First Two Pages of Frankenstein

The National najavili novi album i turneju, na kojoj zaobilaze svoju omiljenu destinaciju Hrvatsku

T.I.

Foto: Press promo

Foto: Press promo

Turneja je oglašena prigodno, kao promocija novog albuma „First Two Pages of Frankenstein“, prvog nakon „I Am Easy to Find“ iz 2019. godineAmerička skupina The National i Hrvatska su u dugoj i neobičnoj ljubavi još od 2004. godine kad su bili opskurna glazbena pojava i svirali u zagrebačkom KSET-u, da bi zadnji put nastupili na Šalati pred pet tisuća ljudi. Sveukupno su u Hrvatskoj održali sedam koncerata što je vjerojatno rekord za neki strani bend od formata.


Nažalost, među upravo objavljenim datumima njihove turneje po Americi i Europi ove godine, nema hrvatskih gradova, najbliže nama nastupit će u Münchenu, 1. listopada.


No, ima i dobrih vijesti za ovdašnje poklonike njihove glazbe. Turneja je oglašena prigodno, kao promocija novog albuma „First Two Pages of Frankenstein“, prvog nakon „I Am Easy to Find“ iz 2019. godine.
Ovaj put su svoju glazbu obogatili i zanimljivim imenima gostujućih vokala, Sufjanom Stevensom, Taylor Swift i Phoebe Bridgers, dvije glazbenice koje u zadnje vrijeme „iskaču uz paštete“. U zadnje vrijeme im je očito suradnja s drugim glazbenicima postala zanimljiva, prošle su godine tako izdali singl „Weird Goodbyes“  u kolaboraciji s cijenjenim bendom Bon Iver, no taj singl neće biti uvršten na novo dugosvirajuće djelo koje na legendarnoj etiketi 4AD izlazi 28. travnja.


U priopćenju za javnost povodom najave novog albuma, pjevač Matt Berninger kaže da se nakon „I Am Easy to Find“ našao u vrlo mračnoj točki gdje uopće nije mogao smisliti neki tekst ili melodiju. “Iako smo uvijek bili zabrinuti kad god smo radili na ploči, ovo je bio prvi put da smo se osjećali kao da je stvarima stvarno došao kraj.”


Izgleda da su kreativnu krizu ipak uspjeli prebroditi u posljednje tri godine, vjerojatno je pomoglo i mirovanje u vrijeme pandemije.


Kakav je „ton“ novog albuma može se provjeriti na prvom najavnom singlu „Tropic Morning News“.