The Beatles: Get Back

Trailer dokumentarca o Beatlesima naznačuje da je riječ o prvorazrednoj glazbeno-filmskoj poslastici

T.I.

„The Beatles: Get Back“, dokuserija proslavljenog filmaša Petera Jacksona bit će emitirana na Disney + platformi u tri epizode tri dana zaredom 25., 26., i 27, studenogPotvrđeno je, dokumentarna serija o Beatlesima u studiju na samom kraju njihove karijere, za vrijeme snimanja „Let It Be“ albuma u siječnju 1969. godine, dolazi sljedeći mjesec na „male“ ekrane. Već i službeni trailer otkriva da je riječ o prvorazrednom kulturološkom događaju.


„The Beatles: Get Back“, dokuserija proslavljenog filmaša Petera Jacksona bit će emitirana na Disney + platformi u tri epizode tri dana zaredom 25., 26., i 27, studenog.


U seriji se redatelj slavne trilogije „Gospodar prstenova“ pozabavio kreativnim procesom Beatlesa dok pokušavaju napisati 14 novih pjesama u pripremi za svoj prvi koncert uživo u skoro tri godine. Suočeni s gotovo nemogućim rokom od tri tjedna da napišu i snime album, jake prijateljske veze koje dijele John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr stavljaju se na kušnju.
Ovo neće biti klasični rock dokumentarac u kojem je vrijeme od nekog događaja napravilo legendu prije svega jer ima malo pisanih i snimljenih zapisa i sve se svodi na često iskrivljena sjećanja živih svjedoka koji su se prorijedili kroz desetljeća.


U ovom slučaju Jackson je imao čak 60 sati video materijala od kojih je dosad iskorišteno i viđeno tek 90-ak minuta za film Michaela Lindsay-Hogga iz 1970., uključujući tu i veći dio njihovog slavnog posljednjeg koncerta na krovu zgrade njihove diskografske kuće Apple. Također, mogao se osloniti i na 150 sati audio snimki na kojima nije nužno glazba već i razgovori u studiju tijekom cjelodnevnih sessiona.


Jackson je jedina osoba u 50 godina koja je dobila pristup ovoj riznici Beatlesa, koja je sada sjajno obnovljena. Ono što je u tom materijalu je uhvatio je, prema riječima opisa iz Disneya, nevjerojatno intiman portret The Beatlesa, koji pokazuje kako su se i dalje mogli osloniti na svoje prijateljstvo, dobar humor i kreativni genij. Dok se planovi ruše i odnosi su na kušnji, neke od najpoznatijih pjesama na svijetu komponirane su i izvedene. Dokumentarna serija donosi  – prvi put u cijelosti – i spomenuti posljednji nastup grupe The Beatles uživo, kao i druge pjesme i klasične skladbe predstavljene na posljednja dva albuma benda, „Abbey Road“ i „Let It Be“.


Prvi dokumenatarac napravljen iz tog materijala za čiji nastanak u ovako opsežnom obliku je zaslužan redatelj Lindsay-Hogg, ostavio je dojam da je „slavna četvorka“ umorna jedna drugih, da su odnosi krajnje narušeni, atmosfera tmurna. No, već je prije Jackson rekao da ostatak snimki baca sasvim drugačije svjetlo na cijelu priču, kao da je netko u to vrijeme htio da sve izgleda kao tužni kraj benda. Jackson je vidio drugu sliku: da je atmosfera u njihovim zadnjim zajedničkim danima bila mnogo optimističnija i zabavnija, odnosi relaksiraniji negoli se mogao steći dojam iz objavljenog materijala.


Tome u prilog govori i službeni trailer serije. Gledajući ga rijetko koji ljubitelj moderne glazbe će odoljeti da ne zaviri u intimni svijet kreativnog stvaranja najkreativnije rock četvorke koja je ikad hodala Zemljom.