Utjecajni član Dr. Feelgooda

Umro Wilko Johnson, gitarist čiji je zvuk inspirirao Sex Pistolse, The Clash, Ramonese…

T.I.

Foto: Alterna2/Flickr

Foto: Alterna2/Flickr

Johnson je napisao nekoliko pjesama za prva dva albuma skupine Dr. Feelgood „Down by the Jetty“ iz 1974. i „Malpractice“ iz 1975., koji su snažno utjecali na Sex Pistolse, Jam, Gang of Four i generacije britanskih punk i post-punk glazbenikaDanašnje generacije će ga možda prije prepoznati kao zastrašujućeg krvnika Ser Ilyna Paynea iz njegovog kratkotrajnog izleta u glumačke vode u super popularnoj seriji „Igra prijestolja“, no Wilko Johnson će u povijesti pop kulture prije svega ostati upamćen kao gitarist kojeg će mnogi zvati i kumom engleskog punka jer je žestokim i gotovo bijesnim sviranjem gitare u njegovom Dr. Feelgood bendu puno utjecao na kasnije veličine engleskog punka, Joea Strummera, Johnnyja Rottena i Paula Wellera.


BBC je danas objavio da je ovaj samozatajni glazbenik, koji nikad nije bio posebno slavljen, ali se sa svojim bendom smatra mostom između „starih“ engleskih glazbenih vremena i punk vremena, umro u ponedjeljak u 75. godini života.


Zapravo je na neki način sam sebe iznenadio koliko je dugo živio jer mu je još 2013. dijagnosticiran rak gušterače u poodmaklom stadiju. Liječnici su mu rekli da nema više od deset mjeseci života. Kasnije je u razgovorima govorio kako ga je dijagnoza na neki način učinila življim, znao je da nema puno vremena, pa je krenuo na oproštajnu turneju kako bi zadnje dane proveo snimajući posljednji album s pjevačem grupe Who Rogerom Daltreyem.
Na kraju, ispostavilo se da Johnson ima manje agresivni neuroendokrini tumor na gušterači koji je bio i operabilan, pa je od osuđenika na smrt Johnson dobio neočekivani poklon, još desetak godina života.


Johnson je napisao nekoliko pjesama za prva dva albuma skupine Dr. Feelgood „Down by the Jetty“ iz 1974. i „Malpractice“ iz 1975., koji su snažno utjecali na Sex Pistolse, Jam, Gang of Four i generacije britanskih punk i post-punk glazbenika. U Sjedinjenim Državama Johnsonov utjecaj vidljiv je kroz glazbu Blondie, Ramonesa i grupe Voidoids Richarda Hella, koji su svi kao inspiraciju navodili navodili njegov bend.