Odlazak utjecajnog gitarista

Umro Keith Levene, jedan od osnivača The Clasha i P.I.L.-a

T.I.

S obzirom da su Sex Pistolsi imali vrlo kratki rok trajanja, već 1978. Levene je s njihovim pjevačem Johnnyjem Rottenom Lydonom osnovao Public Image LimitedKeith Levene, jedan od utemeljitelja beskrajno utjecajne punk grupe The Clash i kasniji gitarist post punk skupine Public Image Limited u kojoj je svirao s pjevačem Sex Pistolsa Johnom Lydonom, umro je u petak.


Levenea se smatra jednim od nainovativnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena, iako njegovo ime nije toliko javno eksponirano, niti je on ikad u karijeri dosegao status slavne osobe.


Iako je s drugim gitaristom Mickom Jonesom sredinom 70-ih osnovao The Clash, napustio je grupu prije li je ona došla do snimanja prvog albuma. Zapravo, bio je otpušten iz benda jer ga je pjevač Joe Strummer optužio da je ubrzano gubio interes za bend zbog pretjeranog drogiranja speedom što je Levene poslije opovrgavao kao razlog. Zanimljivo, upravo je on bio taj koji je Strummera nagovarao da postane pjevač The Clasha i tako na neki način kumovao stvaranju jednog od najvažnijih britanskih rock bendova uopće.
S obzirom da su Sex Pistolsi imali vrlo kratki rok trajanja, već 1978. Levene je s njihovim pjevačem Johnnyjem Rottenom Lydonom osnovao Public Image Limited. ili skraćeno P.I.L.


Tamo se zadržao do 1984. godine i nakon tri albuma razišao s Johnom Lydonom zbog nepomirljivih razlika u razmišljanju u kojem pravcu bi P.I.L. trebali krenuti.


Od „atraktivnijih“ stvari koje je Levene radio otad za ubrojiti je produkciju demo snimki albuma „The Uplift Mofo Party Plan“ tad još nepoznatih Red Hot Chili Peppers. Levene je nakon odlaska iz P.I.L.-a nastavio solo karijeru koju ne bismo mogli nazvati previše uspješnom, no njegov utjecaj i modeliranje gitarskog zvuka engleskog punka i post-punka ostao je neupitan.


Moguće da je Levene umro bogat jer izvještaji govore da je u vrlo ranoj fazi razvoja kriptovaluta krenuo u ulaganje u njih. S obzirom da je bitcoin pred nešto više od 10 godina vrijedio jedan dolar, pa krajem 2021. dosegao vrijednost od 68 tisuća dolara, moguće da je Levene na tome zaradio više negoli cijelu glazbenu karijeru.


U trenutku smrti Keith Levene imao je 65 godina i zna se da se u posljednje vrijeme borio s rakom jetre.