U 57. godini

Umro je veliki pjevač Mark Lanegan, bivši frontmen proto grunge benda The Screaming Trees

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Screaming Trees su se našli na pravom mjestu u pravom trenutku kad je na krilima Nirvane sve iz Seattlea i okolice dobivalo puno pažnje. Oni su je i opravdavali, njihov album „Sweet Oblivion“ iz 1992. godine je svakako jedno od najimpresivnijih djela prvog grunge dobaUmro je Mark Lanegan, legendarni kantautor i prominentni sudionik glazbene scene Seattlea u doba grunge eksplozije kao frontmen skupine Scremanig Trees.


Vijest o smrti objavljena je na njegovom profilu na Twiteru danas gdje je šturim riječima, bez navođenja uzroka smrti, objavljeno kako je napustio ovaj svijet u svom domu u Killarneyu u Irskoj,  gdje je živio posljednjih godina.


“Voljeni pjevač, tekstopisac, autor i glazbenik, imao je 57 godina, a iza njega je ostala supruga Shelley. U ovom trenutku nisu dostupne nikakve druge informacije. Obitelj moli sve da u ovom trenutku poštuju njihovu privatnost.”Lanegan je 1984. osnovao skupinu Screaming Trees u Ellensburgu, država Washington, koja je na kultnoj etiketi SST do kraja 80-ih imala dosta uspjeha kod ljubitelja alternativne glazbe i uživala naklonost rock kritike zbog svog retro-modernog zvuka psihodeličnog rock zvuka kojem je poseban štih davao zagrobno duboki Laneganov glas. Često se o njegovom vokalu govorilo kao jednom od najimpresivnijih u današnjoj modernoj glazbi.


Bendu se potrefilo da se nađe na pravom mjestu u pravom trenutku kad je na krilima Nirvane sve iz Seattlea i okolice dobivalo puno pažnje. Oni su je i opravdavali, njihov album „Sweet Oblivion“ iz 1992. godine je svakako jedno od najimpresivnijih djela prvog grunge doba.


Nakon Screaming Trees Lanegan je ostvario dugu i plodnu solo karijeru u kojoj se više odmaknuo prema americani i nešto lakšim formama rock glazbe. Usput, bio je zahvalni suradnik u raznim projektima. Tako je pjevao i autorski surađivao sa Queens Of The Stone Age, supergrupi Mad Season, u Gutter Twins i Twilight Singers s Gregom Dullijem iz Afghan Whigs, te škotskom kantautoricom s Isobel  Campbell.