Beatlemanija

Za dvije rukom pisane koncertne set liste Beatlesa kolekcionari spremni platiti pravo malo bogatstvo

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

U svojim počecima Beatlesi su brusili formu svirajući gdje god bi stigli. Računa se da su nastupili preko tisuću puta pred publikom, no većinu tih koncerata zapravo su odradili prije negoli su postali popularni 1963. godine, stoga nije neko čudo da više set lista tada još nepoznatog benda nije preživjeloBeatlesi su bili i ostali na cijeni. Sve originalno vezano za njih košta puno novca. Već kratki posjet eBayu daje uvid u kolikoj mjeri beatlemanija zapravo nikad nije prestala. Primjerice, za dobro očuvani album s potpisima slavne četvorke, iako su ih vjerojatno potpisali na tisuće, cijena se penje i do 50 tisuća dolara. Čak i albumi s reprintanim potpisima dostižu cijenu od dvjestotinjak dolara.


No, kad dolazimo do unikatnih predmeta, čak i ako za njihovu umjetnost bili minorne važnosti i u vrijeme nastanka potpuno neprimjećeni i bezvrijedni, danas postižu astronomske sume.


Tako Rolling Stone javlja da će na Bonham’s aukciji 28. listopada biti ponuđene dvije rukom napisane koncertne set liste iz ranih dana Beatlesa. Navodi se da je poznato da postoje samo osam rukom ispisanih set lista Beatlesa koji su prestali nastupati uživo 1966. kako bi se posvetili studijskom snimanju. Ta rijetkost čini ih vrlo vrijednim komadima papira. Procjenjuje se da će svaki postići cijenu između 150 i 250 tisuća dolara.
Prvi dolazi s ranog nastupa u proljeće 1960., u vrijeme dok su kratko još nastupali pod imenom The Silver Beetles, u mjestu Liscard blizu rodnog im Liverpoola. Set lista napisana je rukom Paul McCartneya i ispunjena pjesmama koje je tada izvodili Elvis Presley (“Stuck on You”), Chuck Berry (“Little Queenie“)Little Richard (“Lucille”) i Buddy Holly (“Words of Love”). Zanimljivo, na kraju je dopisana autorska “One After 909” koja će biti objavljena tek na zaključnom albumu Betlesa Let It Be iz 1970. godine.


I drugu listu je sastavio McCartney tri godine kasnije za nastup u Lutonu kod Londona. Napisana na poleđini promotivne kartice Parlophone Recordsa koja je potpisana od strane sve četvorice Beatlesa, set lista sadrži rane autorske hitove i obrade. U to su doba 1963. Beatlesi već bili hit, beatlemanija je počela sa singlovima „Love Me Do“ i „Please Please Me“, tu je ponovno obrada Little Richarda „Long Tall Sally“, no prevladavaju autorske stvari poput “I Saw Her Standing There”, “From Me to You” i “Thank You Girl”.


U svojim počecima Beatlesi su brusili formu svirajući gdje god bi stigli. Računa se da su nastupili preko tisuću puta pred publikom, no većinu tih koncerata zapravo su odradili prije negoli su postali popularni 1963. godine, a zadnji su koncert održali u ljeto 1966. godine, ako ne računamo onaj na krovu njihove diskografske kuće Apple krajem 1969.


Stoga nije neko čudo da više set lista tada još nepoznatog benda nije preživjelo.


“Setliste generalno imaju kratki životni vijek. Jednom kad je koncert gotov, ispunile su svoju svrhu. A skupljanje komada papira ostalih iza pop benda 1960. još nije bila popularna stvar.“ – rekao je za Rolling Stone stručnjak za popularnu kulturu u aukcijskoj kući Bonham’s Howard Kramer.


Njihova relativno kratka prisutnost u javnosti nakon što su postali poznati i malo predmeta koji su ostali iza njih, a da nisu ostali u vlasništvu slavne četvorke, objašnjava pretpostavku da će ova dva komada papira postići prilično nestvarnu cijenu na aukciji.