, u ova teška vremena predstavlja pravi melem za dušu. Spiritus movens grupe Jeronim Szabolcs Marić otkrio nam je više o novom glazbenom uratku za čiju je naslovnu skladbu stihove napisao poznati hrvatski pjesnik Željko Krznarić, a na kojem su sudjelovali i Riječani Nika Antolos i Alen Brentini.


Zadovoljni rezultatom


Novi, četvrti studijski album naslovljen »Zrno malo« realizirali ste u vrijeme najveće koronavirusne krize. Kako je protekao rad na njemu?


– Da, zatekla nas je koronavirusna kriza kao i sve, no imali smo sreće što imamo vlastiti studio, a i svi mi u bendu imamo kućni studio pa smo bili u mogućnosti sve dovršiti i dosnimiti. Redovito smo bili u kontaktu i »online«.


Što za vas predstavlja ovaj album čija je posebnost upravo to da se rodio u vrijeme korone?


– Predstavlja nam prvenstveno još jednu pobjedu. Jako smo zadovoljni rezultatom, uspjeli smo napraviti ono što smo zacrtali. Nismo htjeli čekati, a i dozvoliti da nas bilo što omete u daljnjem radu.

Mnogo izazova


S kakvim ste se sve izazovima suočavali tijekom rada na ovom nosaču zvuka?


– Najveći izazov je bio raditi s tolikim mnoštvom ljudi iz čitave Hrvatske. Sve ih koordinirati, uvježbavati, paziti na međusobne odnose i držati moral na visokoj razini. Na kraju smo uvidjeli da je na ovom albumu radilo i dalo srce i dušu 26 ljudi. Posebno bih izdvojio Helenu Bastić, Hannu Polhe i Vlatku Kladarić koje su svojim ženskim dodirom i božanskim glasovima uzdigle album na višu razinu.


Naslovnu skladbu prema kojoj je album dobio naziv, »Zrno malo«, napisao je veliki hrvatski pjesnik Željko Krznarić. Glazbu potpisujete u koautorstvu s Matijom Dedićem. Otkrijte nam pokoji detalj suradnje s njima.


– Da, velika mi je sreća i čast bila prilika raditi s tom dvojicom hrvatskih glazbenih velikana. Sa Željkom me upoznala naša menadžerica Jasminka Sarić, odmah smo se sprijateljili i krenuli raditi. Željko i ja smo sada prijatelji te čak radimo zajedno na nekim drugim projektima. Učlanio se i u našu Udrugu Zvuk svjetlosti te sad zajedno pripremamo dokumentarac o udruzi. Što se tiče Matije, iznenadio me svojom profesionalnošću i otvorenošću prema meni. Nisam očekivao tako brz odgovor i spremnost na snimanje. Bio sam presretan kad mi je odgovorio na poziv da snimimo pjesmu zajedno. Došao je u naš studio i za nekoliko sati pjesma je bila gotova. Snimili smo čak i jazz verziju pjesme »Zrno malo« koju planiramo objaviti ove godine.


Jerko Szabolcs Marić i Nika Antolos, Foto: Promo


Videoprodukcija


Na albumu ste surađivali i s dvoje Riječana, Nikom Antolos i Alenom Brentinijem. Kažite nam nešto više i o ovoj glazbenoj suradnji.


– Nika je stvarno sjajna umjetnica i vrlo karizmatična pjevačica, s njom je bilo divno snimati u studiju. Ona ima taj X faktor koji prenese u pjesmu. Željeli bismo još koju pjesmu snimiti s njom. Alena već dugo znam, no on je stalno bio na turnejama po Europi sa svojim super popularnim Andreasom Gabalierom, te je bilo teško kontaktirati s njim ili dogovoriti suradnju, no budući da je korona sve zaustavila, napokon sam uspio dogovoriti suradnju s njim. Alen je veliki glazbenik s ogromnim talentom, originalnim tonom i ima svoj način sviranja gitare. Jako nam se svidio njegov doprinos pjesmama jer ih je sve digao na još jedan viši nivo.


Zanimljivo je za istaknuti da je za svaku pjesmu snimljen i videospot. Kako ste uspjeli sve to realizirati u ova nimalo lagana vremena?


– Nisu sve pjesme i spotovi snimljeni za vrijeme korone tako da smo imali većinu već snimljenu u 2019. godini. Mi radimo na ovome albumu već od 2017. Druga stvar je i to da se ja bavim snimanjem spotova već zadnje četiri godine te sam sa svojom produkcijskom kućom snimio više od 50 spotova za Adastru i druge izvođače s naše glazbene scene.


Ideje za duete


Posljednjih godinu dana jedno od obaveznih novinarskih pitanja je ono vezano za koronavirusnu krizu. Kako ste je vi doživjeli i kako je proživljavate?


– Teško mi pada da nemamo koncerata, jako mi nedostaju. Adastra je imala pedesetak nastupa godišnje i to smo snažno duhovno i financijski osjetili. Hvala Bogu da sam se prije četiri godine okrenuo videoprodukciji iz čiste ljubavi prema videu i filmovima pa imam dosta posla iz te grane industrije. Trenutačno snimam seriju o EPAS školama za Europski parlament pa imam puno posla. Naravno, imam puno više vremena i za skladanje pa redovito i to radim.


Imate li u ladici još skrivenih glazbenih projekata koji čekaju neka bolja vremena i možemo li govoriti o nekakvim planovima za budućnost?


– Da, imam nekih dvadesetak pjesama otprije koje čekaju završetak, a i nove dolaze. Imam još mnogo ideja za duete i jedva čekam da zasviramo ponovo u Rijeci ili u nekom mjestu u vašoj županiji.