RECENZIJA

Album sastava Panda Rhei: Uspješan i kvalitetan debitantski istup

Marinko Krmpotić

Foto: LEO VIDMAR

Foto: LEO VIDMAR

Deset pjesama na albumu, zajednički rad Ivana Kolara i producenta Luke Dabre, pripada alter rock vodama pri čemu je očita sklonost autora i suradnika bržem i energičnijem rock izrazuDa Hrvatska ima dobru i zanimljivu alter rock scenu, potvrđuje i debitantski album »Save Your Soul You Fucking Monsters« koji potpisuje sastav imena Panda Rhei. Pod tim se nazivom, saznajemo iz pratećeg materijala, krije glazbeni projekt iza kojeg stoji zagrebački glazbenik Ivan Kolar.


Autorski outlet


»Prvotno zamišljen kao intiman kantautorski pothvat, u kratkom se roku pretvorio u stilski svestraniji autorski outlet koji se postepeno kovao u više i manje studijskim uvjetima. Cilj projekta bio je spojiti ogoljene i minimalne fraze i dionice širim i kompleksnijim aranžmanima, nerijetko digitalnim i elektroničkim alatima.


Rezultat je stilski šaren i produkcijski bogat album sačinjen od 10 pjesama, prožet narativnim i ponekad neartikuliranim vokalima, prštećim gitarama, višeslojnim synthovima i čvrstim ritmovima. Album prvijenac »Save Your Souls You Fucking Monsters« zajednički je rad Ivana Kolara i zagrebačkog producenta Luke Dabre.
Suradnja je omogućila spajanje kantautorskog pristupa i elektroničke produkcije, čime su se otvorila vrata jednom autentičnom zvuku u području rock glazbe.


Pjesme su se kovale u dužim intervalima putem bezbroj različitih demo verzija, a beskompromisan pristup zajedničkoj viziji iznudio je milijun kompromisa i preinaka, ali s ciljem glazbenog zadovoljstva i prihvaćanja činjenice da negdje treba staviti točku«, piše u press materijalu uz konstataciju kako je debitantski Panda Rhei rad »alternativan, ali pitak rock album autentičnog i direktnog izričaja«.


Pitko i slušljivo


Spomenute su procjene precizne i točne. Deset ponuđenih pjesama nedvojbeno pripada alter rock vodama, pri čemu je očita sklonost autora i njegovih suradnika bržem i energičnijem rock izrazu. Tako album i otvara čvrsta i komplesna »Rant« koja je, kažu sami izvođači, »pjesma ni o čemu«, točnije o raznovrsnim frustracijama kojih se pojedinac koji je dio suvremenog kaotičnog društva teško može riješiti.


To protivljenje negativnostima svakodnevice, praćeno također energičnom glazbom, osjeti se i u nizu drugih pjesama. Primjerice, »Congas Baby!« je isječak iz srednjoškolskog života u kojem najveći broj mladih ne zanima ono čemu slušaju na nastavi. »PDS« koju izvode uz Luku Tomaša, još je jedna slika psihičkih i duhovnih opterećenja pojedinca, a »Caspian Sun« i njen nastavak »Caspian Depression« oslikavaju depresiju kao jedno od, nažalost, uobičajenih stanja većine današnjih ljudi.


Ove su dvije pjesme možda i najbolji trenuci albuma jer nude, u »Caspian Sun« sjajne gitare, a u »Caspian Depresion« moćan bas koji plete glazbenu podlogu i drži ritam. Na tragu te kvalitete je i ne toliko energična, ali pitka i slušljiva »Your Living Room’s Fake« s idejom lutanja i odlaska kao oblika protesta protiv stvarnosti.


Sporiji ritam


Uz žestinu Panda Rhei znaju ponuditi i sporiji ritam, što potvrđuje svojevrsna dream pop razglednica iz Londona nazvana »Sugar in My Coffee«, kao i britpopu bliska »You Annoy Me Right«, dok su »Josepheen« i završna »Wave Goodbye Josepheen« u nokturalnom sanjivom tonu i znatno više od ostalih pjesama ovog debitantskog albuma vezane uz korištenje sintesajzera i elektroniku općenito. Sve u svemu, Kolar i projekt Panda Rhei pokazali su sasvim dovoljno kvalitete da se njihov debitantski istup proglasi uspješnim.


Panda Rhei, Tidal Pull i Zebas u petak u The Beertiji na Trsatu


Grupa Panda Rhei u petak će nastupiti u Rijeci, zajedno s još dva zagrebačka indie/rock benda. Svima će to biti premijerni nastup pred riječkom publikom. Riječ je o bendovima koji predstavljaju novi val zagrebačke alternativne scene – redom: Tidal Pull, Panda Rhei, Zebas. Nastupali su u svim relevantnim zagrebačkim klubovima i prostorima, a sad dolaze u riječku The Beertiju. Ovime će Zebas i Panda Rhei napraviti koncertnu promociju svojih albuma objavljenih ove godine, dok će Tidal Pull najaviti svoj prvijenac čija je objava planirana za 8. lipnja.


Tidal Pull su osnivači i kopljonoše big indie žanra. Sviraju na engleskom, pjevaju na hrvatskom. Opisuju ih kao »muziku koju čuješ kad nađeš još pomfrija na dnu vrećice iz meka«, a anonimni komentator iz Rijeke kaže da mu bude nostalgiju za Zagrebom. Tidal Pull će ove godine nastupiti i na INmusic Festivalu. Zebas su osvajači HGF-a Zagreba, a svoju su priču započeli 2017. godine.


Glazbeni izričaj opisuju kao sinergiju indie rocka, popa i funka s utjecajima dancea. Svevremenski tekstovi i vibrantna glazbena forma provest će vas ljubavnim putovanjima, osobnim traženjima i društvenim razmatranjima. Panda Rhei, prvotno zamišljen kao intiman kantautorski pothvat, u kratkom se roku pretvorio u stilski svestraniji autorski outlet. Početak nastupa zakazan je za 21 sat, a za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 30 kuna.